women.beauty 08.11.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Najgorsze z tymi 6 latkami jest to że mój ma 5 lat w jego klasie jest 15 6- latków z czego większość chodzi drugi rok do zerówki i gdzie tu równy poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 08.11.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Magda, to też trochę inaczej wygląda, bo w 1-3 nie ma lekcji 45 minut - nauczyciel dostosowuje się do grupy, jak widzi zmęczenie, to przerywa i są ćwiczenia. Poza tym dużo wycieczek krajoznawczych, itp. Nawet w klasach 4-6 można (a nawet trzeba) takie przerywniki stosować. Poza tym jak dziecko nie wytrzymuje, a reszta klasy jeszcze daje radę, to się wysyła malucha, żeby podlał kwiaty w rogu sali, napisał coś na tablicy, jak starszy (4 klasa) to idzie po kredę albo gąbkę zamoczyć - to wszystko czemuś służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.11.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Ale jak jest za bardzo to się w takich "zwykłych" piecach nie pali - nadaje się np. do ciepłowni itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.11.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 ja się obawiam jednego - do przedszkola zawiozę przed 7 odbiorę po 15.Do szkoły raz na 10 raz na 8 i po 4 lekcje - co dziecko będzie robiło do 15-16?W przedszkolu jest bardziej komfortowo - dziecko ma możliwość choćby nawet położenia się na dywanie itp- a w szkole będzie 10 godz siedziało na twardym krześle.. - no chyba, ze niania do 10 r.ż. Jak to rozwiązujecie? na dziadków nie mogę liczyć bo pracują, sama pracuję - kto Wam dzieci odprowadza, zaprowadza? z kim są po lekcjach zanim przyjedziecie z pracy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 08.11.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Ilonka to co piszesz nie zawsze chyba się pokrywa z rzeczywistością moja chodzi do 3 i ma lekcje 45 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 08.11.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Magda, to też trochę inaczej wygląda, bo w 1-3 nie ma lekcji 45 minut - nauczyciel dostosowuje się do grupy, jak widzi zmęczenie, to przerywa i są ćwiczenia. Poza tym dużo wycieczek krajoznawczych, itp. Nawet w klasach 4-6 można (a nawet trzeba) takie przerywniki stosować. Poza tym jak dziecko nie wytrzymuje, a reszta klasy jeszcze daje radę, to się wysyła malucha, żeby podlał kwiaty w rogu sali, napisał coś na tablicy, jak starszy (4 klasa) to idzie po kredę albo gąbkę zamoczyć - to wszystko czemuś służy. No ok,ale to chyba zależy od szkoły i nauczyciela.Z tego co słyszę tu jest inna metoda.Powiem ,że podstawówka spedza mi sen z powiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.11.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 tablicy, jak starszy (4 klasa) to idzie po kredę albo gąbkę zamoczyć - to wszystko czemuś służy. rozumiem Ilona jedno mi się przypomniało - całą podstawówkę Pani wychowawczyni wysyłała mnie po kredę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 08.11.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 ja się obawiam jednego - do przedszkola zawiozę przed 7 odbiorę po 15. Do szkoły raz na 10 raz na 8 i po 4 lekcje - co dziecko będzie robiło do 15-16? W przedszkolu jest bardziej komfortowo - dziecko ma możliwość choćby nawet położenia się na dywanie itp- a w szkole będzie 10 godz siedziało na twardym krześle.. - no chyba, ze niania do 10 r.ż. Jak to rozwiązujecie? na dziadków nie mogę liczyć bo pracują, sama pracuję - kto Wam dzieci odprowadza, zaprowadza? z kim są po lekcjach zanim przyjedziecie z pracy?? Dlatego na razie nie pracuję bo innego rozwiązania nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 08.11.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Ja ogólnie uważam, że cała reforma jest od d* strony.Nie można robić tak: zapowiadamy reformę, przygotowujemy nauczycieli i podręczniki, programy nauczania pod reformę, a potem się z niej wycofujemy.No ludzie!I teraz siedmiolatki będą się uczyć z podręczników przygotowanych dla sześciolatków. Drastycznie spadnie poziom nauczania (i tak jest niski). Sześciolatki uczą się z siedmiolatkami - to nie jest sprawiedliwe, różnica zacznie się zacierać dopiero pod koniec podstawówki, w gimnazjum (przynajmniej na przedmiotach humanistycznych, bo tam ocenie podlega również dojrzałość: chodzi o przemyślenia, umiejętność wnioskowania, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 08.11.