Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bo mi zmętniał a robiłam jak zawsze ( tyle, ze bez wołowego) - da się jakoś uratować?

Uratować nie :no:.

Nie można gotować na dużym ogniu, tylko tak ledwo, ledwo. Zagotować (bardzo pilnować tego momentu), a potem na najniższej mocy, żeby tylko delikatnie "pyrkało" - wtedy zawsze jest klarowny :yes:.

No i wszystko jeszcze zależy od przypraw jakie się doda.

A robiłaś ze świeżego mięsa czy mrożonego???

Nesska, to nie ma znaczenia. Najważniejsza jest moc. Lepiej, jak nie widać, że się gotuje, tylko od czasu do czasu pojawi się jakiś bąbel na powierzchni i przytrzymać dłużej niż gotować rosół krótko, a na dużej mocy, że bulgocze - ja nigdy do tego nie dopuszczam (poza tym pierwszym momentem po wrzuceniu mięsa) - i zawsze mam klarowny.

Ogólnie są dwie szkoły - wrzucać mięso do zimnej wody - wtedy mamy lepszy rosół lub do gotującej się wody, wtedy mamy lepsze mięso (np. na potrawkę).

Edytowane przez Ilona Agata

Podobno na mrożonym się nie powinno robić (tak mówiła Gesslerowa) i fakt nie może się bardzo gotować :yes:

Ja robię czasami na mrożonym. Nie ma tragedii :no:. Klarowność taka sama? Tak mi się wydaje, nie widzę różnicy.

Magda, wyczuj swoją kuchenkę, każda jest inna - dlatego nie poradzę, jak to robić, na indukcji trzeba zmniejszać ogień powoli, aż do 1-2, pilnując, żeby nigdy się nie rozchulało - nie bulgotało (u mnie, bo znam indukcje, gdzie na 3 ledwo-ledwo się gotuje).

Magda, a jakie masz garnki? U mnie na garnku z Ikei zawsze gotuje się za mocno (i strzela w powietrze na całą kuchnię) - nienawidzę go :bash:.