Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

możecie polecić jakiś przepis na jakieś ciasteczka?

wykorzystując okazję, chciałbym zrobić jutro małą niespodzianke ;)

Podłączam się do pytania, bo widziałam w Ikei fajne foremki do ciastek - potem można je zatknąć na filiżance, o tak:

http://waniliowo.blox.pl/resource/cappucino_013_copy.jpg

Ja uwielbiam

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Składniki

4 szklanki mąki

kostka margaryny

1/3 kostki drożdży

cukier waniliowy

ekstrakt z wanilii (parę kropli)

200g kwaśnej śmietany

powidła lub nutella

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie, dodajemy resztę składników (oprócz powideł) i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę powideł lub nutelli i zawijamy w rogaliki. Pieczemy w 175 stopniach ok 20-30 min

Natomiast mój mąż uwielbia

CIASTECZKA KOKOSOWE

Pół margaryny lub masła (ja preferuję masło)

Pół szklanki cukru

1 jajko

ok. 10 dag wiórków kokosowych (w zależności jakie kto ciasteczka lubi mąż uwielbia kokosowe więc ja wgniatam nawet 20 dag)

Szklanka mąki

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Pół cukru waniliowego

Kilka kropli olejku waniliowego

Utrzeć tłuszcz z cukrem. Dodać jajko, cukier waniliowy i olejek. Dodać suche składniki do masy jajecznej. Wyrobić na stolnicy, cienko rozwałkować, piec ok 15 min w temp. 180 stopni na złoty kolor.

diana_teresa, ja na rogaliki mam bardzo podobny jeśli nie identyczny...prosty i dobry :)

Ilona - mam te formy z Ikei, ostatnio powiesiliśmy ciasteczka jako ozdoby na choinke :)

ale nie pamiętam przepisu...

Fajne są :yes:. Ale nie kupiłam ich, bo nie mam sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka.