women.beauty 15.11.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 JJana ok ale chodzi mi o to samo co Reni dlaczego obchodzą święta skoro dla nich to tylko ozdoby i prezenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 15.11.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 ale można by powiedzieć, ze jeśli obchodzisz Boże Narodzenie to u ciebie to też jest pusty obrządek bo przesłania nie ma, rozumiesz Mirella o co mi chodzi? tak reni - napisałam ,ze to WYŁĄCZNIE tradycja. Dlatego nie łączymy tego z kościołem. Nie ma opłatka, kolęd, modlitwy, pasterki. To uroczysta kolacja w gronie kochających się ludzi. A prezenty sami sobie dajemy (a nie aniołek). Choinka to element tradycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 15.11.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) Szanuję twoje poglądy ale nie wyobrażam sobie jakby mojej córce było przykro jak wszystkie koleżanki kupowały sukieni wianki i te inne pierdoły a ona nie women.beauty, jakby mi córka powiedziała, że chce iść do komunii, żeby się wystroić, to bym jej nie pozwoliła - przecież nie o to w tym wszystkim chodzi! Zabrałabym ją na porządne zakupy ciuchowe i tyle. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Ilona Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 15.11.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Reni a w Mikołaja jeszcze wierzy? Młody do Mikołaja chciał smsa pisać bo skarpety już są a jego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 15.11.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 a to mamy zakaz świtowania ? Kolacji nie mogę zrobić odświętnej ? Bombkami przozdobić domu ?A dynie po co stawia się w domach na hallowen ? To przecież "niekatolickie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 15.11.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Mirela mam pytanie bez złośliwości To co świętujesz 25 grudnia??Bo mnie to ciekawi dla mnie to Boze Narodzenie a dla Was ??Jak to tłumaczysz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 15.11.2013 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 jjana ja się z tobą zgadzam ale robię tak jak piszesz;), dlaczego ?dla świętego spokoju, ale moje dzieci wiem, ze nie ważny dla nich będzie ten święty spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 15.11.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) Reni, ale naprawdę czujesz taki przymus? Ja nie mieszkam w Warszawie, tylko w sporo mniejszym mieście. Moi sąsiedzi do kościoła nie chodzą. Gdyby jakiś dzieci nie szły do komunii, nawet bym o tym nie wiedziała. Dużo gorzej jest na tradycyjnej wsi, bo tam ludzi rzeczywiście palcami wytykają. W mieście chyba nie ma już problemu. Tym bardziej, że dla wielu ludzi jest komunia, a potem długo nic aż do ślubu. Edytowane 15 Listopada 2013 przez jjana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 15.11.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 oczywiście jak córce tłumaczysz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 15.11.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 moja Sonia w mikołaja nie wierzy od bardzo dawna. Spytała mnie o niego to jej odpowiedziałam - że sa ludzie którzy wierzą, ze to przyjemne itd. Ale ja osobiscie nie wierzę. To samo z aniołkami. Razem robimy prezenty świąteczne, razem je pakujemy. Przynajmniej mi nie zarzuci, ze ja okłamałam... coprawda w dobrej wierze, ale może nieco stracić zaufanie. Zawsze jej szczerze wszystko mówię - nie wazne czy to o zapłodnieniu, czy o mikołaju czy o pedofilach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 15.11.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Mirela mam pytanie bez złośliwości To co świętujesz 25 grudnia??Bo mnie to ciekawi dla mnie to Boze Narodzenie a dla Was ??Jak to tłumaczysz?? 25 grudnia ? nic, zupenie. Leżę do góry brzuchem i się nudzę . Ewentualnie idę do teściowej na obiad. 25 nie świetuję nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 15.11.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 women.beauty, jakby mi córka powiedziała, że chce iść do komunii, żeby się wystroić, to bym jej nie pozwoliła - przecież nie o to w tym wszystkim chodzi! Zabrałabym ją na porządne zakupy ciuchowe (ciuchy takie na co dzień), a w dzień komunii zorganizowała imprezę (coś jak urodziny) z tortem i prezentami, żeby nie czuła się gorsza. Jakby mi dziecko powiedziało, że chce iść do komunii, bo wierzy w Boga, itp., to wtedy uszanowałabym to i zrobiła wszystko, żeby do niej przystąpiło, ale dla samych ciuchów, prezentów? Ilonka wiem co przez to chcesz powiedzieć ale komunia wiąże się też z kupowaniem sukienki wianka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 15.11.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 ile młoda ma lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 15.11.2013 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 tak reni - napisałam ,ze to WYŁĄCZNIE tradycja. Dlatego nie łączymy tego z kościołem. Nie ma opłatka, kolęd, modlitwy, pasterki. To uroczysta kolacja w gronie kochających się ludzi. A prezenty sami sobie dajemy (a nie aniołek). Choinka to element tradycji. rozumiem mirella o co ci chodzi ale w tym momencie wybierasz to co ci pasuje czyli tak samo jak ja wybrałam właśnie ślub kościelny dla sukni, imprezy i takiego scalenia od którego nie da się szybko uciec i tego mąż i żona, czyli reasumują ślub dla sukni i twoje święta to takie puste obrządki, tak samo, można je porównać i oczywiście nie mam nic do tego bo ja tez wybieram magię świat jak niepratykująca a nie jako całość nardzin Jezusa, pisze o tym dlatego, ze osądziłaś koleżankę a twoje obchodzenie świąt też tak mozna porównać i moje też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 15.11.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 a to mamy zakaz świtowania ? Kolacji nie mogę zrobić odświętnej ? Bombkami przozdobić domu ? A dynie po co stawia się w domach na hallowen ? To przecież "niekatolickie" oczywiscie ze mozesz ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 15.11.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Ze zmienie temat od rana kiepsko sie czuję ,aż się boję dreptać po młodą a jak na złośc ani jedna sąsiadka dziecka dziś w przedszkolu nie ma.Nic nie zrobiłam tylko leżę .Nie wiem czy to nie wyspanie czy pogoda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 15.11.2013 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Reni, ale naprawdę czujesz taki przymus? Ja nie mieszkam w Warszawie, tylko w sporo mniejszym mieście. Moi sąsiedzi do kościoła nie chodzą. Gdyby jakiś dzieci nie szły do komunii, nawet bym o tym nie wiedziała. Dużo gorzej jest na tradycyjnej wsi, bo tam ludzi rzeczywiście palcami wytykają. W mieście chyba nie ma już problemu. Tym bardziej, że dla wielu ludzi jest komunia, a potem długo nic aż do ślubu. no ja ze wsi ale akurat i tak mnie wytykają wiec nie ma znaczenia dlaczego, doszłam do wniosku, ze jeśli będzie chciała być katolikiem to będzie, jeśli nie to komunia jej nie zaszkodzi, sama wybierze czego chce, z komunią będzie łatwiej pozostać po stronie kościoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 15.11.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Ale czy Ty chodzisz do koscioła z powodu tradycji ? Nie... uważasz się za katoliczkę ale nie zachowujesz się jak katoliczka. I to mnie się gryzie. JA z powodu tradycji (miłej) robię wigilię. Która dla mnie nie jest związana z wieczerzą wg KK. Tak jak w niedzielę staram się zrobić lepszy obiad i upiec ciasto. Podobnie to traktuję i nie wydaje mi się, zeby to miało cokolwiek z hipokryzja wsppólnego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 15.11.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Ze zmienie temat od rana kiepsko sie czuję ,aż się boję dreptać po młodą a jak na złośc ani jedna sąsiadka dziecka dziś w przedszkolu nie ma.Nic nie zrobiłam tylko leżę .Nie wiem czy to nie wyspanie czy pogoda . Stawiam na pogode pewnie coś z ciśnieniem masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 15.11.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Reni, Women, ale to jest dokładnie piszemy z Mirellą (jedna wierząca, druga ateistka) robicie te śluby/komunie żeby ludzie widzieli. Skoro tak uważacie - ok. Jednak nie sądzicie, ze nie macie prawa najeżdżać na kościół? Bo po co idziecie skoro to taka zakłamana instytucja? JA kompletnie tego nie pojmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts