Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich po świetach

Kilogramów mi też przybyło :mad:

Wczoraj wybrałam się do łodzi na zakupy i w tym roku te wyprzedaże to jakaś porażka jedynie dzieciaków z zarze można obkupić same szmaty zostały a to co lepsze brak rozmiarów:bash:

Ja zrobiłam zakupy online :yes: - były ciuchy, których przed wyprzedażami nie widziałam w sklepie :no:.

Natomiast u mnie odwrotnie - wszystko w rozmiarze 80-86 (dla dziecka) wymiecione.

Ilona - jest tez żelazo w produktach roslinnych: pełne ziarna zbóż,orzechy,pestki dyni,sezam i mak,rośliny strączkowe,suszone owocebrokuły, zielone warzywa liściaste takie jak natka pietruszki, sałata, szpinak, rukola. Fakt że te żelazo jest gorzej przyswajalne niż te z miesa....

Ja osobiście uwielbiam wieprzowinę ;) U mnie problemy zaczynają się po "przedawkowaniu" znacznym węglowodanów (właśnie chleb,makarony,kasze,ziemniaki i inne wysokowęglowodanowe produkty )

Jest, ale trzeba wtedy bardzo dużo jeść, żeby dostarczyć odpowiednią ilość żelaza. To naprawdę przekłada się na proporcje: kilogram szpinaku, sałaty, natki pietruszki (toż to wiadro!), a kawałek mięsa. No ja nie jestem w stanie dostarczyć żelaza w samych warzywach, a wszystko, co jem, jem właśnie pod tym kątem, żeby było dużo żelaza. Wystarczy jeść mięso i nie mam anemii, tylko ja nie lubię mięsa :oops: - no i mam problem ze zdrowiem. Dlatego nie byłabym taka "hop do przodu" jeśli chodzi o odstawienie mięsa.

Ilona, wyniki mam w porządku. Przynajmniej na razie.

Wegetarianie (ja nie jestem wegetarianką) przede wszystkim stawiają na wit C która bardzo sprzyja wchłanianiu żelaza. A ono znajduje się w rośłinach (szczególnie zielonych). Ja np. staram się jeść dużo pietruszki. Poza tym orzechy, nasiona i wszelakie niemal pestki. Żelaza jest w nich mniej niż w czerwonym mięsie, ale z wit C jest bardzo dobrze przyswajane.

Pierwsze słyszysz żeby było niezdrowe czerwone mięso ?? Zobacz sobie np dietę przy dnie moczanowej. Albo to: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,9676619,Jesz_duzo_czerwonego_miesa__Narazasz_sie_na_raka_.html

Mi to powtarza zarówno reumatolog jak i kardiolog. Oprócz tego czuję sie super jak wspominałam.Wy mnie nie przekonacie ani ja Was nie mam zamiaru przekonywać. Ale warto całościowo spojrzec na problem. (tak jak z czerownym mięsm - ja jedno pomaga na inne szkodzi).

adigg - a ja myslałam, ze biała śmierć to kokaina :p

i co modlić się będziemy czy co?:lol2:

Adiqq odrobina przyjemności w ten śpiący dzień:D

wiecie co wymyśliłam - że muszę kupić jedną kołdrę 200x200 a nie dwie osobne bo to scala związek:lol2::lol2:

Ja bym nie mogła spać pod jedną z mężem :no:.

Tzn. on by nie mógł - bo ja się zawijam w kołdrę jak w kokon, a on zostaje bez.

Ilona, wyniki mam w porządku. Przynajmniej na razie.

Wegetarianie (ja nie jestem wegetarianką) przede wszystkim stawiają na wit C która bardzo sprzyja wchłanianiu żelaza. A ono znajduje się w rośłinach (szczególnie zielonych). Ja np. staram się jeść dużo pietruszki. Poza tym orzechy, nasiona i wszelakie niemal pestki. Żelaza jest w nich mniej niż w czerwonym mięsie, ale z wit C jest bardzo dobrze przyswajane.

Pierwsze słyszysz żeby było niezdrowe czerwone mięso ?? Zobacz sobie np dietę przy dnie moczanowej. Albo to: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,9676619,Jesz_duzo_czerwonego_miesa__Narazasz_sie_na_raka_.html

Mi to powtarza zarówno reumatolog jak i kardiolog. Oprócz tego czuję sie super jak wspominałam.Wy mnie nie przekonacie ani ja Was nie mam zamiaru przekonywać. Ale warto całościowo spojrzec na problem. (tak jak z czerownym mięsm - ja jedno pomaga na inne szkodzi).

adigg - a ja myslałam, ze biała śmierć to kokaina :p

No tak, dla każdego coś innego.

Ja też nie jem mięsa (nie lubię), zjem jak mąż we mnie wepchnie, no i nie tryskam z tego powodu zdrowiem :no:, wręcz przeciwnie, kilka razy byłam w opłakanym stanie. Wtedy wystarczy zaaplikować mi wątróbkę albo krwistego steka i jakoś żyję ;).

Magda- my mamy jedną duża kołdrę (ale 220x200). Nie tyle scala związek co... jest się gdzie zagrzać :). My od początku spimy pod jedną. To chyba kwestia przyzwyczajenia. Teraz mi się źle śpi pod osobnymi :).

My jak śpimy pod jedną, to czuję w nocy jakieś szarpanie (mąż próbuje mnie odwinąć), a jak się rano budzę, to leży bidulek przykryty takim małym rąbkiem kołdry, a reszta zagarnięta przeze mnie ;).

U nas pewnie też na dniach będzie kolęda. Ale my nie przyjmujemy (w zeszłym roku mąż chciał poznać księdza i przyjął, ale się bardzo zawiódł - mąż, zresztą ksiądz też). Sąsiedzi nam powiedzą jaki był komentarz (co roku jest jakiś :)). Dwa lata temu Edyta (sasiadka) miałą się za mnie modlić :p. Ale chyba słabo się modliła ;).

adiqq, ale każdy ma trochę racji - moim zdaniem każdy jest inny i na co innego choruje, co inne jest osłabione, itp.

Jak ktoś ma problemy z anemią - nawet nie powinien myśleć o odstawianiu mięsa.

Jak ktoś uskarża się na miażdżycę, choroby serca (jeśli występują w najbliższej rodzinie) - powinien ograniczać tłuste mięso. Nie wiem jak z czerwonym, dotychczas myślałam, że jest zdrowe, choć oczywiście nie codziennie (tutaj drób i ryby).

Ja ogólnie obserwuję rodzinę, wiem jakie schorzenia mogą mnie dotyczyć (rak - raczej nie, zawał, miażdżyca - też nie, kłopoty ze wzrokiem, kolanami - tak, cukrzyca - muszę uważać i nie zapuścić się na starość, bo u mnie nadwaga = cukrzyca, itp.).