Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wpadłam... a tu Choinka już jest, śledzik będzie się robił (polecam z żurawiną... jest boski), firany wieszają...

Tak jak Meliska pisała.. złap dwa końce za żabki i środek.. zapinaj symetrycznie i rób szczypanki jeśli nie masz na taśmie.. jak jest taśma to tylko przypinaj.. Jak źle zrobisz i nie będzie Ci pasowało.. to przepniesz...

Jeszcze jest czas Magda także mozesz zrobic.Proste jak barszcz :DBuraki wyszoruj szczoteczka nie obieraj pokroj w ósemki lub plastry jak wolisz i wrzuć do słoja do buraków wykrój żabki czosnku ilośc dowolna zależy od upodobań.Zalej przegotowana ciepła woda z sola.Na 1l wody 1 łyżka soli.Na wierzch połóż kromkę razowego chleba ale niekoniecznie.Przykryj gaza i czekaj.Ja zlewam dzien przed Wigilia.:stirthepot:

Aaa barszcz ja robię bez zakwasu z buraków.. ale na żurku...

Buraków bardzo dużo (zależy jaki garnek duży jak z 6 litrów to z 2-3kg buraków).. obrane i pokrojone w plastry.. gotuję połowę buraków, do smaku sól pieprz, vegeta.. co tam kto używa.. jak podgotuję troszkę to wyjmuję buraki, wkładam do garnka drugą połowę plasterków buraków, zalewam przecedzonym żurkiem (bez farfocli) do smaku, gotuję chwilkę na małym ogni. Dodaję majeranku...

Najlepszy jest na drugi dzień, gęstnieje. jest taki ..mmmmm.. super.

Tak.. za brzeg i taśmy albo zasłony.. bo mogą być różnie uszyte.. np taśma poniżej krawędzi zasłony aby powstał tzw grzebień... on wówczas może zasłonić żabki i kółka...

Albo np taśma jest uszyta na krawędzi zasłony to łapiesz za tą krawędź.

Ja nie znoszę żabek, bo by mi ręce odpadły w 5 oknach w salonie zapinać.. i wymyśliłam , że wsuwam w uszyte tunele i po kłopocie...

po googlujcie troszkę to i przepisów cała masa w necie jest

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sledzie-z-zurawina?gclid=CIy0-Kjnx8ICFWXHtAodhnMAqg

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sledzie-z-zurawina-11

Tak zrobione śledzie na urodzinach męża wywołały zachwyt...