Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziewczyny cały dzionek sadziłam dziś trawę, pleców nie czuję, za 2 tyg pokazę efekty no i moze taras już będzie

My dzisiaj kupiliśmy trawę- sadzimy za tydzień;) Ja też pleców nie czuję, bo robiliśmy nawadnianie i przygotowanie terenu pod trawnik. Witaj w klubie reni:)

Faktycznie jest nad czym dumać bo róznica duża.A jakie bierzecie pod uwage (miedzy jakimi gatunkami takie różnice?) Zawsze można jeszcze pomyślećnad zmniejszeniem tarasu zeby wyszło taniej ;)

Mniejszy nie wchodzi w grę bo już obwód z bloczków jest zrobiony, jesli chodzi o drewno to chciałam bankirai ale taras kosztował by mnie około 14 tyś,(sam materiał) dlatego biorę pod uwagę modrzew syberyski, wygląda podobnie ale ma sęki a koszt materiału około 4 tyś, a potrzebuje az 60 m2

Reniu, podzielisz sie gdzie kupowalas kontakty?

Mi wlasnie wyszlo 10tys PLN na caly dom za B.7, ze tak powiem....choooleraaa!!;)

I szukam dalej. ;) Chyba bedzie trzeba zweryfikowac co mi sie podoba, a na co mi zostalo na koncie;)

Zazdroszcze dzialalnosci ogrodkowej...ja tez nie lubie grzebac w ziemi, ale lubie jak jest ladnie w ogrodzie, dlatego wykorzystuje Pana Meza.;) Mnie najbardziej teraz wkurza, ze mialam wspaniale funkcjonujacy 50letni ogrod na mojej skarpie, z tarasami, drzewami owocowymi, porzeczkami....a zrobilam sobie - glupia - rozpierduche.....budowac mi sie zachcialo:rolleyes: a panowie budowlancy tez pokazali co moga i jaka maja sile destrukcyjna...nawej jednej wisni mi nie uchowali!:bash:

mayadaski to faktycznie szkoda, z tego co sie orientuję to najtaniej berker wychodzi na http://www.dobregniazdka.pl ale byłam teraz na ich stronie i widzę ze od zeszłego roku zdrozały, np pojedyńcza szklana ramka kosztuje 77 zł a ja płaciłam 65 zł, zweryfikuj twe gniazdka tzn, daj tam gdzie są widoczne, np w salonie nie mam szklanych gniazdek na połką pod telewizor, za kanapami, mam tylko tak gdzie są widoczne, na górze w pokojach także nie mam, ale mam jeszcze w holu na górze i górnej łazience, garaz to chyba wiadoma sprawa ze nie, np w kuchnia za meblami tez mam zwykłe, w kuchni mam tylko dwa szklane i jedno w blacie, wiem ze one jednak mimo wszystko drogo ta impreza kosztuje, ja je kupowałam tak zaraz po skończonym dachu, kiedy kasa była a dziś np zbieram już 3 miesiąc na taras i coś nie wychodzi, wiadomo ze zawsze na coś braknie. Ja się na nie uparłam i mam ale czy było to rozsądne pod względem finansowym chyba nie a wizualnym bardzo. Są ludzie którzy maja wyliczone na wszystko tyle ile mogą dac i szukają w tej kwocie towaru, np na podłogi 10 tyś i ani złotówki więcej , ja do takich nie należę dlatego dziś nie mam tarasu, kostki i ogrodzenia, gdybym wszyskto rozplanowała finansowo to starczyło by na wszystko tylko ja bym na to patrzeć nie mogła a tak nie mam skończone na zewnątrz ale we wnątrz moje oczy się cieszą, każdy robi jak uważa, ja pewnych rzeczy nie zamienię na tańsze odpowiedniki i już, nie wiadomo którzy inwestorzy bardziej szczęśliwi. Edytowane przez reni1980

Cześć reni, jak tam magnolie? :)

A resztę ogrodu planujesz zagospodarować według jakiegoś palnu, czy będziesz sadziła co się podoba i gdzie się podoba? Ech, ja niby zawsze marzyłam o dużej działce, ale jak patrzę na swoją (sporo mniejszą od Twojej) to też mnie to dbanie o ogród i trawnik napawa strachem... I też by się chciało wszystko na raz - od razu ładne, duże, okazałe i koniecznie kwitnące :rotfl:

anna

od razu ładne, duże, okazałe i koniecznie kwitnące

dokładnie tak jak piszesz

no a jesli chodzi o magnolie to mam stracha, nie wiem czy czymś przykryć , czy nie, ma być cholera -1stopień w nocy, jeśli chodzi o ogród to porządek musi być, napewno nie na zasadzie gdzie co popadnie, będę miała 2 magnolie, 2 migdałki, 3 wierzby płaczące, 1 choinkę, i takie małe zielone iglaki, nie za wiele, wstępnie za radą rere sobie to narysowałam, jak poprawię to może wkleję jak to widzę

Wklej, wklej.

