Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spróbujcie tej kaszy jaglanej wg Kręglickiej :)

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,12650767,Pod_lupa__czy_kazdy_produkt_z_ziarnami_jest_wartosciowy_.html

 

 

A ciasto na pizzę....

najlepsze pieczone w wysokiej temperaturze, min. 250 stopni, krótko - 6-7 minut.

Ale ciasto musi być cienkiutkie, na to sos, mozzarella i góra 2-3 dodatki, w niewielkiej ilości.

I absolutnie nie wałkowane na blasze czy kładzione na zimna blachę, bo wychodzi buła a nie pizza ;)

Blachę, a najlepiej kamień grzejemy na dolnym poziomie piekarnika jak najdłużej, najlepiej jak zaczynamy robić pizzę. I wkładamy pizzę na rozgrzany kamień lub blachę, Strzela go dóry, brzegi rosną i sa pysznie chrupiące na wierzchu, a w srodku mięciutkie :)

Ciasta nie wałkujemy, rozciągamy w rękach jak w pizzerii. Wtedy nie zabijamy pęchcerzyków powietrza.

Najlepiej ciasto wyrobić poprzedniego wieczoru przed pieczeniem pizzy, i po wstępnym wyrośnięciu włożyć do lodówki.

 

Ciasto idealne:

 

Napoletana Pizza by Peter Reinhart

 

Ten przepis jest na spód cieniutki i chrupiący, cudownie aromatyczny dzięki powolnemu rośnięciu w zimnie (autor długo wyjaśnia dlaczego powolne rosniecie w zimnie wydobywa pełnie smaku ciasta)

 

z połowy porcji wychodzą dwa cienkie spody o srednicy ok 30 cm (na kamień).

połowa porcji to:

2,5 szklanki mąki (nie przejmuje sie typem mąki, choc napewno nie zaszkodzi jak bedzie miala typ 500-550 i jakies 11 g bialka na 100 g maki - czyli np lubella luksusowa)

1 niecała łyżeczka soli

0,5 łyżeczki drożdzy instant lub 10 g świeżych

3/4 szklanki wody w temp pokojowej

 

Mixer:

Wyrabiamy mikserem przez 4 minuty na najniższym biegu (hakami) Ma sie utworzyc kula (na poczatku moze byc nieco lepka, ale potem maka wchlonie wode i bedzie ok). Ciasto ma odpoczac 5 minut. Potem miksujemy przez 2 minuty na srednich obrotach. Jesli widzimy ze ciasto jest za twarde, dodajemy po lyzeczce wody (niechlorowana, temp pokojowa). Jesli jets za luzne i sie lepi do scianek naczynia nadal - dosypujemy po lyzeczce mąki. A potem odstawiamy na 30 minut w misce wymazianej oliwą i przykrywamy miskę folia. Potem siup do lodówki na noc (u mnei stała 20 godzin a moze ze 2 dni)

 

 

 

Żadne mleko, żaden cukier, tylko woda :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

marchewka starta, por w paski, oliwa i dusimy na małym ogniu, potem papryka w kostkę, pieczarki i przyprawy, na koniec dac już ugotowany ryż, kawałki kurczaka wcześniej przysmażone i pokrojone w kostki, super danie i proste

 

aaa... to u nas obecnie najpopularniejsze danie (tylko P. robi z mrożonki jak zony nie ma w domu:)).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...