Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

 

no nie moge z tej malej :lol2:

 

moja mlodsza przypomina mi natomiast ta mala Amelke..rety te same slowa jak mowie posprzataj pokoj :lol2: tez ja boli noga, nie ma sily, bo jej loda nie dalam :rotfl:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja byłam u nas lokalnie oglądać i na wystawie mieli kilka ,no jak to ja wybrałam najdroższe :D,ale było wlaśnie na nich widać ,że są dobre.Niestety firmy nie spisałam :(.Powiem mężowi nich tam wejdzie i zapyta :).

Też tak macie ,że jak do sklepu wchodzicie to zawsze wybieracie to co najdroższe??Ze mnie mąż się śmieje ,że te rzeczy na mnie jak magnez działają .:lol2::lol2:

 

Ja to nawet jak cen nie ma to wybiorę intuicyjnie najdroższą rzecz.....

 

Nieee, ja mało piekę. Teraz robię zupę-krem z dyni :).

 

Papuga

 

Lolek, zrobiłam jak poradziłeś z tym bekonem, mega. Super pasuje słony smak bekonu do słodkawego dyni :).

 

No sie wie!!

To ja może podam co mi wyszło z wczorajszej improwizacji.....

 

1 dynia (mała taka ok 2 kg, ja miałem odmianę Hokkaido - ponoć ekologiczna)

1 cebula

2 ząbki czosnku,

1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (inaczej kumin [NIE kminek])

1/4 łyżeczki ziaren kolendry,

opcjonalnie 1 cm startego imbiru,

1 litr bulionu warzywnego,

1 puszka mleczka kokosowego

cieniutkie plastry boczku (lub szynki parmeńskiej)

2 łyżki masła

 

Na maśle szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem dodajemy obraną, wydrążoną i pokrojoną w sporą kostkę dynię,

po ok 3 minutach dodajemy bulion do niego utarte w moździerzu, kumin i kolendrę. Gotujemy ok 30-40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i mixujemy blenderem do gładkości. Dodajemy mleczko kokosowe i czekamy do zagotowania.

Na mocno rozgrzanej patelni grillowej grillujemy plasterki bekonu (jak są takie jak mgiełka to po kilka chwil ok 30 sekund z każdej strony). Odsączamy z nadmiaru wytopionego tłuszczu.

Nalewamy zupkę do bulionówki, na wierzchu kładziemy chipsa z bekonu (tak żeby troszkę się zanurzył i takim kantem wystawał i opierał się o rant :D).

i jeszcze parę listków kolendry na koniec do dekoracji......

 

Spróbujcie bo warto.

Moja sąsiadka zza ściany to dynie tylko na halloween wystawia a wczoraj powiedziała, że jakby nie wiedziała że to z dyni to by się nie domyśliła......:wiggle:

Edytowane przez lolek7825
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Buraczki: potrzeba: 6 kg buraków,2 kg papryki czerwonej,7 dużych cebul.Zalewa: 1 szklanka wody,1,5 szklanki octu,2 płaskie łyżki soli,1,5 szklanki cukru.Buraczki ugotować ww łupinach.Po ugotowaniu obrać ze skorki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Papryke i cebule pokroić w kostkę.Skladniki zalewy zagotować w większym garnku i wrzucić do niego paprykę i cebule.Gotowac jeszcze 10 minut.Po tym czasie dorzucić starte buraczki i jeszcze podgotować 5 minut.Po tym czasie nakładać do sloiczkow i pasteryzować 10 minut.Smacznego :):stirthepot:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O dzięki, jutro zrobię plus te od Ciebie z czosnkiem, bo zapowiadają się smacznie :) ha i sos słodko-kwaśny od Lolka :)

 

A tak w ogóle to wiecie, że jesteście większą skarbnicą wiedzy niż Wikipedia ?? :D:D:D czego to ja się tu nie dowiedziałam.........:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...