gajzo 04.09.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 O, jakby któraś chciała biznes rozkręcać, to może pomyśleć o sprowadzeniu do siebie Sowy - własna kawiarnia (najlepiej sieć, żeby konkurencja nie zrobiła tego samego), jego wypieki. Patrząc na Poznań - to się nie może nie udać . No niestety, ja się spóźniłam . Teraz to już ciut za późno na takie pomysły... Kilka lat temu, kiedy kawiarnie/cukiernie wchodziły na rynek - pewnie by chwyciło. W Warszawie, Sowa ma lokal w każdym niemal miejscu, do tego dochodzi Grycan, Cieślikowski. W małych miastach królują niewielkie ciastkarnie, małe piekarnie. Teraz liczy się lokalizacja i jakiś nietuzinkowy pomysł. Znana marka, nie jest gwarantem sukcesu. Taka Costa chociażby... Przy Starbucks , Coffee Heaven nie dawali rady, dlatego w końcu połączyli siły i jest Costa Coffee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajzo 04.09.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 (edytowane) W Warszawie jest Skok na sok. To jest według mnie super pomysł. Wszystko świeże, wyciskanie na twoich oczach. Ciekawe kompozycje. Pomysły na jogurty, napoje z przeznaczeniem, typu: oczyszczające, detox, energia. Shoty pietruszkowe. Edytowane 4 Września 2014 przez gajzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 04.09.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Teraz to już ciut za późno na takie pomysły... Kilka lat temu, kiedy kawiarnie/cukiernie wchodziły na rynek - pewnie by chwyciło. W Warszawie, Sowa ma lokal w każdym niemal miejscu, do tego dochodzi Grycan, Cieślikowski. W małych miastach królują niewielkie ciastkarnie, małe piekarnie. Teraz liczy się lokalizacja i jakiś nietuzinkowy pomysł. Znana marka, nie jest gwarantem sukcesu. Taka Costa chociażby... Przy Starbucks , Coffee Heaven nie dawali rady, dlatego w końcu połączyli siły i jest Costa Coffee. Tak, ja mam na myśli duże miasto, gdzie nie ma jeszcze Sowy, koniecznie centrum handlowe - akurat w Bydgoszczy i Poznaniu wszystkie kawiarnie przez Sowę popadały. Tutaj Grycan się trzyma - wiadomo - i Kandulski, reszta zwinęła interes. Ale i tak jak pojawia się Sowa w CH, to właśnie tam zbierają się kolejki, nigdzie indziej. U nas jest już w każdym CH, więc przepadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajzo 04.09.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Popadały, bo były prowadzone przez ludzi, którzy oprócz tego, że chcieli mieć znaną sieć kawiarnii, o gastronomii nie wiedzieli nic. Taki biznes trzeba umieć prowadzić, mieć czas doglądać. Wypieki to jedno (w sieciówkach od zawsze panuje macdonaldyzacja), wszystko smakuje jednakowo w każdej Sowie, w każdym mieście. Za to klimat, to coś niepowtarzalnego. Sama lubię chodzić do Starbucks'a na Emilii Plater. Nie dlatego, że lepiej mi smakuje, ale dlatego, że są tam najlepsze widoki, dużo miejsca, piętro, fajne fotele w które można się wtopić i zasnąć. Edytowane 4 Września 2014 przez gajzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 04.09.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Popadały, bo były prowadzone przez ludzi, którzy oprócz tego, że chcieli mieć znaną sieć kawiarni, o gastronomii nie wiedzieli nic. Taki biznes trzeba umieć prowadzić, mieć czas doglądać. Wypieki to jedno (w sieciówkach od zawsze panuje macdonaldyzacja), wszystko smakuje jednakowo w każdej Sowie, w każdym mieście. Za to klimat, to coś niepowtarzalnego. Sama lubię chodzić do Starbucks'a na Emilii Plater. Nie dlatego, że lepiej mi smakuje, ale dlatego, że są tam najlepsze widoki, dużo miejsca, piętro, fajne fotele w które można się wtopić i zasnąć. Tak, dlatego pisałam o własnej kawiarni (ewentualnie sieci w mieście i okolicy) z jego wypiekami. Logo Sowy nad ladą z ciastkami, reszta to już pomysł własny. Ja nie lubię sieciówek. Tzn. mam pewność, że ciasto będzie ok, ale biorę na wynos, do domu. W Coffee Heaven i tym podobnych nie bywam nigdy, Starbucksa (bo lubię smak!) biorę również na wynos. Jak chcę usiąść w kawiarni na plotkach z kumpelą/mamą, to idę na Stary Rynek do jakiegoś klimatycznego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajzo 04.09.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Tylko nie wiem, czy takie duże kawiarnie mogą sobie pozwolić na sprzedaż wypieków, własnych receptur - prywaciarzom. Jak takiemu się nie powiedzie, to jego porażka będzie kojarzona z dużą siecią, a nie cukiernią pana Edka. Kawiarnie też lubię takie klimatyczne, ale do Starbucks'a chodzę często, bo lubię taki szybki, amerykański pęd pracy. Zawsze widzę tam NY, Sex w Wielkim Mieście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 04.09.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Tylko nie wiem, czy takie duże kawiarnie mogą sobie pozwolić na sprzedaż wypieków, własnych receptur - prywaciarzom. Jak takiemu się nie powiedzie, to jego porażka będzie kojarzona z dużą siecią, a nie cukiernią pana Edka. Kawiarnie też lubię takie klimatyczne, ale do Starbucks'a chodzę często, bo lubię taki szybki, amerykański pęd pracy. Zawsze widzę tam NY, Sex w Wielkim Mieście . U nas tak było w Pzn. Kawiarnia Pralina czy jakoś tak. Mają własne praliny + ciasta od Sowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajzo 04.09.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 A, to dobrze wiedzieć. Ja się osobiście nigdy nie spotkałam z czymś takim. Widziałam za to ostatnio Coffee Heaven express na stacji paliw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 05.09.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Dzien dobry Panie i Panowie ciasta i ciasteczka..mmmmm...szkoda ze tylko oczami lubie je jesc..ja to jakas nie cukrowa/slodyczowa jestem Milego poczatku dnia..zmykam na wyciskanie potu:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 05.09.2014 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 hejka laski ja gotowych ciast nie lubię, i jest tak ze tanie są do dupy a dobre są drogie i tyle melcia 500 zł za tort a nawet i 700, kurna pakuję teściową do torby i jadę do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 05.09.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Reni, ty taras olejujesz olejem Tikkurilla, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 05.09.2014 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 05.09.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 A w łazience już robiłaś podłogę?Bo miałaś generalnie ją odnowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 05.09.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Cześć. Jak Wy o olejach to i ja z pytaniem - czy jest jakiś orzechowy olej do blatów? Stolarz mi zrobił stół, ale blat w okleinie, nogi z drewna. Zażądałam wymiany na prawdziwy dąb - jednak teraz różnią się kolorem i ten blat muszę jakoś przyciemnić. Tylko czym? A w kwestii pieczenia ciast i gotowania to się pochwalę, ze ostatnio robiłam koleżance na jej imprezę i prawie 30 osób zachwyconych, a jej ciotki chcą przepisy. Ja uwielbiam gotować i piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 05.09.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 jjana, ja polecam gorąco Top Oil do blatów Osmo http://www.osmo.com.pl/pl/top_olej_do_blatow_kuchennych.phpAle on naturalny lub akacja - nie wiem jak ten kolor wygląda. Robiłam też na próbę na blacie Wosk twardy Olejny Osmo, on ma dużo wybarwień. I też sprawuje się świetnie, więc polecam. http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_twardy_olejny_kolor.phpTutaj bezbwarne http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_twardy_olejny.phpa jako spodnią warstwę możesz dać http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_olejny_lazurowy.php - jest jakiś orzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 05.09.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Ja regularnie robię torty dla rodziny i bliższych i dalszych znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajzo 05.09.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Jjana, też uwielbiam . A już szczególnie piec. Jakoś tak odpręża mnie to mieszanie w misce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 05.09.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Agatah dzięki. Tylko czy to nadaje się do blatów? Ja chciałabym jakiś olej, żeby później miejscowo napra3wiać, a nie żeby cała powierzchnię szlifować. Gajzo mnie właśnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 05.09.2014 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Agata jeszcze nie robiłam Jjana jak chcesz jakiś kolorowy olej to ten mój z tikkurili barwi sie jak się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 05.09.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 jjana, tak. Top Oil jest dedykowany do blatów, pozostałe maja atesty i również do blatów się nadają. Reni, ale on jest zewnętrzny do tarasów, więc chyba nie do kontaktu z zywnością?Ja się zastanawiałam nad zastosowaniem go na podłodze. Nie myślałaś o tym żeby go w łazience użyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts