Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Udka kurczaka duszone z pomidorami i oliwkam

 

Składniki

6 górnych części udek kurczaka

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 większa puszka pomidorów pelati

1 łyżeczka świeżego tymianku ( ew. szczypta suszonego)

1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek

sól, pieprz

 

Udka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy je z obu stron na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do rondla lub płaskiej formy do duszenia, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek, i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do formy z udkami, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy aż kurczak będzie miękki. Ja duszę 45 - 50 minut. Podajemy z ziemniakami z czosnkiem i rozmarynem i zieloną sałatą z sosem vinaigrette.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki wieprzowe ze słodkim sosem w czerwonej cebuli, z octem balsamicznym

 

 

4 porcje

 

* 600 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)

* 1 łyżeczka suszonego tymianku

* sól, pieprz

* 3-4 łyżki oleju

 

* 600 g czerwonej cebuli (4 średnie lub 6-7 małych)

* 1 łyżeczka suszonego tymianku

* sól i pieprz

* 3-4 łyżki oleju

* 2 łyżeczki cukru lub miodu

* 60 ml octu balsamicznego

* 2 łyżki dżemu śliwkowego

* szczypta cynamonu

 

Mięso umyć, pokroić w plastry (8 z każdej polędwiczki), lekko rozgnieść ręką.

Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Włożyć do lodówki.

 

W tym czasie przygotować konfiturę.

Cebulę pokroić w półplasterki, smażyć na małym ogniu na oleju przez ok. 10 minut. Powinna zmięknąć, ale nie zrumienić się.

Wyjąć do miseczki.

Na patelnię wlać olej do smażenia mięsa. Mięso smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni, włożyć do miseczki i przykryć żeby doszło.

Na patelnię z powrotem włożyć cebulę, dodać cukier/miód, dżem śliwkowy, cynamon i wlać ocet balsamiczny.

Gotować na dużym ogniu, aż płyn odparuje i zgęstnieje.

 

Na talerze wyłożyć konfiturę i ułożyć mięso.

 

 

 

 

Udziec z indyka pieczony z rozmarynem

 

 

Pyszne pieczone mięso, rozpływające się po upieczeniu

 

Potrzebujemy:

 

- jeden udziec z indyka wytrybowany, ok. 1 kg wagi

- oliwa z oliwek

- gałązki świeżego rozmarynu conajmniej 5 ok. 10 cm gałązek - listki oberwać

- 4-5 ząbków czosnku

- papryka wędzona pimenton de la vera lub papryka słodka w proszku ok. 1-2 łyżeczki

- sól

- pieprz

 

Udziec nacieramy solą i pieprzem, robimy w nim ostrą końcówką noża parę 'kieszonek' w które wkłądamy listki rozmarynu i pokrojony czosnek. Całość polewamy oliwą i posypujemy papryką. Odstawiamy na min. godzinę w zimne miejsce, a potem pieczemy ok. 1 godziny w 180*C aż będzie miękki. Dzielić ładnie można wzdłuż mięśni, jeśli chcemy kroić taką pieczeń w plastry, należy zwinąć ją uprzednio bardzo ściśle i obwiązać nicią bawełnianą - wtedy też nie robimy kieszonek, tylko listki rozmarynu i resztę przypraw rozsypujemy na mięso zwijając je do środka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest genialne!!!!!!!!!!

 

 

Kurczak w mleczku kokosowym i pomidorach

 

Na 4 porcje

 

400-500g piersi z kurczaka

orzeszki ziemne

4 ząbki czosnku

30 g świeżego imbiru

2 łyżki białego octu winnego

2 łyżki masła klarowanego

1 duża cebula

1 łyżeczka cynamonu w proszku

1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub do smaku)

curry (ok. 2 łyżek)

1 puszka pomidorów

1 puszka mleczka kokosowego

400 g ryżu ryżu basmati

sól, pieprz

Kurczaka kroimy w kawałeczki (paski, kostka), wrzucamy na patelnię z masłem, odrobinę solimy i pieprzymy i smazymy.

Jak będzie biały to dorzucamy posiekaną dorbno cebulę i czosnek.

Od razu dajemy też cynamon, chili, imbir i curry. Smazymy aż cebula będzie szklista.

Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe.

Dusimy ok. 15 minut, aż pomidory się rozpadną z grubsza, a sos się zredukuje do odpowiedniej gęstości.

Ew. doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ryżem, sypiemy orzeszkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MOżna kupić w PiP czy innych delikatesach.

Możesz dać zamiast tego wyfiletowane pomarańcze, też pycha :)

 

 

 

A taki prosty ryż curry:

 

Gotujemy 200 g ryżu z łyżką przyprawy curry i pół łyżeczki soli.

 

W głębokim woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, z 5 łyżek.

Wrzucamy pokrojona w paski podwójną pierśc kurczaka, obsmażamy w trakcie trochę soląc i pieprząc.

 

W tym czasie kroimy:

pół papryki w paski

1 cebulę w piórka

1 marchewkę w słupki

 

do tego

dyża garść mrożnoej kukurydzy

duża garśc mrożnonej fasoli szpafagowej

garść mrożonego groszku

 

Zdejmujemy z patelni kuraka jak będzie biały, gdzieniegdzie ledwo rumiany.

Dajemy jeszcze ze 3 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i na mocnym ogniu obsmażamy, żeby się lekko przypaliły gdzieniegdzie.

Dodajemy z powrotem kurczaka, ugotowany ryż, podsmażamy.

 

Smacznego!

 

Można bez kurczaka zrobić, tylko ryż z warzywami :)

Ew, dodać 2 jajka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...