Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • reni1980

    12540

  • Magda_lena85

    8634

  • Mmelisa

    5802

  • fajna kobieta

    4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sos Słodko-Kwaśny

 

Składniki:

 

3 kg pomidorów,

1 kg cebuli,

1 papryka czerwona,

1 papryka żółta,

1 puszka ananasa (najlepiej krojony),

1 puszka kukurydzy,

1 puszka bambusa,

4 marchewki,

6 ząbków czosnku,

0,5 łyżki chili,

2 łyżki musztardy,

2 łyżki słodkie papryki,

1 łyżka curry,

1 łyżka pieprzu czarnego,

3 szklanki cukru,

1 szklanka octu,

1 łyżka soli,

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie

 

- pomidory obrać ze skórki (traktujemy wrzątkiem), kroimy w kostkę,

- cebule pokroić w piórka,

- cebulę razem z pomidorami stawiamy na palniku i zaczynamy gotować na wolnym ogniu dodając czosnek wyciśnięty przez praskę, przyprawy: chili, pieprz, sól, curry, paprykę słodką, musztardę a także ocet i cukier.

- gotujemy godzinę mieszając od czasu do czasu.

- dodajemy ananasa (bez soku), kukurydzę, papryki pokrojone w kostkę, bambusa oraz marchewkę pokrojoną w słupki (kształt i wielkość zapałki).

- gotujemy kolejne 20 minut.

- w pól szklanki soku z ananasa (lub wodzie) rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do sosu.

- mieszamy energicznie aż sos będzie zagęszczony.

- przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok 20 minut.

 

edit:

właśnie jestem po konsumpcji degustacyjnej,

sos jest taki słodko-ostro-kwaśny

lepszy jak gotowce z knorra, pudliszek czy kotlina.

i bez tej całej chemii.

fakt jest sporo cukru ale w przeliczeniu na porcję nie wygląda to źle.

Edytowane przez lolek7825
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś widziałam tu przepis na jakąś sałatkę z makaronem. Poda mi ktoś? Musze zrobić koleżance dwie michy sałatki.

 

Fajna kiedyś podawała, ja robiłam na imprezę i wszytskim smakowało, rzeczywiście bardzo pyszna wyszła.

 

Makaron ryzowy, kukurydza w puszcze, paluszki surimi i por. Sos: majonez + jogurt i dużo czosnku, doprawic sola i pieprzem. Chyba nic nie pominelam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co 2 tygodnie - tylko to jest prawo, na pewno dużo nauki. Ja w tym roku skończyłam podyplomowe, więc trochę o studiowaniu wiem, ale ta perspektywa 5 lat - to jednak długo. W tygodniu 2 razy angielski.

No i ja dojeżdżam do Warszawy - 100 km. I chciałabym i boję się ;) Najwyżej utopię 5 tysięcy za rok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...