Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A propo Wigilii ma ktos fajny przepis na śledziki w śmietanie??? :stirthepot:Zawsze robię w zalewie octowej a teraz zachciało mi sie w śmietanie.:p

Fajna ja mam dobry przepis na te śledziki, bo u mnie jada się je bardzo często. Przepis jest od mojej mamy, tak więc w 100% sprawdzony i na prawdę dobry.

1. Śledzie marynowane (nie solone, nie matiasy, tylko marynowane)

2. Dużo cebuli - pokroić w drobną kostkę

3. Śmietana 12 lub 18%lub śmietana zmieszana z gęstym jogurtem naturalnym wtedy nie będzie tak tłusto

Ze śledzi zdjąć skórę, bardzo łatwo odchodzi, pokroić na kawałeczki, na to położyć cebulkę i skropić wszystko octem. Śmietanę doprawić solą i pieprzem i położyć na śledzie, można dla ozdoby posypać z wierzchu kolorowym pieprzem. Śledzie mogą trochę podchodzić wodą, to wtedy możesz wszystko razem wymieszać, też będzie ok. Najlepiej zrobić dzień wcześniej, by sie wszystko przegryzło.

Dla urozmaicenia można dodać ogóreczka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i jabłko też w kosteczkę- palce lizać z tymi dodatkami

Marynowane są ogólnie dostępne, tak jak i inne śledzie, w dużych marketach mają na 100%, jest napisane marynowane lub marynowane w zalewie octowej, jak nie znajdziesz to w biedronce są w słoiku takie zwinięte jak rolmopsy, ale dużo większe, rozwijasz zdejmujesz tę ciemną skórę i kroisz na kawałki