Ilona Agata 17.10.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja to nawet jak cen nie ma to wybiorę intuicyjnie najdroższą rzecz..... Papuga No sie wie!! To ja może podam co mi wyszło z wczorajszej improwizacji..... 1 dynia (mała taka ok 2 kg, ja miałem odmianę Hokkaido - ponoć ekologiczna) 1 cebula 2 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (inaczej kumin [NIE kminek]) 1/4 łyżeczki ziaren kolendry, opcjonalnie 1 cm startego imbiru, 1 litr bulionu warzywnego, 1 puszka mleczka kokosowego cieniutkie plastry boczku (lub szynki parmeńskiej) 2 łyżki masła Na maśle szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem dodajemy obraną, wydrążoną i pokrojoną w sporą kostkę dynię, po ok 3 minutach dodajemy bulion do niego utarte w moździerzu, kumin i kolendrę. Gotujemy ok 30-40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i mixujemy blenderem do gładkości. Dodajemy mleczko kokosowe i czekamy do zagotowania. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej grillujemy plasterki bekonu (jak są takie jak mgiełka to po kilka chwil ok 30 sekund z każdej strony). Odsączamy z nadmiaru wytopionego tłuszczu. Nalewamy zupkę do bulionówki, na wierzchu kładziemy chipsa z bekonu (tak żeby troszkę się zanurzył i takim kantem wystawał i opierał się o rant ). i jeszcze parę listków kolendry na koniec do dekoracji...... Spróbujcie bo warto. Moja sąsiadka zza ściany to dynie tylko na halloween wystawia a wczoraj powiedziała, że jakby nie wiedziała że to z dyni to by się nie domyśliła...... Haha, to teraz faktycznie papuga . Tylko ja dałam mniej przypraw (bida), a bekon z piekarnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 17.10.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja w ogóle polecam wszystkie zupy-kremy zaczynać od podsmażenia cebuli, pycha wtedy wychodzą, zwłaszcza z pomidorów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 17.10.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja mam barek zaopatrzony tylko pic noe ma kto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 17.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ech ...zeby u mnie tak chcieli jeść zupy kremy...Dla samej siebie to mi sie nie chce gotowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casuall 17.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 U mnie też zaopatrzony to nie ma z kim hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 17.10.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ech ...zeby u mnie tak chcieli jeść zupy kremy...Dla samej siebie to mi sie nie chce gotowac. Ja uwielbiam! Dziecko jeszcze je (zwłaszcza z tym bekonem), a mąż... On zje wszystko, jedno z mniejszym apetytem (zupa, sałata, ciasto), drugie z większym, ale zje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 17.10.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 No ja właśnie tez uwielbiam.Maz zje tak samo jak twój- wszystko ale dzieci juz nieeee.....:PKręcą nosem na kremy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casuall 17.10.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Robiła któraś sernik nowojorski? Za dużo przepisów jest w necie a chciałabym jakiś sprawdzony przepis. Sprawdziłam kilka przepisów i zawsze wracam do tego http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-nowojorski-przepis-ii Moim zdaniem najlepszy choć dużo zależy od sera. Używam Piątnicy z wiaderka, nie piekę w kąpieli wodnej lecz na spodzie piekarnika ustawiam naczynie żaroodporne z wrzącą wodą i piekę cały czas w jednakowej temperaturze, coś między 120-130 st., no i nie zawsze robię tę polewę ze śmietany, jakos nie przepadam. No i oczywiście przestrzegam procedur typu ogrzanie produktów do temp. pokojowej, nie napowietrzanie masy itp. Minęło też trochę czasu zanim byłam w pełni zadowolona z efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 17.10.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja w ogóle polecam wszystkie zupy-kremy zaczynać od podsmażenia cebuli, pycha wtedy wychodzą, zwłaszcza z pomidorów . Ilonka a robiłaś krem z pieczonych pomidorów?? jest także zaje*isty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 17.10.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie Lolek, daj przepis, to zrobię chlopakom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 17.10.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie Lolek, daj przepis, to zrobię chlopakom przepis z głowy ok 1 kg pomidorów (najlepiej jak najróżniejszych gatunków, czosnek oliwa z oliwek 1 cebula gesty jogurt lub śmietana bazylia świeża, pomidory kroję na pół i w każdą połówkę wciskam pół ząbka czosnku, lekko pieprzę i solę, cebulę tez na pół i razem z pomidorami wszystko wkładam na blachę do pieczenia przeciętą częścią do góry, skrapiam oliwą i na poł godziny wkładam do piekarnika na 180 stopni. po upieczeniu zdejmuję skórki i usuwam gniazda nasienne, Upieczone pomidory z czosnkiem i cebula miksuję blenderem (a jeszcze garść świeżej bazylii dodaję do miksowania) i stawiam na gaz do zagotowania, doprawiam wg uznania pieprzem i solą i ew. pól łyżeczki brązowego cukru. Nalewam do bulionówek, na wierzch daje kleks jogurtu naturalnego i przyozdabiam bazylią. smakuje cudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 17.10.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 przepis z głowy ok 1 kg pomidorów (najlepiej jak najróżniejszych gatunków, czosnek oliwa z oliwek 1 cebula gesty jogurt lub śmietana bazylia świeża, pomidory kroję na pół i w każdą połówkę wciskam pół ząbka czosnku, lekko pieprzę i solę, cebulę tez na pół i razem z pomidorami wszystko wkładam na blachę do pieczenia przeciętą częścią do góry, skrapiam oliwą i na poł godziny wkładam do piekarnika na 180 stopni. po upieczeniu zdejmuję skórki i usuwam gniazda nasienne, Upieczone pomidory z czosnkiem i cebula miksuję blenderem (a jeszcze garść świeżej bazylii dodaję do miksowania) i stawiam na gaz do zagotowania, doprawiam wg uznania pieprzem i solą i ew. pól łyżeczki brązowego cukru. Nalewam do bulionówek, na wierzch daje kleks jogurtu naturalnego i przyozdabiam bazylią. smakuje cudnie Na pewno! Ale mi smaka narobiłeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 17.10.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Na pewno! Ale mi smaka narobiłeś! a co to za zupka na blogu hihihi czyżby moje plastry bekonu Cię zainspirowały?? chyba się o prawa autorskie upomnę hihihihih :rotfl: taki żarcik of course Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 18.10.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 a co to za zupka na blogu hihihi czyżby moje plastry bekonu Cię zainspirowały?? chyba się o prawa autorskie upomnę hihihihih :rotfl: taki żarcik of course No . Mąż chciał od dawna dać taki post, a ja mu podpowiedziałam, żeby bekon wrzucił . Tzn. ja wrzuciłam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 19.10.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Udało sie!!! Jest pyszny....:rolleyes:Dzieki Casuall za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 19.10.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 mmm nom mnom wyglada apetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 19.10.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Nooooo.....zaje...pyszny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 19.10.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Ale bym zjadła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 19.10.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casuall 19.10.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Fajna nie ma za co, przecież przepis nie mój U mnie buraczki wczoraj zrobione, wyszły meeega, te z papryką i te z czosnkiem, choć nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czosnku (może się przegryzą jeśli nie to też ok, bo ja lubię czosnkowe ) Dzięki jeszcze raz za przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.