reni1980 13.12.2013 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Agata ale dla nas pracujacych takie na szybko i proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Udka kurczaka duszone z pomidorami i oliwkam Składniki6 górnych części udek kurczaka 2 łyżki oliwy1 cebula2 ząbki czosnku1 większa puszka pomidorów pelati1 łyżeczka świeżego tymianku ( ew. szczypta suszonego)1/2 szklanki czarnych oliwek bez pesteksól, pieprz Udka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy je z obu stron na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do rondla lub płaskiej formy do duszenia, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek, i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do formy z udkami, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy aż kurczak będzie miękki. Ja duszę 45 - 50 minut. Podajemy z ziemniakami z czosnkiem i rozmarynem i zieloną sałatą z sosem vinaigrette. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 reni, ja też pracująca! To jest większość w pół godziny do zrobienia. No szybciej to ciężko A dłuższe to na weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 13.12.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Agata ale dla nas pracujacych takie na szybko i proste i co by naczynia użyte wszystkie w zmywarce się mieścily Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Polędwiczki wieprzowe ze słodkim sosem w czerwonej cebuli, z octem balsamicznym 4 porcje * 600 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)* 1 łyżeczka suszonego tymianku* sól, pieprz* 3-4 łyżki oleju * 600 g czerwonej cebuli (4 średnie lub 6-7 małych)* 1 łyżeczka suszonego tymianku* sól i pieprz* 3-4 łyżki oleju* 2 łyżeczki cukru lub miodu * 60 ml octu balsamicznego* 2 łyżki dżemu śliwkowego* szczypta cynamonu Mięso umyć, pokroić w plastry (8 z każdej polędwiczki), lekko rozgnieść ręką. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować konfiturę.Cebulę pokroić w półplasterki, smażyć na małym ogniu na oleju przez ok. 10 minut. Powinna zmięknąć, ale nie zrumienić się.Wyjąć do miseczki.Na patelnię wlać olej do smażenia mięsa. Mięso smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni, włożyć do miseczki i przykryć żeby doszło.Na patelnię z powrotem włożyć cebulę, dodać cukier/miód, dżem śliwkowy, cynamon i wlać ocet balsamiczny.Gotować na dużym ogniu, aż płyn odparuje i zgęstnieje. Na talerze wyłożyć konfiturę i ułożyć mięso. Udziec z indyka pieczony z rozmarynem Pyszne pieczone mięso, rozpływające się po upieczeniu Potrzebujemy: - jeden udziec z indyka wytrybowany, ok. 1 kg wagi- oliwa z oliwek- gałązki świeżego rozmarynu conajmniej 5 ok. 10 cm gałązek - listki oberwać- 4-5 ząbków czosnku- papryka wędzona pimenton de la vera lub papryka słodka w proszku ok. 1-2 łyżeczki- sól- pieprz Udziec nacieramy solą i pieprzem, robimy w nim ostrą końcówką noża parę 'kieszonek' w które wkłądamy listki rozmarynu i pokrojony czosnek. Całość polewamy oliwą i posypujemy papryką. Odstawiamy na min. godzinę w zimne miejsce, a potem pieczemy ok. 1 godziny w 180*C aż będzie miękki. Dzielić ładnie można wzdłuż mięśni, jeśli chcemy kroić taką pieczeń w plastry, należy zwinąć ją uprzednio bardzo ściśle i obwiązać nicią bawełnianą - wtedy też nie robimy kieszonek, tylko listki rozmarynu i resztę przypraw rozsypujemy na mięso zwijając je do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 i co by naczynia użyte wszystkie w zmywarce się mieścily Ja wyjątkowo mało brudze naczyń To wszystko to proste rzeczy są Jak dla mnie minimum pracy, a efekt super. No poza makaronami, bo tam pracy jeszcze mniej Ale ja jestem makaroniara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 To jest genialne!!!!!!!!!! Kurczak w mleczku kokosowym i pomidorach Na 4 porcje 400-500g piersi z kurczakaorzeszki ziemne4 ząbki czosnku30 g świeżego imbiru2 łyżki białego octu winnego2 łyżki masła klarowanego1 duża cebula1 łyżeczka cynamonu w proszku1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub do smaku)curry (ok. 2 łyżek)1 puszka pomidorów1 puszka mleczka kokosowego400 g ryżu ryżu basmatisól, pieprzKurczaka kroimy w kawałeczki (paski, kostka), wrzucamy na patelnię z masłem, odrobinę solimy i pieprzymy i smazymy.Jak będzie biały to dorzucamy posiekaną dorbno cebulę i czosnek. Od razu dajemy też cynamon, chili, imbir i curry. Smazymy aż cebula będzie szklista.Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Dusimy ok. 15 minut, aż pomidory się rozpadną z grubsza, a sos się zredukuje do odpowiedniej gęstości.Ew. doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ryżem, sypiemy orzeszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 13.12.2013 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 agata a nie lepiej by było link zrobić w twojej stopce pod łazienka z przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 reni, musiałabym do jednego posta wkleić... nie chce mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Można sobie na maila wysłać Kuźwa, na chwilę się od roboty oderwałam, ale musze wracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 13.12.2013 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 ok to wklejaj u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Zawsze można wyszukać po hasle kurczak czy coś tam innego, A jak nie to ja dam jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 13.12.2013 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Zawsze można wyszukać po hasle kurczak czy coś tam innego, A jak nie to ja dam jeszcze raz ok bo właśnie o tym mówiłam, ze ciężko będzie potem znaleźć ale i tak nie raz usłyszysz - Agata daj ten przepis jeszcze raz:D:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.12.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 agatah... ocet balsamiczny ...mniam....ALe cytryny kiszone WTF ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.12.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Kurna chata.... czy w IKEI jest waza na zupę ????????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 13.12.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 nie widziałam nigdy Mirela - chyba, ze jakąś miskę zaadaptujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 MOżna kupić w PiP czy innych delikatesach. Możesz dać zamiast tego wyfiletowane pomarańcze, też pycha A taki prosty ryż curry: Gotujemy 200 g ryżu z łyżką przyprawy curry i pół łyżeczki soli. W głębokim woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, z 5 łyżek. Wrzucamy pokrojona w paski podwójną pierśc kurczaka, obsmażamy w trakcie trochę soląc i pieprząc. W tym czasie kroimy: pół papryki w paski 1 cebulę w piórka 1 marchewkę w słupki do tego dyża garść mrożnoej kukurydzy duża garśc mrożnonej fasoli szpafagowej garść mrożonego groszku Zdejmujemy z patelni kuraka jak będzie biały, gdzieniegdzie ledwo rumiany. Dajemy jeszcze ze 3 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i na mocnym ogniu obsmażamy, żeby się lekko przypaliły gdzieniegdzie. Dodajemy z powrotem kurczaka, ugotowany ryż, podsmażamy. Smacznego! Można bez kurczaka zrobić, tylko ryż z warzywami Ew, dodać 2 jajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.12.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 OO.... MNIAM szybko, po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.12.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 no . Ja mam tylko chlebek z serkiem białym z cukrem . A chwaliłam się Wam, ze robię swojski serek biały - z mleka prosto od krowy ? Jak zaczełam robić, to nie możemy przełknac twarogu ze sklepu - jakby w nim mąka była, taki ciężki jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.12.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 A nie śmierdzi ci? Ja już tak przywykłam do sklepowego, że jak zrobię sama to mi nie smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.