Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mirka mua :hug:

proszę

jak dla mnie za dużo cukru w przepisie i dobre z sosem jakimś kwaśnym np malinowoporzeczkowym

Składniki na 6 kokilek:

170 g gorzkiej czekolady, posiekanej

56 g mlecznej czekolady, posiekanej

140 g masła

pół szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki cukru pudru*

3 duże jajka

3 duże żółtka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotować 6 kokilek (ramekinów do zapiekania). Wysmarować je dokładnie masłem, oprószyć delikatnie mąką lub lepiej - kakao.

Masło i czekoladę włożyć do małego garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu.

Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować.

Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao.

Podawać natychmiast z truskawkami i/lub kulką lodów, bitą śmietaną itp.

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nigdy 1,5 szkl cukru bym nie dała :) ,ja to juz trochę te przepisy weryfikuję raz wsypałam za dużo i to mnie nauczyło :)

Dzięki:hug:

No własnie, dlatego mi nic nie wychodzi, bo się nie znam ;). A trzeba mieć jakąś wiedzę, żeby wiedzieć, co modyfikować.

Reni, fajny saloon, ja to ogóle nie mam ręki do firan :sick:. Do tkanin, itp. Taka ze mnie baba :(