Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiecie co, w kościele moich rodziców jest taka fajna akcja, że na drzewku wiszą bombki, można zabrać, bo w środku jest imię i wiek dziecka. Kupuje się temu dziecku prezent pod choinkę, opisuje imieniem i wiekiem (jak w bombce), układa pod choinką. Potem ksiądz to po cichu rozdaje w tych rodzinach, w których była taka potrzeba - co roku wszystkie bombki są od razu po mszy zdjęte :yes:. Uważam, że fajnie by było, jakby w każdej parafii coś takiego praktykowano.

Zgodziła się, to nie było wymuszone. Absolutnie. Od zawsze uczulaliśmy ją na biedę innych. To była jej decyzja. Poprosiłam tylko aby podzieliła się z kims potrzebującym zabawkami, bo dziewczynka straciła swoje w pożarze .

ale to zupełnie inna sytuacja, w takiej kazde dziecko by oddało, moje napewno

Ilona - nie tak. Wyobrażasz sobie np. dziecko Twoje ma kolekcję hmm... wsio rawno: pet shopów, lalek monste high nie wiem co jeszcze. Jest to na fali. Uwielbia się nimi bawic. Okazuje się, ze ktoś jest w potrzebie - oddasz wtedy jego zabawki ? Ja nie mówię o ZBĘDNYCH zabawkach ale o tych "na czasie" ? Staram się So tego uczyć i swego czasu podzieliła swoje pet shopy na pół i oddała (z bólem serca). Doceniliśmy to bardzo z mezam.

Nie wiem, mam małe dziecko. Jemu wszystko jedno teraz. Pamiętam natomiast, że zawoziłam moje lalki Barbie przed świętami do domu dziecka w okolicy. Do teraz mam "łzy w oczach" (w sensie: małą tęsknotę za nimi, nie prawdziwe łzy) jak o tym myślę, ale również satysfakcję. Mam nadzieję, że mój syn też będzie tak potrafił (spróbuję go tego nauczyć).

Wiecie co, w kościele moich rodziców jest taka fajna akcja, że na drzewku wiszą bombki, można zabrać, bo w środku jest imię i wiek dziecka. Kupuje się temu dziecku prezent pod choinkę, opisuje imieniem i wiekiem (jak w bombce), układa pod choinką. Potem ksiądz to po cichu rozdaje w tych rodzinach, w których była taka potrzeba - co roku wszystkie bombki są od razu po mszy zdjęte :yes:. Uważam, że fajnie by było, jakby w każdej parafii coś takiego praktykowano.

super pomysł, gdyby u mnie taki był to bym nawet do kościoła poszła

a ja cały czas, czasami ściągam na jakis czas...

ale żona zgubiła i jak się pokłociliśmy, to jej wypominałem :p

jakiś czas temu dorobiła....

po cichu myslę sobie, że jak uruchomimy centralny odkurzacz, to się znajdzie - podejrzewam, że mały wrzucił do instalacji....

nie bądz taki pewny, ja wciagnęłam do odkurzacza męża obrączke i łańcuszek, obrączka wypadła a łańcuszek nie, teraz mu mówię, że gdzieś napewno jest i to w dodatku w domu

Ilonka - w szkole u So co chwila sa akcje. Ostatnio np zbierali po 12 pln na paczki dla dzieciaków. Początkiem grudnia So zaoszczędziła pieniądze z popcornu (jechali na mikołaja do kina) i kupiła czekolady dwie (dołożyliśme jejjeszcze jedną) tez dla biednych dzieci. W grudniu średnio 3-4 takie akcje są. Nosimy czasami posciel, puszki itd.

Magda - o buncie to ja wiem uwierz mi chyba wszystko (zreszta zostało mi to do dzisiaj). I bardzo żaluję, ze rozice nie nauczyli mnie empatii tylko nietolerancji. Wiem, ze So się zbuntuje (bała bym się gdyby się tak nie stło, bo to niezdrowe) i w okresie buntu różne rzeczy będzie myśleć. Ale jak dorośnie i dojrzeje to myślę, ze będzie mi za to wdzięczna. Wierze w to.

mirela, tak, w szkołach zawsze są takie akcje, sama prowadziłam wolontariat (chodziliśmy do domu pomocy społecznej, zbieraliśmy ubrania, zabawki dla dzieci z domów dziecka, czasami jedzenie, bo ono jest w sumie najpotrzebniejsze - zabawek te dzieci mają dużo z różnych darów, a np. brakuje mąki, cukru - słabe dofinansowanie od państwa). Chodzi o to, że te bombki są bardzo personalne, pamiętam w zeszłym roku rodzice mieli dziewczynkę lat 3, no super szukać konkretnie pod osobę - lalki o jej imieniu, kurteczki na zimę, itp.

