Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

anna ja jestem zajebiście początkującym ogrodnikiem i w chwili obecnej za trudne pytania mi zadajesz, moge napisać że jedna jest ciemno różowa a druga jasno, ha,ha

reni o nic więcej mi nie chodziło :rotfl: ja mam dwie jasne ;)

pasie ja rok temu kupiłam jedną zdychającą magnolię w Biedronce za 1,99 i rośnie pięknie :lol: Może w tym roku też będą. Druga, drzewko, już w "normalnej" cenie.

Reni dzięki za odpowiedź. :yes: Pod wpływem Twojego domku już zmieniłam jedno okno(w jadalni) ma być prawie na całą ścianę od ogrodu, ale niestety myjąc je będę musiała wychodzić na zewnątrz. Nie wiem jeszcze jaki dać rozmiar okna narożnego w salonie (też zmiana po obejrzeniu Twoich okien). Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie ok. Pozdrawiam. :bye:

Mówiłam, że tu wrócę no i jestem. :) Nie jestem zwolenniczką nowoczesnych wnętrz, ale Twój dom mnie naprawdę urzekł:)

Bardzo wysmakowane i ciepłe są Twoje wnętrza reni:cool:

Gratuluję pierwszego drzewka- my aktualnie też walczymy z ogrodem, a konkretnie zakładamy automatyczne podlewanie a następnie trawnik:wave: Będę wpadać, jeśli pozwolisz;)

MarJel ty także już niedługo zajmiesz się ogrodem

agawi witam serdecznie, oczywiście wpadaj ile chcesz, cieszę się, że ci się podoba

rere musiałam wybrać albo coś robię albo nie mam nic, mąż sie uparł że nie będzie zaczynał od końca, czyli najpierw kostka przed domem, potem taras i na końcu sadzenia, ja nie wiem kiedy kostaka się zrobi a mam już dość księżycowego widoku działki, ale najgorsza robota czyli grabienie pod trawę to już mąż ma dziś robić

Reni, powiedz mężowi, że często ludzie robią nasadzenia jeszcze przed budową lub w jej trakcie (nam tak radzili znajomi i rodzina, ale mamy za mały ogródek i pracownicy na pewno wszystko by zdeptali), a to po to, żeby osłonić się trochę dużymi drzewkami, kiedy w końcu się wprowadzą :yes: Czyli nasadzenia wcale nie muszą być ostatnim etapem robót wokół domu ;) Choć rozumiem, że jak ktoś nie jest pasjonatą zieleni (tak jak ja np.), to zostawia te wydatki właśnie na koniec :)

Reni mozesz zdradzic ile kosztowala Cie obudwa wkladu kominkowego? Ja przy kupnie wkładu ustaliłam z gosciem ze zapłace dodatkowo za jego podlaczenie 500 zl. byłam pewna ze za taka prosta obudowe (podobny prostopadłoscian jak u Ciebie ) nie bede miała jakiejs duzej wyceny (nawet o tym rozmawiałam z MarJel) a dzis dostaje maila od gostka ktory mi pisze ze koszt obudowy to 6-7 tys zl :eek: Fakt ze w cenie ejst ramka z granitu ale wiem ze ona bedzie mnie ksoztowac ok 900 zl +robocizna 800 zl? wiec wychodzi ze ponad 4 tys kosztuje zabudowanie wkładu ytongiem i plytami g-k .Nie robiłam do tej pory zadnych innych wycen i sama nie wiem czy zaczac szukac kogos innego czy faktycznie to tyle kosztuje?

Reni, powiedz mężowi, że często ludzie robią nasadzenia jeszcze przed budową lub w jej trakcie (nam tak radzili znajomi i rodzina, ale mamy za mały ogródek i pracownicy na pewno wszystko by zdeptali), a to po to, żeby osłonić się trochę dużymi drzewkami, kiedy w końcu się wprowadzą :yes: Czyli nasadzenia wcale nie muszą być ostatnim etapem robót wokół domu ;) Choć rozumiem, że jak ktoś nie jest pasjonatą zieleni (tak jak ja np.), to zostawia te wydatki właśnie na koniec :)

wiem , wiem i wcale sie nie dziwię skoro moje magnolie maja kwitnąć dopiero za 2 lata, ale mu bardziej chodzi o to, ze jak jest kostka i krawężniki czy palisady to wtedy jest wyznaczona granica co od którego momentu, a tak później to się robi jeszcze raz.

Reni mozesz zdradzic ile kosztowala Cie obudwa wkladu kominkowego? Ja przy kupnie wkładu ustaliłam z gosciem ze zapłace dodatkowo za jego podlaczenie 500 zl. byłam pewna ze za taka prosta obudowe (podobny prostopadłoscian jak u Ciebie ) nie bede miała jakiejs duzej wyceny (nawet o tym rozmawiałam z MarJel) a dzis dostaje maila od gostka ktory mi pisze ze koszt obudowy to 6-7 tys zl :eek: Fakt ze w cenie ejst ramka z granitu ale wiem ze ona bedzie mnie ksoztowac ok 900 zl +robocizna 800 zl? wiec wychodzi ze ponad 4 tys kosztuje zabudowanie wkładu ytongiem i plytami g-k .Nie robiłam do tej pory zadnych innych wycen i sama nie wiem czy zaczac szukac kogos innego czy faktycznie to tyle kosztuje?

kakusek mój kominek obudowywał mi mąż ale wiem ze sobie za to trochę liczą ale twoja wycena dosyc wysoka, za granit zapłacilam 800 zł i tez montował mój mąż, ja obudowywałam kominek takimi specjalnymi płytami do kominków a potem robiłam konstrukcję i dopiero płyty g-k, czy twoja wycena obejmuje jakis jeszcze dekoracyjny element oprócz ramki? i dlaczego bedziesz obudowywać ytongiem?