Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja to nawet jak cen nie ma to wybiorę intuicyjnie najdroższą rzecz.....

 

 

 

Papuga

 

 

 

No sie wie!!

To ja może podam co mi wyszło z wczorajszej improwizacji.....

 

1 dynia (mała taka ok 2 kg, ja miałem odmianę Hokkaido - ponoć ekologiczna)

1 cebula

2 ząbki czosnku,

1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (inaczej kumin [NIE kminek])

1/4 łyżeczki ziaren kolendry,

opcjonalnie 1 cm startego imbiru,

1 litr bulionu warzywnego,

1 puszka mleczka kokosowego

cieniutkie plastry boczku (lub szynki parmeńskiej)

2 łyżki masła

 

Na maśle szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem dodajemy obraną, wydrążoną i pokrojoną w sporą kostkę dynię,

po ok 3 minutach dodajemy bulion do niego utarte w moździerzu, kumin i kolendrę. Gotujemy ok 30-40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i mixujemy blenderem do gładkości. Dodajemy mleczko kokosowe i czekamy do zagotowania.

Na mocno rozgrzanej patelni grillowej grillujemy plasterki bekonu (jak są takie jak mgiełka to po kilka chwil ok 30 sekund z każdej strony). Odsączamy z nadmiaru wytopionego tłuszczu.

Nalewamy zupkę do bulionówki, na wierzchu kładziemy chipsa z bekonu (tak żeby troszkę się zanurzył i takim kantem wystawał i opierał się o rant :D).

i jeszcze parę listków kolendry na koniec do dekoracji......

 

Spróbujcie bo warto.

Moja sąsiadka zza ściany to dynie tylko na halloween wystawia a wczoraj powiedziała, że jakby nie wiedziała że to z dyni to by się nie domyśliła......:wiggle:

 

Haha, to teraz faktycznie papuga :lol2: ;).

Tylko ja dałam mniej przypraw (bida), a bekon z piekarnika ;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiła któraś sernik nowojorski? Za dużo przepisów jest w necie a chciałabym jakiś sprawdzony przepis.:rolleyes:

 

Sprawdziłam kilka przepisów i zawsze wracam do tego http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-nowojorski-przepis-ii

 

Moim zdaniem najlepszy choć dużo zależy od sera. Używam Piątnicy z wiaderka, nie piekę w kąpieli wodnej lecz na spodzie piekarnika ustawiam naczynie żaroodporne z wrzącą wodą i piekę cały czas w jednakowej temperaturze, coś między 120-130 st., no i nie zawsze robię tę polewę ze śmietany, jakos nie przepadam.

No i oczywiście przestrzegam procedur typu ogrzanie produktów do temp. pokojowej, nie napowietrzanie masy itp.

Minęło też trochę czasu zanim byłam w pełni zadowolona z efektu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie Lolek, daj przepis, to zrobię chlopakom :)

 

przepis z głowy

 

ok 1 kg pomidorów (najlepiej jak najróżniejszych gatunków,

czosnek

oliwa z oliwek

1 cebula

gesty jogurt lub śmietana

bazylia świeża,

 

pomidory kroję na pół i w każdą połówkę wciskam pół ząbka czosnku, lekko pieprzę i solę, cebulę tez na pół i razem z pomidorami wszystko wkładam na blachę do pieczenia przeciętą częścią do góry, skrapiam oliwą i na poł godziny wkładam do piekarnika na 180 stopni.

 

po upieczeniu zdejmuję skórki i usuwam gniazda nasienne, Upieczone pomidory z czosnkiem i cebula miksuję blenderem (a jeszcze garść świeżej bazylii dodaję do miksowania) i stawiam na gaz do zagotowania, doprawiam wg uznania pieprzem i solą i ew. pól łyżeczki brązowego cukru.

 

Nalewam do bulionówek, na wierzch daje kleks jogurtu naturalnego i przyozdabiam bazylią.

smakuje cudnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepis z głowy

 

ok 1 kg pomidorów (najlepiej jak najróżniejszych gatunków,

czosnek

oliwa z oliwek

1 cebula

gesty jogurt lub śmietana

bazylia świeża,

 

pomidory kroję na pół i w każdą połówkę wciskam pół ząbka czosnku, lekko pieprzę i solę, cebulę tez na pół i razem z pomidorami wszystko wkładam na blachę do pieczenia przeciętą częścią do góry, skrapiam oliwą i na poł godziny wkładam do piekarnika na 180 stopni.

 

po upieczeniu zdejmuję skórki i usuwam gniazda nasienne, Upieczone pomidory z czosnkiem i cebula miksuję blenderem (a jeszcze garść świeżej bazylii dodaję do miksowania) i stawiam na gaz do zagotowania, doprawiam wg uznania pieprzem i solą i ew. pól łyżeczki brązowego cukru.

 

Nalewam do bulionówek, na wierzch daje kleks jogurtu naturalnego i przyozdabiam bazylią.

smakuje cudnie

 

Na pewno! Ale mi smaka narobiłeś!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajna nie ma za co, przecież przepis nie mój ;)

U mnie buraczki wczoraj zrobione, wyszły meeega, te z papryką i te z czosnkiem, choć nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czosnku (może się przegryzą ;) jeśli nie to też ok, bo ja lubię czosnkowe :) ) Dzięki jeszcze raz za przepisy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...