Ja zupełnie początkująca w ogrodnictwie, więc wszystko w tym temacie mnie ciekawi :)

Swoich magnolii nie przykrywałam niczym, ale zimą to one już ukorzenione były, bo sadziłam latem.

I wytrzymały, choć też obawy miałam... A takie świeże to nie wiem - może Tolę podpytaj...

dziś naszkicowałam plan ogrodu , proszę się nie śmiać, ani po cichu ,ani w duchu, wszelkie uwagi mile widziane, nawet bardzo krytyczne

http://img859.imageshack.us/img859/2443/p1040077.jpg

jakby nie było widać co tam pisze to zaczynam od lewego, górnego rogu

grill

kamyki

byliny

magnolie

choinka

fontanna

kostka

taras

migdałki

oczko wodne

wierzby

thuje

Edytowane przez reni1980

Trudno coś powiedzieć, jak nie znam wymiarów, ale nie wiem, czy dałabym choinkę koło fontanny. Jedno i drugie jest dość okazałe i reprezentacyjne - chyba postawiłabym na jeden element. Możliwe,*że na fontannę :)

I może jeszcze dałabym byliny na granicy kostki i trawnika - tak, żeby "otoczyć" fontannę. Chyba, że planujecie tamtędy chodzić po tej trawie, to wtedy nie ma to sensu...

Super będzie widoczek z tarasu na oczko i wierzby :)

I bardzo podoba mi się zagospodarowanie tylnej części ogrodu :lol:

szczerze mówiąc anna to ja nie lubię planować tzn wczesniej rysować, projekty robić, raczej tak na zywioł lecę, tak przynajmniej było z urządzaniem domu, zrobiłam plan bo rere mi poleciła aby od tego zacząć, ale pewno i tak zrobię inaczej

mówisz byliny pomiędzy kostką i trawnikiem z przodu,ale na całej długości łączenia?, no to dobry pomysł,chodzić tam nie bedę bo od wejścia są kamyki idące do tarasu, jeśli chodzi o tę fontannę i choinkę, to zwsze mi tak owa marzyła przed domem na lampki a fontanna to raczej kamień polewany wodą i ozdobne trawy, mówisz ze razem nie pasuje?

Plan jest chyba dobrym pomysłem. Ja teraz u siebie niczego nie planowałam i mam teraz taki ogrodowy misz masz, który nie do końca jest tym, czym miał być. Dlatego w nowym domu chciałam mieć to wszystko od początku jako tako ogarnięte, zaplanowane i pod kontrolą.

Tak, miałam na myśli byliny na całej długości - lubię, jak coś jest konkretnie wydzielone i podkreślone, dlatego o tym napisałam :)

Zerknij sobie do mnie - na pierwszej stronie mam plan ogrodu - w podobny sposób mam oddzielony trawnik z rabatą od chodnika.

Ale to oczywiście tylko moja sugestia :) Nie musi Ci się podobać ;)

Choinka z lampkami zimą to dobry pomysł. Jeśli "fontanna" ma być tylko kamieniem to powinno być OK. Myślałam, że coś bardziej okazałego planujesz :)

anna tylko się wkurzyłam jak zobaczyłam twój projekt, mój to do dupy podobny, no piknie, ile taki projekt kosztuje?

Ej, nie o to mi chodziło, żebyś się wkurzyła :(

Mi robił znajomy kolega, który kończył projektowanie zieleni. Płaciłam 1zł za m2 powierzchni.

To jest projekt koncepcyjny, a teraz czekam na drugi - techniczny, żebym miała rozrysowane co gdzie ma być wsadzone, w jakich odległościach itd., żebym sobie mogła sama sadzić... Koszta taki sam jak koncepcyjnego.