Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale budyń, a masa budyniowa to nie to samo :) Masa ma być jak puch, ja daję pół na pół masła i "palmy".

Nie wnikam w nazewnictwo - w przepisie mam po prostu mleko, cukier wanilinowy, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ani słowa o tłuszczu ;) I taki ten placek znam od zawsze więc tak go robię.

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W moim ubija się białko z cukrem, dodaje zmielone orzechy i sodę albo proszek. Nawet nie pamiętam czy jaiś tłuszcz się daje. Potem wiśnie mrożone z kilkoma łyżkami cukru się gotuje, dodaje się rozrobiony budyń (w wodzie lub soku z tych wiśni) do tych ciepłych wiśni. Nie daje się mleka. Więc wiśnie wyglądaja jakby były w takim ... kisielu. Ta mase daję na upieczone ciasto i do lodówki. Jak wystygnie to bita smietana na to i ja dekoruję jak szwarcwaldzki - wiśniami i tartą czekoladą.

Czekam na przepis ,ja za słodkim malo jestem i na imprezach ciast nie jadam ale orzechowca zjem a teraz i na Twój mi ślinka cieknie bo torty szwarcwaldzkie-wiśnie na cieście- też lubie:)

Edytowane przez mirkamis

o właśnie - nauczyli mnie też dużo a propo pieca ( kiedyś nie wiedziałam gdzie temp się zwiększa) ale niektórzy traktują kobiety jak przysłowiowe blondynki - ale doszłam do wniosku, że zazwyczaj to osoby które same nie mają za dużego pojęcia o co chodzi.

Bo Ci co mają wiedzę - to nawet na nieprofesjonalne pyt kobitki mają fachową odp taką którą ona zrozumie - gorzej z "mądrowaniem" i typu "przeciez to oczywiste".... yhym tak jak dla nich używanie eyelinera to rzecz oczywista albo pkt G;)

Tosia, to ja jeszcze dorzucę to co ja widzę... My segregujemy wszystko jak trzeba, a potem podjeżdża śmieciara, wrzuca wszystko do jednego młynka i mieli - plastiki, metal, papier i szkło. I zastanawiam się, po co ja biegam z każdą butelką i papierkiem, skoro i tak wszystko w jednej pulpie się miesza :rolleyes: