Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nieee... nic a nic nie śmierdzi. Nie wiem czy to wina mleka.. a zbierałyście dokłądnie smietanę ? Ja jestem wyczulona np. smrodu (nie zjemy rzeczy z lodówki które nie są zapakowane oryginalnie), mleko jak ciepłe biorę to nie ma przyjemnego zapachu... nie wypiłabym ale serek... wszyscy wcinają :). Ale dokłądnie zbieram śmietanę.

Kozi śmierdzi jak ... koza mieszka z capem razem :).

agatah - tez tak podchodziłam to tego. Pojechaliśmy w tym roku w bieszczady gdzie serwowali właściciele chaty swojskie dania. Codziennie jadłam serek miały z pomidorami. Tak się nakręciłam, że po powrocie zaczełam szukac krowy i jej własciciela w pobliżu. Ile się naczytała, filmików naoglądałam ... teraz co 2 tygdonie bierzemy 4 litry mleka i robię serek. Nie możemy się doczekać - cała rodzina przez 3 dni wcina ciągle serek :)

Magda - na pewno nie. W Przystani Ocalenie mieli kozę, której laktację musieli tabletkami wyciszać. Tak jak u krowy - ona ma mleko jak ma młode a potem jak ciagle się odciaga to organizm ciagle produkuje. Cap jest potrzebny do zapłodnienia ale potem jest zbędny (a nawet zupełnie nieporzadany)

Kurcz... z tymi jajkami to Wam powiem mam problem. Kupowałam od rolnika ale nie widziałam róznicy. Przyszli miesiąc temu do nas znajomu i przyniesli od kur które ciagle sa na naturalnym pokarmie (oni bardzo eko, pasieki te sprawy...). I kurcze... JA NIE CZUJĘ RÓŻNICY w smaku. Mój P. też. JEdynie kolor... faktycznie,,, nawet panierka była śliczna. Kolor jest niesamowity...

kolor jajek rozbitych nie roztrzepanych od kur wolnowybiegowych (o) a od zielono-nózek to już na pewno powinien być b. jasny.

Dopiero po roztrzepaniu są żółte jak słoneczka.

Jakbyś bliżej mieszkała to bym dala namiar - zielononóżkowe to tzw bez cholesterowe i mają więcej protein

A ma ktoś z was z lodówka takie jazdy jak ja ? Myję ją ciagle, wszystko jest w podełkach (nienawidzę jak w lodówce pachnie jedzeniem). Jak mi zostanie pół cebuli to zawiązuję w worku i jeszcze do pojemnija daję. Musi byc tak pachnąco, tak, ze mogę np tort z bitą smietaną schowac bez przykrycia.

kolor jajek rozbitych nie roztrzepanych od kur wolnowybiegowych (o) a od zielono-nózek to już na pewno powinien być b. jasny.

Dopiero po roztrzepaniu są żółte jak słoneczka.

Jakbyś bliżej mieszkała to bym dala namiar - zielononóżkowe to tzw bez cholesterowe i mają więcej protein

ale one własnie były od zielononózek. Malutkie. Tak, mówię o żółtku roztrzepanym

adiqq - kurcze staram się nie jeść śmieciowych rzeczy. Od przypraw począwszy a na daniach ze słoikach skonczywszy :(

Oj, ja czuję różnicę jeśli chodzi o jajka :yes:.

Nie czuję różnicy pomiędzy sklepowymi z pieczątką "3" (chów klatkowy, ale cywilizowany), a tymi z pieczątką "1" (wolny wybieg), ale jak mam takie jajka od sprawdzonego gospodarza prosto ze wsi, gdzie kury faktycznie biegają po trawie - no zupełnie inne jajka, uwielbiam.

Może dlatego, ze ja jajek solo nie jem. Albo w paście, albo w cieście.... Ale mój jest bardzo jajkowy - powinien wyczuć .... ale skoro nie czuje... to po co przepłacać :). U mnie na wsi sa cholernie drogie - 1 pln za sztukę :(. Ale duże.

Jak nie czujecie, to nie ma sensu przepłacać, chociaż słyszałam, że jak kury są w klatce to uwalnia się hormon stresu, który przedostaje się do jaja i niby ma tam jakiś wpływ na nasz organizm (jesteśmy podenerwowani, itp.). Chociaż myślę, że jemy tyle chemii, że jedno jajko z odrobiną hormonów różnicy nie zrobi.