Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sałatka z krewetkami

1 opakowanie (parzonych) krewetek koktajlowych (ja kupuje często mrożone wówczas tylko przelewam je zimną wodą)

2-3 ogórki konserwowe,

1 cebulka (może być czerwona),

1 jabłko,

Spory pęczek natki pietruszki.

Do całych krewetek koktajlowych dodaje ogórki, cebulkę i jabłko pokrojone w bardzo drobną kosteczkę (i tu jest cały sekret tej sałatki). Dodaję posiekaną natkę pietruszki, skrapiam sokiem cytryny (opcja), dodaję odrobinę białego pieprzu do smaku. Wszystko mieszam i wykładam w małych pucharkach jako przystawka (mogą być kieliszki do martini).

ryż jest z przepisu Pascala:

http://kuchnialidla.pl/product/krewetki-w-sosie-pachnacym-indiami-z-ryzem-basmati

Zależy ile będziesz miałą osób ale tego ryżu wychodzi sporo na pewno więcej niż na 4 osoby......

Edytowane przez lolek7825

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mmel daj przepis na sałatkę winogronowa.:)

300g sera zoltego (najlepszy morski badz inny bez dziur, kroimy w kosteczke)

duza puszka kukurydzy

kisc winogron (ja uzywam obu kolorow i te bezpestkowe, ilosc na oko ;) )

Sos:

1maly jogurt naturalny

200-250g majonezu

2zabki dobrego czosnku.

produkty wsypac do miseczki, skladniki na sos polaczyc i dodawac stopniowo do salatki, bo moze sie okazac ze bedzie go za duzo... (ja z reguły jogurt i majonez to po 4lyzki stolowe mieszam w malej miseczce)

nie ma za co... :)

i uwlebiam ten przepis co podam nizej... znajmomi jak byli to nie mogli sie nachwalic i najesc :cool:

Ryz zapiekany z warzywami i kurczakiem:

2szkl ryzu

3cebule (ja kroje 2szt bo pozniej lzy mi oczy napelniania :D kroimy w krazki )

warzywa- marchew, korzen pietruszki ( spora ilosc...aby zrobic warstwe pomieszana w brytfance :) pokroic w slupki nie za cienki i nie grube )

mieso-kurczak (kroje w kawalki piers.) doprawic wedle uznania (mala uwaga, tych piersi to troszke trzeba miec, zeby nie okazalo sie ze po upieczeniu bedzie ich malo :p)

Sos:

6szkl wody

6lyzek ketchupu

2 lyzki papryki slodkiej

2lyzki cukru

2 lyzki wegety

1lyzka pieprzu (jak ktos lubi bardziej ostre moga byc 2 lyzki)

1kostka masla

Wszystko razem zagotowac.

Wsypac surowy ryz do brytfanki. Na ryz ulozyc cebule w krazkach i troszke posolic.

Zalac wszystko sosem.

Przyprawione mieso polozyc na to wszystko.

Piec w temp 180*C okolo godziny.

Sosu wyjdzie sporo, wiec jak sie nie zmiesci w brytfance to zostawic go w garnku. Podczas pieczenia moze byc tak, ze bedzie sosu brakowac (mi sie tak nei zdarzylo, ale kolezance za kazdym razem) i wtedy mozna go dolewac co jakis czas.

Po upieczeniu odczekac kilka minut i podac na stol :)

do warzyw mozna dodac tez brokul.. raz sprobowalam, nie bylo zle, ale wersja pierwotna najlepsza)

generalnie bez, ona taka bardziej "sypka" jest, ale robiłem też z łyżką majonezu albo łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

kiedys w DE jadlam salatke z krewetkami...pamietam tylko tyle ze w kieliszkach byla salata-chyba rucola, krewetki, sos i cytrynki kawalek.. kto chcial mogl sobie skropic..

bylo to daaawno temu i przepis wylecial mi z glowy.. i bylo to moje pierwsze spotkanie ze smakiem krewetki.. (stawaly mi w gardle, wiec pomyslalam ze jem piersi z kurczaka :lol2: )