Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Smutne to :(

U nas w przedszkolu robili zbiórkę zabawek używanych ale w dobrym stanie i razem z moją Zu odłożyliśmy wielką torbę zabawek którymi się już nie bawi.

Potem te zabawki zaniosłam bez niej , bo bałam się że może zmienić zdanie i nie będzie chciała oddać.

Zostawiłam tylko jednego misia i jak w piątek szliśmy do przedszkola Zu zabrała ze sobą jednego misia (na dzień misia na poniedziałek) a ja drugiego do oddania i byłam dumna z Zu że go sama włożyła do pojemnika gdzie była zbiórka tych zabawek.

No właśnie muszę jakiejś takiej zbiórki poszukać. Z doświadczenia wiem, że domy dziecka niekoniecznie (przynajmniej te na terenie Poznania), bo dzieciaki dostają bardzo dużo zabawek na każdym kroku i nawet nie potrafią się już z tego cieszyć, a nawet wybrzydzają, że królik brzydki. Za to żywność zawsze w cenie, bo z trudem wiążą koniec z końcem.

ogólnie boję się tylko, żeby nie wpaść z minimalizm w formie skąpstwa ;)

Tak, w tę stronę też można przegiąć... Z drugiej strony czasem taka opinia wcale nie jest obiektywna - jak ktoś nie docenia minimalizmu, to naszą rezygnację z czegoś może traktować po prostu jak skąpstwo i potem słyszę komentarz "nie przesadzaj, przecież to tylko kilka złotych", a to nie o to chodzi...

temat ogólnie jest ciekawy - ogólnie boję się tylko, żeby nie wpaść z minimalizm w formie skąpstwa ;)

ja bym chciała mniej wydawać ogólnie i kontrolować ( od jedzenia po jakieś tzw pierdoły) - nie tylko ubrania.

Wydaje mi się że każdy na swój sposób może sobie tłumaczyć minimalizm.

Dla jednego to będzie rezygnacja z wielu przyjemności , a dla drugiego po prostu nie wydawanie na pierdoły.

Ja na pewno nie będę żyła w ascezie i wszystkiego sobie odmawiała , ale dobrze mieć świadomość czego się oczekuje od życia i co jest nam potrzebne do szczęścia , a co tylko wprowadza chaos do naszego życia.

Kiedyś najchętniej gdyby było mnie tylko stać kupowałabym każdą ładną rzecz do wnętrza (głownie o ozdobach piszę) teraz przed kupnem zastanawiam się czy na pewno mi jest to potrzebne i gdzie to postawię i na ogół rezygnuje z zakupu.

Ubrania, torebki , buty to już za mną jest ten etap kiedy to było bardzo ważne.

anna-maria i tu juz nawet nie tylko o ciuchy chodzi tylko o wszystko.Rzeczy do domu,sprzety kosmetyki jak mam droższe wiecej zapłaciłam to dbam bardziej.W szafie to juz kompletna czystkę zrobiłam tylko to co nosze i co sie komponuje z innymi ciuchami.Torebki kiedyś miałam we wszystkich kolorach teraz mam 6 ale tylko firmowe starcza na lata bo klasyczne.;)

No wlasnie ja tez często na sale jadę do Berli a a tam juz można naprawde poszaleć.W zeszłym roku kupiłam na wyprzedaży piękny klasyczny wełniany płaszcz Escada.Teraz juz nawet u nas w sklepie nie oglądam bo juz mam i mi starczy na lata.Wiadomo gatunkowo nie do przebicia z H&M czy Zara...;)

Tak, w tę stronę też można przegiąć... Z drugiej strony czasem taka opinia wcale nie jest obiektywna - jak ktoś nie docenia minimalizmu, to naszą rezygnację z czegoś może traktować po prostu jak skąpstwo i potem słyszę komentarz "nie przesadzaj, przecież to tylko kilka złotych", a to nie o to chodzi...
niech każdy uważa co chce , bo każdy ma prawo do własnych opinii , a my nie musimy się tym przejmować

A ja tam nie czytając blogów i książek o tej tematyce doszłam do wniosku ze mniej znaczy wiecej i od dłuższego juz czasu kupuje rzeczy wyselekcjonowane lepsze gatunkowo droższe - bo wtedy bardziej dbam o takie.;)

zgadza się :)

Jak widać niektórzy nawet bez książek do tego dochodzą ;)

A niektórzy (czytaj atena0) muszą mieć to napisane czarno na białym

A ja tam nie czytając blogów i książek o tej tematyce doszłam do wniosku ze mniej znaczy wiecej i od dłuższego juz czasu kupuje rzeczy wyselekcjonowane lepsze gatunkowo droższe - bo wtedy bardziej dbam o takie.;)

O! Ja na przykład z ruchomych rzeczy jestem w stanie wszystko zabrać na nowy dom. Każda pierdółka, ozdoba, wyposażenie kuchni, naczynia - wszystko jest po prostu przemyślanym zakupem i nie znudzi mi się za pięć czy dziesięć lat. O to chyba chodzi? Żeby nie kupować czegoś z braku laku, tylko dlatego, że ładnie (na tę chwilę) wygląda, a potem zwyczajnie nie ma co z tym zrobić, bo zagraca.

Renia kuchnia biała lakier czarny blat granit to wiesz.Stol dębowy krzesła jasne szare sofa albo narożnik tez jakaś szarość.Sciany cały dół jasny szary schody dębowe.;)Podloga gres szary raczej jasny.Bede potrzebowała na pewno szafki RTV stolika kawowego konsolki i komody.Nie wiem w jaki kolor pójść...Myslalam o białym lakierze ale.... Edytowane przez fajna kobieta