Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Magda masz gaz i założyłaś groszek orzesz ty :mad:

U nas jakość gazu jest podła! Mówię poważnie, garnek wody zagotowuje się 20 min. We Wro. gotuje się błuskawicznie.

Mirelka u nas do tego stopnia jest marny, ze ludzie likwidują z sieci i do kuchenek butlę kupują :jawdrop:

mam gaz na działce był od zawsze ( działka w centrum) przy czym z powodu jakości gazu nie założyliśmy .

Tosia u nas z gazem tak samo - moi rodzice mają w starym budownictwie z sieci i zmieniali kuchenkę na indukcję bo obiad gotował się 4 godz zamiast 2.

Magda - kalkulowałas po ilu latach Ci się zwróci ? Ja gazem grzeję wodę za 100 pln miesięcznie. Czyli rocznie 1200 pln. Ile kosztują solary ? A jakby nie było grzac dalej będziesz musiała też piecem...

Chyba że sa dopłaty (a nie tylko odsetki od kredytu).

mam gaz na działce był od zawsze ( działka w centrum) przy czym z powodu jakości gazu nie założyliśmy .

Tosia u nas z gazem tak samo - moi rodzice mają w starym budownictwie z sieci i zmieniali kuchenkę na indukcję bo obiad gotował się 4 godz zamiast 2.

ja nie iwem jaką mam jakośc bo mam indukcję, ale po rachunkach za ogrzewanie widze, ze nie ma co narzekać. Nie wiem czy jest dobry czy nie - wali mnie to. Wiem ile płacę a to najwazniejsze,

Magda - kalkulowałas po ilu latach Ci się zwróci ? Ja gazem grzeję wodę za 100 pln miesięcznie. Czyli rocznie 1200 pln. Ile kosztują solary ? A jakby nie było grzac dalej będziesz musiała też piecem...

Chyba że sa dopłaty (a nie tylko odsetki od kredytu)

.

Mirela nie kalkulowałam - instalację mam już zrobioną - brakuje mi tylko baterii na dachu - będą wiosną (koszt myślę ok 4-6000 zł)

bo kosztuje masakrycznie - bardziej się opłaca zwykła PC do samej CWU niż solary, taniej wyjdzie. Chyba że zuzywacie masakryczne ilości ciepłej wody i chcecie jeszcze solary do basenu wykorzystać.....

nie - tzn normalnie ( dorosła os+dziecko malo zużywa), ale np chcemy wykorzystać jeszcze do prania i do zmywarki ( wiem że takie agd jest droższe) ale u nas pralka leci 7x w sobotę albo codziennie przez tydzień, zmywarka też dość często.

Woman - ale ja mam wszędzie światło wymienione, tv ledowy ( ale i tak rzadko go oglądamy) sprzęty AA+ tzn pralka bo ona najwięcej prądu pobiera u nas, brak czajnika na prąd... no i ja nie gotuję codziennie

Edytowane przez Magda_lena85

woman - ja przed rokie sobie psrawdzałam dokładnie pobór pradu. Miałam masakryczne rachunki - okazało się że:

1. prognozowane, a prognoza z dupy wzięta - płacic miałam 520 co 2 miesiące. Więc przeszłam na odczyty co 2 miesiące i płace za realne zużycie.

2. mierzyłam wszystkie urzadzaenia w domu (od pralki, lodówki z kostkarką, bez kostkarki, poprzez żelazko itd). Okazało się, masakryczne zużycie mam piekarnika. Piekłam pierniczki i piec szedł po kilka godzin dizennie (np 6 godzin) i rachunki za grudzień były tragiczne.

adiqq tańsze tez miałam... to samo. Padają bardzo szybko. W kuchni mam energooszczędne, od razu się nagrzewają (tzn od razu jest jasno) i palą się już 4 rok. Są super. Nie wiem co to za firma - ale musze je wyciągnąć i zobaczy - kupię takie wszedzie. A jasno mam jak na sali opercyjnej.

women - to normalne masz rachunki.....u mnie też się tak kształtuję mniej więcej.... a mam wszedzie prawie ledy. Żarówka (zwykła) nie bierze wcale tak dużo pradu (wszystkie analizowałam, nawet rodzaje żarówek). Piekarnik, płyta, żelazko, pralka (na 95 stopniach)...

qq ;)

tylko nie solary! szkoda kasy! To już teraz w tej cenie prawie PC będziesz mieć - naprawdę :)

jesli to ma byc chociaż zgrubnie oszacowane, to muszę wiedzieć jakie sa grubości izolacji (podłoga,ściany,dach), czy garaż ogrzewany i czy dodatkowo odizolowany od części mieszkalnej

podłoga styropian 20 cm, ściany 15 ale są 2 gdzie jest 20, dach 25 wełny, garaz ogrzewany, nie ma chyba dodatkowej izolacji ale to nie problem zrobić