nie zrozumcie mnie źle co do pomagania -chodzi mi o sytuację taką, że młoda osoba może w pewnym momencie zacząć myśleć w sposób co najmniej dziwny np - chce sobie kupić coś extra ( np ma jakieś hobby albo zasłużyło, zbiera długi czas) niech to będzie droższa markowa rzecz o której marzyła - ale nagle się odezwie jej głos w głowie " nie kupuj bo w szkole dzieci mają gorzej"... chodzi o to, ze nie można zawsze każdego wydatku porównywać do "złego całego świata".

Wiadomo, ze świat naprawiamy od siebie - ale równowaga powinna być najważniejsza.

nie zrozumcie mnie źle co do pomagania -chodzi mi o sytuację taką, że młoda osoba może w pewnym momencie zacząć myśleć w sposób co najmniej dziwny np - chce sobie kupić coś extra ( np ma jakieś hobby albo zasłużyło, zbiera długi czas) niech to będzie droższa markowa rzecz o której marzyła - ale nagle się odezwie jej głos w głowie " nie kupuj bo w szkole dzieci mają gorzej"... chodzi o to, ze nie można zawsze każdego wydatku porównywać do "złego całego świata".

Wiadomo, ze świat naprawiamy od siebie - ale równowaga powinna być najważniejsza.

Jestem tego samego zdania :yes:.

Edytowane przez Ilona Agata

Magda, ja czesto tak myślę. Mam np. cholerne wyrzuty sumienia, ze kupiliśmy skygardena. Nie warto było. Chyba że dla poklasku (goście zwracaja na nią uwagę) Mogłam -podobną w I kupić za 100 pln :(. Często tak myslę kiedy mam coś drogiego kupić. Dlatego kupuję za grosze w szmatexach - tam mi łatwiej. Czasami sobie własnie oczy zamydlę jakąś akcją (to leczy wyrzuty sumienia) ale po czasie znowu to powraca. JEstem bardzo uczuciowa, szybko się wkręcam. Choć jestem tez ostrożna (daję tylko kiedy jestem pewna, ze pomoc trafi tam gdzie ma trafić ).

Zresztą. Pamiętci ejak narzekałam, że P. jak "stara baba" jeczał, ze kasy nie ma ? Wkurzona przez 3 dni chodziłam. Jak się wyleczył ? W piątek gadał ze swoim przyjacielem... którego jeden syn zmarł w 6 miesiący ciąży (bliżniaczej) a jego braciszek musiał być wyciągnięty i jest w stanie... tragicznym w szpitalu. Przyjaciel powiedział P. że takie zdarzenia przewartościowują wszytsko, całe życie. Jak można się tak żalić, ze na auto się nie nazbierało ?

Wiem, ze tochę masochistyczne ale uwielbiam filmy/ksiązki o takich różnych cięzkich sprawach. O wojnach (nie zapomnę nigdy jka wstrząsnęła mną ksiazka o Armii Boga - dzieciach porywanych w wioskach Kongo zmuszanych do walki partyzanckiej), biedzie cyganów czy innych mniejszościach. Wtedy też przewartościowuje swój świat.

Adiqq ale w tym tyg będa max 3 różne obiady - tylko pomysłu nie mam.

Tzn dziś zrobię na jutro polędwiczki zapiekane ze szpinakiem i serem i tyle.może do tego kasza.

A co u Ciebie za menu? może coś odgapię łatwego

Mirela zabrzmiało serio masochistycznie - i najgorsze co może być jak się "da" ale mimo sprawdzenia źródło okazuje się stać pod nocnym z paczką fajek:/

Ilona w szkole na pewno widzisz więcej niż jak ktoś siedzi w biurze, dziecko jeszcze do przedszkola nie chodzi . Co do rodziców -rozumiem jak ktoś szuka ale nie umie znaleźć czy siebie odnaleźć - ale jak ktoś leży przed tv bo za 6 zł robić nie będzie to bym zamknęła na kopalni..bo co takie dziecko winne

Edytowane przez Magda_lena85

znam spisałam:)

robię z tego http://lepszysmak.wordpress.com/2012/01/20/steki-zapiekane-ze-szpinakiem/ ( uwielbiam tą stronkę z przepisami)

z

tyle ze ten ekspres swoje i tak potrwa, ale co tam...

ten Twoje expressiki tak brudzą jak mój? :yes: