reni1980 13.12.2013 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Agata ale dla nas pracujacych takie na szybko i proste Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Udka kurczaka duszone z pomidorami i oliwkam Składniki6 górnych części udek kurczaka 2 łyżki oliwy1 cebula2 ząbki czosnku1 większa puszka pomidorów pelati1 łyżeczka świeżego tymianku ( ew. szczypta suszonego)1/2 szklanki czarnych oliwek bez pesteksól, pieprz Udka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy je z obu stron na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do rondla lub płaskiej formy do duszenia, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek, i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do formy z udkami, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy aż kurczak będzie miękki. Ja duszę 45 - 50 minut. Podajemy z ziemniakami z czosnkiem i rozmarynem i zieloną sałatą z sosem vinaigrette. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 reni, ja też pracująca! To jest większość w pół godziny do zrobienia. No szybciej to ciężko A dłuższe to na weekend Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 13.12.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Agata ale dla nas pracujacych takie na szybko i proste i co by naczynia użyte wszystkie w zmywarce się mieścily Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Polędwiczki wieprzowe ze słodkim sosem w czerwonej cebuli, z octem balsamicznym 4 porcje * 600 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)* 1 łyżeczka suszonego tymianku* sól, pieprz* 3-4 łyżki oleju * 600 g czerwonej cebuli (4 średnie lub 6-7 małych)* 1 łyżeczka suszonego tymianku* sól i pieprz* 3-4 łyżki oleju* 2 łyżeczki cukru lub miodu * 60 ml octu balsamicznego* 2 łyżki dżemu śliwkowego* szczypta cynamonu Mięso umyć, pokroić w plastry (8 z każdej polędwiczki), lekko rozgnieść ręką. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować konfiturę.Cebulę pokroić w półplasterki, smażyć na małym ogniu na oleju przez ok. 10 minut. Powinna zmięknąć, ale nie zrumienić się.Wyjąć do miseczki.Na patelnię wlać olej do smażenia mięsa. Mięso smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni, włożyć do miseczki i przykryć żeby doszło.Na patelnię z powrotem włożyć cebulę, dodać cukier/miód, dżem śliwkowy, cynamon i wlać ocet balsamiczny.Gotować na dużym ogniu, aż płyn odparuje i zgęstnieje. Na talerze wyłożyć konfiturę i ułożyć mięso. Udziec z indyka pieczony z rozmarynem Pyszne pieczone mięso, rozpływające się po upieczeniu Potrzebujemy: - jeden udziec z indyka wytrybowany, ok. 1 kg wagi- oliwa z oliwek- gałązki świeżego rozmarynu conajmniej 5 ok. 10 cm gałązek - listki oberwać- 4-5 ząbków czosnku- papryka wędzona pimenton de la vera lub papryka słodka w proszku ok. 1-2 łyżeczki- sól- pieprz Udziec nacieramy solą i pieprzem, robimy w nim ostrą końcówką noża parę 'kieszonek' w które wkłądamy listki rozmarynu i pokrojony czosnek. Całość polewamy oliwą i posypujemy papryką. Odstawiamy na min. godzinę w zimne miejsce, a potem pieczemy ok. 1 godziny w 180*C aż będzie miękki. Dzielić ładnie można wzdłuż mięśni, jeśli chcemy kroić taką pieczeń w plastry, należy zwinąć ją uprzednio bardzo ściśle i obwiązać nicią bawełnianą - wtedy też nie robimy kieszonek, tylko listki rozmarynu i resztę przypraw rozsypujemy na mięso zwijając je do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 i co by naczynia użyte wszystkie w zmywarce się mieścily Ja wyjątkowo mało brudze naczyń To wszystko to proste rzeczy są Jak dla mnie minimum pracy, a efekt super. No poza makaronami, bo tam pracy jeszcze mniej Ale ja jestem makaroniara Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 To jest genialne!!!!!!!!!! Kurczak w mleczku kokosowym i pomidorach Na 4 porcje 400-500g piersi z kurczakaorzeszki ziemne4 ząbki czosnku30 g świeżego imbiru2 łyżki białego octu winnego2 łyżki masła klarowanego1 duża cebula1 łyżeczka cynamonu w proszku1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub do smaku)curry (ok. 2 łyżek)1 puszka pomidorów1 puszka mleczka kokosowego400 g ryżu ryżu basmatisól, pieprzKurczaka kroimy w kawałeczki (paski, kostka), wrzucamy na patelnię z masłem, odrobinę solimy i pieprzymy i smazymy.Jak będzie biały to dorzucamy posiekaną dorbno cebulę i czosnek. Od razu dajemy też cynamon, chili, imbir i curry. Smazymy aż cebula będzie szklista.Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Dusimy ok. 15 minut, aż pomidory się rozpadną z grubsza, a sos się zredukuje do odpowiedniej gęstości.Ew. doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ryżem, sypiemy orzeszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 13.12.2013 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 agata a nie lepiej by było link zrobić w twojej stopce pod łazienka z przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 reni, musiałabym do jednego posta wkleić... nie chce mi się Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Można sobie na maila wysłać Kuźwa, na chwilę się od roboty oderwałam, ale musze wracać Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 13.12.2013 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 ok to wklejaj u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Zawsze można wyszukać po hasle kurczak czy coś tam innego, A jak nie to ja dam jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 13.12.2013 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Zawsze można wyszukać po hasle kurczak czy coś tam innego, A jak nie to ja dam jeszcze raz ok bo właśnie o tym mówiłam, ze ciężko będzie potem znaleźć ale i tak nie raz usłyszysz - Agata daj ten przepis jeszcze raz:D:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.12.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 agatah... ocet balsamiczny ...mniam....ALe cytryny kiszone WTF ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.12.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Kurna chata.... czy w IKEI jest waza na zupę ????????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 13.12.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 nie widziałam nigdy Mirela - chyba, ze jakąś miskę zaadaptujesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 MOżna kupić w PiP czy innych delikatesach. Możesz dać zamiast tego wyfiletowane pomarańcze, też pycha A taki prosty ryż curry: Gotujemy 200 g ryżu z łyżką przyprawy curry i pół łyżeczki soli. W głębokim woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, z 5 łyżek. Wrzucamy pokrojona w paski podwójną pierśc kurczaka, obsmażamy w trakcie trochę soląc i pieprząc. W tym czasie kroimy: pół papryki w paski 1 cebulę w piórka 1 marchewkę w słupki do tego dyża garść mrożnoej kukurydzy duża garśc mrożnonej fasoli szpafagowej garść mrożonego groszku Zdejmujemy z patelni kuraka jak będzie biały, gdzieniegdzie ledwo rumiany. Dajemy jeszcze ze 3 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i na mocnym ogniu obsmażamy, żeby się lekko przypaliły gdzieniegdzie. Dodajemy z powrotem kurczaka, ugotowany ryż, podsmażamy. Smacznego! Można bez kurczaka zrobić, tylko ryż z warzywami Ew, dodać 2 jajka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.12.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 OO.... MNIAM szybko, po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.12.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 no . Ja mam tylko chlebek z serkiem białym z cukrem . A chwaliłam się Wam, ze robię swojski serek biały - z mleka prosto od krowy ? Jak zaczełam robić, to nie możemy przełknac twarogu ze sklepu - jakby w nim mąka była, taki ciężki jest... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 A nie śmierdzi ci? Ja już tak przywykłam do sklepowego, że jak zrobię sama to mi nie smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/740/#findComment-6231625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.