Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie Magda,... mialam bose stopki :D

nawet sesje zdjeciowa :rolleyes: moj zonek jak nigdy fotki mi strzelil....a tak to musze az sie prosic jego o to ;)

W sprawie pieca jestes boooska :lol2: nie wie jak a rozpala :lol2:

Lolek, my mamy rozprowadzone rury... tylko zakup sprzetu nam zostal (ja nadal o centralnym odkurzaczu :D )

kurcze musze poczytac o tych dofinansowaniach do pompy....:)

Tosia hahah podobno nie - tylko, że ja próbowałam na 3 sposoby i dopiero jak poległam przed nim to rozpaliłam :D

mam kominek - ale tam to nawet nie próbuję - raz spróbowałam i wietrzyłam dom cały dzień i musiałam iść do mamy na noc.

Coś źle poprzekrecałam, komin nie rozgrzany, wiatr duży a na kominie nie mam tego (czegoś) i wwiewało do środka...oj jaja byly:)

Ale pompę zasilaną prundem czy całe ogrzewanie w prundzie?? bo jak całość w prundzie to...... będzie drogo

z informacji jakie kiedys uslyszlam od mojego meza to wszystko na ten prund... podlogowka rowniez...

jak bedzie drogo (bardzo drogo) to wtedy sie dokupi piec.

na 100% bedziemy miec reku... ktory nie wiem..nie dopytywalam (bo wciaz nie wierze, ze sie budujemy) :rolleyes:

Ja też słyszałam same sprzeczne informacje na temat pomp ciepła - podobno nie są wcale takie tanie w użytkowaniu?

Natomiast gdybym miała działkę bez gazu, to tylko pompa ciepła.

Najważniejsze jest mieć dobre studnie (żeby woda była). Pytałem kumpla jak to wychodzi więc, ciepłą wodą w domu (oczywiście z pompy) oraz średnio w zimie ok 23 stopni w domu (oni ciepłolubni) u mnie 21 byłoby jak w saunie.... wszyło im troszkę więcej niż połowa tego co za gaz by zapłacili.

Tosia taki był zamysł u nas jak u Ciebie ( kominek z płaszczem) - ale jest ALE.

Jak już masz piec włączony to nie będzie się chciało rozpalać i sprzątać kominka ( tak jest u mnie).

A że piec przez większość czasu jest włączony - grzeje wodę to od razu przełączony na ogrzewanie i za jednym razem jest wszystko cacy ( o ile jest:D).

A w kominku trzeba rozpalić, sprzątnąć, szybę doczyścić - a tak w piwnicy chodzi wszystko, nie ma syfu ani zapachu a i tak chodzi.

Na bank bym kominka nie robiła drugi raz - a w to miejsce dała regał na książki.

Przy czym my mam 2 wyloty w tym kominie - bo na zew będzie kominek zewnętrzny- coś ala grill.