Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja rozumiem, że oglądający mieszkanie czy dom nie ma ochoty zapłacić właścicielowi pełnej ceny za jego bardzo drogie, ale używane meble czy sprzęty, bo woli zrobić po swojemu.

No waśnie są tacy i tacy klienci. U nas szukają klienci, którzy chcą się wprowadzić na gotowe, bo nie w głowie im remonty. To też rozumiem.

Są też tacy, którzy chcą po swojemu wszystko i nowe (to ja). Jednak najwięcej jest wygodnych, którzy połaszą się na ładnie wykończone, byle tanio (też da się tak zrobić, tylko w ciągu kilku lat zniszczeje - skoro fachowcom w rękach panele pękały i płytki podczas cięcia też). Ja stare mieszkanie wykończyłam za niecałe 500 zł/m2. Większość tej sumy wzięła ekipa (nawet żarówki sama tam nie wkręciłam), kuchnia np. kosztowała nas niecałe 5 tys. ze sprzętem. Więc da się. Wyglądała prześlicznie :). Rozpadnie się w ciągu roku. Moja aktualna jeszcze z 20 lat postoi. Nikogo to nie obchodzi!

A co do cen materiałów, to na przykład ja wiem, że muszę zamawiać z Bydgoszczy, bo w Poznaniu są chore ceny za te same materiały tych samych firm (cegła, okna).

no nie wiem jak wam ale nam się wydawało, że dom dużo mniej nas będzie kosztował dlatego się nie dziwię, że większość ludzi jest w błedzie :p nawet się dochodziliśmy ze znajomymi którzy postawili dom przed nami, że my na pewno się zmieścimy w założonej kwocie (aha wyszło dwa razy tyle a dom jeszcze nie skończony!!!)

oglądam właśnie kanapy ikei czy ktoś mi powie gdzie znajdę wielkość??

Ja też myślałam, że postawię dom tanio, ale później policzyłam, doliczyłam i wolałam kupić :) U mnie dużą rolę zagrała działka - wiem, że nie stać by mnie było na działkę w tej lokalizacji.

Z poprzednimi właścicielami domu mam dobry kontakt - oni zbyt wiele nie ukrywali (a może my się nie dopatrzyliśmy; ))

no nie wiem jak wam ale nam się wydawało, że dom dużo mniej nas będzie kosztował dlatego się nie dziwię, że większość ludzi jest w błedzie :p nawet się dochodziliśmy ze znajomymi którzy postawili dom przed nami, że my na pewno się zmieścimy w założonej kwocie (aha wyszło dwa razy tyle a dom jeszcze nie skończony!!!)

Może ja mam świadomość, bo jestem z rodziny budowlańców i od zawsze obracam się w tym temacie? Już wyceny domów przy gotowych projektach mnie śmieszą, nie wiem, skąd oni to biorą i jakie materiały liczą? Ale raczej najtańsze, żeby opchnąć projekt.

Ilona,

ale ja nie mówię o ekstremum jakościowym:) pt. Meble Bodzio czy inne, które rozpadną się po roku czy trzech, a o różnicy, między wybieraniem ultra drogich ofert, a tańszych, ale na tym samym poziomie jakości, wierz mi, że się da, nie rezygnując z konkretnych materiałów i jakości można nie wydać majątku; my na granicie na blat do kuchni mieliśmy 6 tysięcy różnicy, między ceną studia kuchennego, a małym wykonawcą, który u nas wygrał casting i to on zrobił blaty (polecony, sprawdzony).

Ilona,

ale ja nie mówię o ekstremum jakościowym:) pt. Meble Bodzio czy inne, które rozpadną się po roku czy trzech, a o różnicy, między wybieraniem ultra drogich ofert, a tańszych, ale na tym samym poziomie jakości, wierz mi, że się da, nie rezygnując z konkretnych materiałów i jakości można nie wydać majątku; my na granicie na blat do kuchni mieliśmy 6 tysięcy różnicy, między ceną studia kuchennego, a małym wykonawcą, który u nas wygrał casting i to on zrobił blaty (polecony, sprawdzony).

No tak, o tym też pisałam. My będziemy zamawiać spoza Poznania, bo te same materiały (często nawet te same firmy!), ale taniej.

Natomiast przeciętny kupujący mieszkanie "na gotowo" nie zapyta o blat w kuchni. Kamień, drewno, laminat - a co za różnica? Grunt, że jako-tako wygląda ;).