Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A, ja jeszcze nawiążę do tematu tych badań - czasami mam wrażenie, że nie warto przesadzać, robić minimum, przy drugiej ciąży pójdę do ginekologa na NFZ, trzy badania usg, wybiorę lekarza, który za dużo tam nie wypatrzy, żadne szmery bajery, echa go nie zainteresują, a nie co miesiąc i przyglądanie się przez pół godziny, szukanie dziury w całym. Prawdopodobnie żadnych tam prenatalnych, srutututu, tylko się potem człowiek denerwuje niepotrzebnie, a i tak będzie co ma być. To tyle.

Ilona, ja tak właśnie chodziłam :) I co niektórzy jak na dziwadło na mnie patrzyli.

Że nie chcę sobie "popodglądać' dziecka :lol2:

A ja sobie już po porodzie podglądam codziennie, do urzygania ;)

Ginekologa wybrałam przypadkowo, bo taki akurat przyjmował w pierwszym terminie jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży. USG miałam co prawda 4.

Lekarz okazął się wspaniałym człowiekiem, nie straszył, nie wymyślał.

I do tego przystojny, 2 lata ode mnie starszy :D A ja w ciąży :lol2:

Ja już mam wszystkie prezenty. Właśnie zaniosłam bratu ostatnie, on mi jakąś ciężarówę przytachał dla młodego :eek: - większa od niego, do tego te sanki, prezenty mojego dziecka zasłonią choinkę :bash:. A miało być dziecko bez zabawek chowane :lol2:.

Rany, a ja mam problem co kupić. Bo moje dziecko to gary, tłuczki, miski, ręcznik papierowy, ścierka, mop, zmiotka, płyn do szyb i jazda :D

Ja już mam wszystkie prezenty. Właśnie zaniosłam bratu ostatnie, on mi jakąś ciężarówę przytachał dla młodego :eek: - większa od niego, do tego te sanki, prezenty mojego dziecka zasłonią choinkę :bash:. A miało być dziecko bez zabawek chowane :lol2:.

kurcze pierwsze święta małego to są, jak są chętni do dawania to niech dają

chociaż jak moje były takie małe to prezenty chciałam praktyczne, fotelik, nosidełko, zabawki dopiero od roku czy 1,5

Wszystkie badania krwi,moczu, żółtaczke i inne robiłam też na NFZ. Jak na dziwadło na mnie patrzyli :D

Bo "jak to chce ci się w kolejce czekaś w przychodni?"

A jak ja słysze jakie kolejki sa i ile się spóźnia do gabinetu jeden czy drugi doktorek co kasuje po 2 stówki, to ja wolę za darmo posiedzieć :lol2:

CHociaż dłużej niż 30 minut obsuwy nie było nigdy :)

Ja w pierwszej ciąży świrowałam- na własną rękę robiłam sobie mnóstwo badań. Teraz powiedziałam że już nie będę wariować- badania tylko zalecane, wizyty nie za często no i usg najważniejsze. Teraz byłam na tym pierwszym (11-13 tydz) wyszło ok i już miałam lecieć do innego lekarza się upewnić :D ale nie idę :no:

kurcze pierwsze święta małego to są, jak są chętni do dawania to niech dają

chociaż jak moje były takie małe to prezenty chciałam praktyczne, fotelik, nosidełko, zabawki dopiero od roku czy 1,5

No tak, ja mam całą szafę zabawek, młody kompletnie niezainteresowany, ale na prezenty praktyczne też nie narzekam, trochę kupiliśmy po chrzcinach (krzesełko do jedzenia, łóżeczko turystyczne), fotelik mąż dostaje z firmy (udają prorodzinnych, aha, a potem go z Ziutą na balety wysyłają ;)).

Wszystkie badania krwi,moczu, żółtaczke i inne robiłam też na NFZ. Jak na dziwadło na mnie patrzyli :D

Bo "jak to chce ci się w kolejce czekaś w przychodni?"

A jak ja słysze jakie kolejki sa i ile się spóźnia do gabinetu jeden czy drugi doktorek co kasuje po 2 stówki, to ja wolę za darmo posiedzieć :lol2:

CHociaż dłużej niż 30 minut obsuwy nie było nigdy :)

U nas była spora obsuwa często - faktycznie po 2 godziny nawet.

U mnie był jeszcze ten problem, że wykryto chorą tarczycę w ciąży, musiałam chodzić do endokrynologa co miesiąc + badanie hormonów za 100 zł (też co miesiąc, bo na tej podstawie przepisuje się lekarstwa). Nie mogłam iść na NFZ, bo termin miałabym pewnie na wiosnę przyszłego roku ;), a tarczycę trzeba było leczyć dla dziecka od zaraz.