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 No ja juz z mężem na ten temat rozmawiałam .Teraz ok bo w domu jestem a potem???On niby do 14 w pracy więc młoda chyba do 15 na świetlicy.A rano?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.11.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Woman - ja właśnie poszłam szybko do pracy zatrudniając nianię...ale ile można? tak na prawdę kobieta jak nie ma dziadków/ciotki to jest skazana na siedzenie w domu do czasu usamodzielnienia się dziecka. Mirka - ja wyjeżdżam z domu po 6 wracam przed 16 - jak nie trzeba siedzieć dłużej albo jakiś wyjazd jest. Więc w przedszkolu młody od 6-16 siedziałby 10 godz dla 3 latka - no nie powiem "serce mi się kraja" ale nie mam wyjścia - chyba, że dalej niania będzie i on w przedszkolu np na 5 godz. Edytowane 8 Listopada 2013 przez Magda_lena85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 08.11.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 rozumiem Ilona jedno mi się przypomniało - całą podstawówkę Pani wychowawczyni wysyłała mnie po kredę Haha, pewnie wierciłaś się w ławce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 08.11.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Mnie teraz zal ją budzić jak widzę ,że twardo śpi:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 08.11.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Magda, pewnie jest świetlica w szkole.U nas raczej w każdej szkole jest, działa od 7 do 18, dzieci tam lekcje odrabiają pod okiem nauczycieli, bawią się z rówieśnikami. Rodzic odbiera jak kończy pracę. Nauczyciel może sobie dorobić po godzinach. Fajne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.11.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Ilona - ale te dzieci faktycznie tylko tam siedzą - nie mają np obiadu? no i jest jedna sala dla całej podstawówki pewnie?a zaprowadzają dzieci też przed pracą np o 7? to chyba przegięcie byłoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 08.11.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Magda, pewnie jest świetlica w szkole. U nas raczej w każdej szkole jest, działa od 7 do 18, dzieci tam lekcje odrabiają pod okiem nauczycieli, bawią się z rówieśnikami. Rodzic odbiera jak kończy pracę. Nauczyciel może sobie dorobić po godzinach. Fajne rozwiązanie. U mnie jest ale do 15 nie ma etatów albo pieniędzy i trzeba się martwic samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
london23 08.11.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Ja z moim siedziałam w domu i się cieszę ...poszedł dopiero o zerówki:) ale ja mogłam sobie na to pozwolić...teraz też mam taką pracę że zawsze go zawiozę i zaboiorę.Choc to już taki chłop,że sam wraca z kluczem na szyi, tyle,że w domu zawsze ktoś czeka na niego z obiadem albo ja albo babcia:) Edytowane 8 Listopada 2013 przez london23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.11.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Moja So poszła jako 6-latka, teraz jest w III klasie. I powiem Wam jedno - najwazniejsza jest nauczycielka. To od niej zalezy wszystko. Mamy to szczęście, że trafiliśmy na kobietę której się chciało, ambitna - super. ale zaszła w ciążę i przez miesiąc Sonia miała zastępstwo z ... przeszło 50-cio letnią panią. Masakra !!!O nowego roku przyszła do nich pani z przedszkola (nie uczyła wcześniej w szkole) i do teraz ich uczy. Młoda dziewczyna. REWELACJA. JEst dużo zabaw, gier, wycieczek. Pani widzi kiedy dzieci sa zmeczone, nie dostosowuje się do dzwonków - przerwy w I klasie mieli jak była potrzeba. Do dnia dzisiejszego nosi zabawki do szkoły, siadają w kółeczku, i mają wspólną przerwę sniadaniową.Jedynym problemem był poczatek, kiedy poszła jak 6 latka do klasy z 7 latkami. U nas w przedszkolu pani nie uczyły literek i cyferek a w przedszkolu szkolnym (znajdującym się u tej szkole) dzieci już zaczynały czytać. I to niedostosowanie poziomy w zerówkach jest cholernym problemem. Jak ja po 2 miesiącach przeniesliśmy do klasy dzieci szescioletnich - to jest zajebiście. I jezeli dyrektor z głowa podejdzie do tematu to uważam, że dzieciaki 6 letnie spokojnie mogą iśc do szkoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 08.11.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 włączyłam sobie ten nasz sejm i juz mam ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 08.11.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Mmelisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts