Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja w zeszłym roku tez robiłam z prawdziwego ,tez odpowiednio wcześnie i nic z tego nie wyszło .Zęby szło połamać .

W tym roku robię mało pierników i tylko dla mlodej żeby radość miała pierników ze strojenia :) a dla nas upiekę orzechowca - mniam - omniomniom:D.

Albo młodej smakują te korzenne z ikea to jej kupię i niech sobie lukruje do woli

idę o 14.30 ;)

rok temu robiłam pierniczki na prawdziwym miodzie i takie twarde wyszły, że nie dało się jesć ( odpowiedni wcześniej i w odpowiednim pojemniku) -macie jakiś sprawdzony przepis??

to miód powoduje, że pierniki są twarde, a im w przepisie więcej miodu tym będą twardsze

ja tez bym chciała przepis na pierniki ale te cienkie, i te od razu miękkie do zjedzenia

Reni poszukaj na kwestii smaku, są tam i te miękkie i te cienkie, robiłam w ubiegłym roku

Ja w zeszłym roku tez robiłam z prawdziwego ,tez odpowiednio wcześnie i nic z tego nie wyszło .Zęby szło połamać .

W tym roku robię mało pierników i tylko dla mlodej żeby radość miała pierników ze strojenia :) a dla nas upiekę orzechowca - mniam - omniomniom:D.

Albo młodej smakują te korzenne z ikea to jej kupię i niech sobie lukruje do woli

Poproszę przepis na tego orzechowca, co prawda mam już i robiłam parokrotnie, ale może ty masz lepszy:)

fajna i jak wrazenia z ikei, bo nie odpisałaś?

Renia dużo i mało.:DKupilam dwie szafeczki nocne i komodę Malm do gościnnego,zasłony granatowe do sypialni i jasno szare do gościnnego,firany,chyba z 10 wkładów do poduszek i jeszcże kilka dupereli mało istotnych typu talerze miseczki ściereczki czyli to co sie na bieżąco zużywa.:yes:

Nawet nie wiesz jak teraz juz mam dupę spięta :rotfl:Jestem totalnie w proszku!!! :mad:Tyle sie tych klamotow przez te lata nazbierało ze przewożenie tego chyba z tydzień zajmie.:(Ludzie którzy kupili dom biorą od nas kilka mebli wiec juz zawsze mniej do przewożenia ale najgorzej ze bez stołu na święta zostaje...:bash:

*ORZECHOWIEC*

_*Ciasto*_

60 dkg mąki

20 dkg margaryny

2 łyżki miodu

2 całe jajka

1 łyżka sody

Ciasto wyrobić i podzielić na 2 części.

Jedną z części upiec, na 2 część ciasta (surową) należy dać gorący lukier

_*Lukier*_

30 dkg orzechów

10 dkg cukru

12 dkg masła

2 łyżki miodu

Upiec 2 część ciasta z orzechami

_*Krem*_

0,5 l mleka

0,5 szklanki cukru

cukier waniliowy

1 margaryna

1,5 łyżki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystko razem zagotować i gorące wylać na pierwszą część ciasta.

Przyłożyć drugie upieczone ciasto z orzechami.

Piec na 3 dni przed podaniem.

Około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem