Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:eek::eek::eek: takiego to bym regularnie zgłaszała ... też na Śląsku małe miasto blisko centrum G.

Reni ale ja świadoma jestem ekologicznie - ale skoro nie pomyśleli w UM to za nich myśleć nie będę.

Przy czym zauważyłyście jak podjeżdzą śmierciarka po segregowane to bierze dany kolor worka czy wszystkie???

no wszystkie, ja mam 3 kolory, każdy segreguje, i auto zabiera wszystko ale worki są powiązane i nie ma możliwosci zmieszania, każdy worek inny kolor i grubość, moim zdaniem to działa i moje dzieci też segregują bo muszą i mam nadzieję zawsze będą, wiadomo w domu wygodniej, mam specjalny pojemnik podzielony na 3 zwisy i na bieżaco segreguje, raz na dwa tyg wyciagam na drogę, po powrocie z pracy śmieci nie ma a leżą nowe worki

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no własnie Magda o to chodzi , u mnie tez ceny podobne i nie chodzi o kasę ale właśnie o tę świadomość, ja to robię tylko dlatego, dlatego aby moje dzieci nauczyć , ze tak trzeba, bo to żaden kłopot a ile pożytku, mnie serio serce kłuje jak widze butelkę plastik w normalnym koszu, zaraz gonię do zgniecenia i wyrzucenia do pojemnika

rozumiem Reni serio rozumiem - tylko powiedź czy byś "bawiła" się w segregowanie jakbyś np za tą samą cenę miała mieszane?

Ja rozumiem styl pro-ekologiczny ( chociaż u mnie bardziej to w energii widać niż w śmieciach) ale niestety człowiek jest wygodny.

Ja bym się bawiła, a powiem więcej jak nie było ustawy to płaciliśmy więcej właśnie za to by oddawać segregowalne

Wiecie, że to jest kwestia starego budownictwa, my na Muratorze mamy nowe, dobrze ocieplone, okna szczelne, wszystko posiada odpowiednie certyfikaty, a weź tu ogrzej starą chałupę i jeszcze z jednej/dwóch niskich (na poziomie tysiąca) emerytur. Często właśnie takie babulinki palą śmieci :yes:. Ja wierzę, że to się zmieni, w dużych miastach jest już inaczej, ale potrzeba czasu.

rozumiem Reni serio rozumiem - tylko powiedź czy byś "bawiła" się w segregowanie jakbyś np za tą samą cenę miała mieszane?

Przed wejściem ustawy w Pszczynie płaciło się tyle samo za segregowane i niesegregowane (gmina jako jedna z pierwszych w PL wprowadziła segregację). I choć mieszkałam w małym mieszkanku (kuchnia miała niecałe 4 metry) to jednak segregowałam. Nie trzeba mnie kasą zachęcać do ekologii.

U mnie też segregacja i każdy worek zabiera inne auto więc nie ma możliwości mieszania większość pali ekogroszkiem a dym jest najczęściej jesienią jak ludzie przepalają w piecach i wtedy na pewno ładują śmieci

Mirela zazdroszczę gazu ale nie każdy ma taką możliwość

Sąsiedzi mieli ale się nie zdecydowali - to też kwestia świadomości. Ich wiedza na temat kosztów ogrzewania gazem jest fatalna....

Wiecie, że to jest kwestia starego budownictwa, my na Muratorze mamy nowe, dobrze ocieplone, okna szczelne, wszystko posiada odpowiednie certyfikaty, a weź tu ogrzej starą chałupę i jeszcze z jednej/dwóch niskich (na poziomie tysiąca) emerytur. Często właśnie takie babulinki palą śmieci :yes:. Ja wierzę, że to się zmieni, w dużych miastach jest już inaczej, ale potrzeba czasu.

Ilona ale jak takiej babulunki nie stać na opał to niech idzie miszkać do bloku a dom sprzeda, no niestety jak mnie nie stać na dom to go nie mam, ja bym wogóle wprowadziła obowiazek dbania o dom i otoczenie, ma to wyglądać, jak ktoś nie ma kasy na remont , to dom sprzedaje i idzie na mieszkanie, a nie potem płaczą w telewizji bo dach im zerwało a on ledwo sie trzymał

Reni z butelkami miałam tez problem - teraz w sobotę jadę do hurtowni blisko domu otwieram bagażnik i biorę butelkowaną ( szkoda, że gazowana -ale odkecam i jest ok). Wcześniej butelek więcej niż miejsca w garażu

no właśnie ja mam ich dużo, wiec dla mnie to zbawienie jak ktoś mi je zabierze za darmo