Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tu głównie pisze o tym ze ksiadz nie pozwala bo szybciej taka dziewczyna rozpocznie życie seksualne i nie bedzie mogła mieć dzieci

te szczepionki zakupuje gmina

https://www.google.pl/search?q=program+szczepie%C5%84+13+latek+przeciwko+HPV&oq=program+szczepie%C5%84+13+latek+przeciwko+HPV&aqs=chrome..69i57.12780j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

ostatnio czytalam o tych szczepionkach :yes:

ceny za nia sa podzielone.. jak przeczytalam to w szoku bylam bo np..-gmina i miasto Slupsk placa za to 387zl a gmina sasiadujaca tuz obok nich 1170zl:eek:

Wirus HPV jest czynnikiem ryzyka wystąpienia raka szyjki macicy. Szczepienie przeciwko HPV jest zalecane przez ministra zdrowia w polskim Programie Szczepień Ochronnych od marca 2008 roku. Powszechne szczepienia przeciwko HPV rekomenduje także Światowa Organizacja Zdrowia, Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób oraz międzynarodowe i krajowe towarzystwa naukowe. Najlepszym sposobem zabezpieczenia przed zakażeniem tym wirusem jest podanie szczepionki przed inicjacją seksualną. Osoby zaszczepione są zabezpieczone przed zarażeniem w 70 proc. Szczepienie jest dobrowolne, wymagana jest na nie zgoda opiekunów nastolatek

zrodlo

Edytowane przez Mmelisa

Hej dziewczyny:bye:

Jak rozmawiacie na temat szczepionki to ja się wypowiem moja 15 latka jest po 2 dawkach za 3 miesiące będzie miała ostatnią 3.

Pediatra i ginekolog byli jednomyślni. A my doszliśmy z mężem do wniosku, że jak by tak nie daj boże kiedyś coś się wydarzyło , to byśmy sobie tego nie wybaczyli że jej nie zaszczepiliśmy.

U nas jest pełnopłatna koszt jednej dawki 375zł a potrzebne są 3. No ale cóż kto powiedział że dzieci są tanie w utrzymaniu;)

jest nas jeszcze wiecej widze..

chociaz u mnie to w glowie auto i droga... ktos mnie idaca albo w trakcie jazdy.. :bash:

dopiero pozniej choroba...

Jezu, tak też mam, zwłaszcza jak idę z wózkiem wzdłuż ruchliwej drogi, to patrzę, z której strony osłonić :bash:. Mało się słyszy o wariatach, którzy po pijaku wjechali w ludzi na chodniku?

W aucie kiedyś miałam wypadek (byłam dzieckiem, mocno uderzyłam głową o szybę, ale poza lekkim wstrząśnieniem nic się nie stało), od tego czasu na podobnych skrzyżowaniach mam nerwowe tiki (tzn. patrzę, czy wyjeżdżający z podporządkowanej samochód się zatrzymuje, często też na widok takiego skrzyżowania i zbliżającego się stamtąd samochodu krzyczę do osoby, która prowadzi: "Uważaj!" albo mocno się łapię za ten uchwyt nad szybą, żeby stabilniej siedzieć i nie zaryć głową znowu :bash:).