Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My powiększyliśmy trochę pomieszczenie gospodarcze i tam wstawimy pralkę będzie wyjście bezpośrednio na ogródek ,więc latem pranie będę suszyła na dworze. Myśleliśmy też o zsypie na brudną bieliznę , żeby z praniem nie biegać po schodach ,ale przy takim układzie pomieszczeń ciuchy byśmy musieli wrzucać w sypialni ,więc nie do końca jestem do tego przekonana

No właśnie ja nie wiem czy do końca byłabym zadowolona z przejściowej łazienki. Dzieci kiedyś podrosną i już nie przejdziesz w czasie kąpania. Pytanie tylko czy masz tam tylko pralnie czy odrazu suszarnie. Ja w pralnio-suszarni chciałabym mieć też miejsce do prasowania. No ale nie będę tego namiętnie robić i pewnie deskę i żelazko od święta wyciągać ;). A i ślinię się do suszarki bębnowej :D

rere to wtedy podczas swojej kąpieli rozwiesze szybciochem pranie, a tak na poważnie nie wydaje mi się żeby kiedys nie było to funkcjonalne, zawsze chciałam mieć pralnię przy łazience to zawsze się człowiek rozbiera wieczorem , ja też planuję suszarkę kupić bo mam przygotowane miejsce ale nie wiem kiedy to nastąpi, kupiłam zbyt drogą pralkę i teraz cieżko uzbierac na suszarkę a mój mąż chce mieć komplet i koniec, naweeeet nie chce słyszeć o innej , w pralni tez suszę bo biegać z praniem do ogrodu nigdy nie bedę, a prania na balkonie nie toleruje.

dziewczyny pokazuję jak mi trawka rośnie, gdzieniegdzie trzeba będzie dosiać ale i tak się cieszę, niestety moje nędze thuje do wyrwania , żadna się nie przyjęła, muszę kupić ładne a nie taniochy, jak widać chytry -dwa razy traci

http://img221.imageshack.us/img221/9655/p1040151z.jpg

Z dosiewaniem trawki poczekaj jeszcze trochę. Trawe nigdy nie wschodzi równo w dodatku trochę się rozkrzewi..Jak dosiejesz za dużo to porobią ci się kępki, a nie wygląda to fajnie. A tanie tuje nie zawsze do d..y. Dużo zależy od podłoża . Może jest zbyt ciężkie gliniaste , albo za bardzo przepuszczalne tzn za dużo piasku wtedy mozesz podlewać ile się da ,a ziemia wysycha.

Hihi, to ja mam podłoże 2w1 - na wierzchu sam piasek (nie pytajcie, jak wyglądały okna, kiedy nie mieliśmy jeszcze trawy - jakbyśmy mieszkali na pustyni), taki brzydki, szary, wyschnięty i sypki, a w głębi glina. Nawozimy jak szaleni, bo też nam drzewka zaczęły padać (sąsiedzi pryskają średnio raz w tygodniu, bo tutaj bez tego nic się nie przyjmuje).

A co dosiewania trawy, popieram, trzeba odczekać, skosić kilka razy, bo po jakimś czasie robi się naprawdę gęsta nawet na pustych plackach :yes:

Nie wiem jaką macie dużą działkę,ale zamiast ciągle nawozić trzeba było zamówić 2 lub 3 wywrotki lepszej ziemi. Co prawda jest to jakiś wydatek ,ale w porównaniu do ciągłego nawożenia w dodatku bez zadowalającego efektu to chyba warto to przemyśleć.No chyba ,że macie ogródek gotowy .

Aga, przed obsianiem mieliśmy zwiezioną lepszą ziemię, ale to nic nie pomogło :no: Widzę przez płot, że sąsiedzi chyba co roku przywożą dobrą ziemię i sypią pomiędzy drzewa, iglaki (przynajmniej na wiosnę tak robili, a mieszkają już wiele lat). U nas pomiędzy drzewami jest kora lub kamienie, a pod nią jakiś waciak (nie chciało nam się walczyć z chwastami), więc po ptakach.

Reni, jakiś miesiąc od zasiewu. Potem trzeba skosić, poczekać jakiś tydzień i gołe placki powinny zniknąć.

dziewczyny pokazuję jak mi trawka rośnie, gdzieniegdzie trzeba będzie dosiać ale i tak się cieszę, niestety moje nędze thuje do wyrwania , żadna się nie przyjęła, muszę kupić ładne a nie taniochy, jak widać chytry -dwa razy traci

Reni, śliczną masz trawkę- u nas też już wzeszła. Chyba siałyśmy w tym samym czasie;)

Staraliśmy się siać krzyżowo, tak ja zalecają i na razie też ma placki, ale jeszcze czekamy, bo to dopiero 12 dni minęło...

Należy kosić jak trawa ma 10 cm. Co do kosiarki, to spalinowej raczej za 500zł nie kupisz. Najtańsza mała, elektryczna kosztuje powyżej 300 zł.

Co do tuj, ja też kupowałam przez Allegro, ale ze szkólki- facet miała same pozytywy. Wszystkie mi się przyjęły, a były już spore, bo miały po 120cm. Nasze były wykopywane z całym systemem korzeniowy i owinięte chustami jutowymi, z którymi się wsadza, bo ulegają degradacji.:) Także, jak będziesz kupowała nowe, to zwracaj uwagę na korzenie;)