Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no własnie, a ja lubię jeśc to na co mam akurat ochote a nie co jest w lodówce. I dlatego lodówka pusta :)

Ale ja kupuję tylko to, co lubię i na co mam ochotę.

Faktycznie nie mam konkretnych apetytów danego dnia :no:. Wystarczy, że ugotuję z tego, co mam, a mam to, co lubię.

No i najbliższy duży spożywczy jest za daleko, żeby za każdym razem gotować coś wyszukanego, do czego potrzeba konkretnych składników. Mamy dużo produktów z długą datą ważności (mleko, woda, oliwa, puszki z pomidorami, fasolą, groszkiem, dużo zamrożonego mięsa) i zawsze świeże warzywa (jak się kończą - jedziemy na zakupy). Da się z tego zawsze zrobić sensowny obiad, a jak nie - zarządzam dzień spaghetti ;) (makaron + pomidory w puszce i groszek + przyprawy).

MAgda - ale ja mieszkam na wsi - dla mnie zrobienie zakupów to 5 minut. Dlatego piszę - trzeba wziąć pod uwagę wszystko - nie ma jednego sprawdzonego modelu.

Reni - mam wrażenie, ze śmierdzi. Musze mieć wszystko idealnie świeże. Ja mam świra na punkcie czystości w lodówce. Zawsze mi się wydaje, ze smierdzi :). Oczywiście tylko mi śmierdzi :). Ja nawet niczego nie mroże - bo tez mi smierdzi. Ale mrożonki zapakowanie oryginalnie i nie otwarte już sa oki.

u nas pizza co najmniej 1x w tyg - taka domowa posypana rukolą

Uwielbiam:)

drożdżowe robicie ciasto?

Ja tak - mam świetny przepis. Wcześniej nie lubiłam domowej pizzy, teraz cała rodzina zajada aż huczy (przepis z pizzy hut, od pracownika, ale to przepis na te stare spody, teraz się zmieniły).

a podaj Ilona jak masz pod ręką - porównam z moim:)

Mirela - ja mieszkam prawi na wsi :) sklep mam 100 m od domu - ale mam wrażenie, że warzywa stare - lubię w Lidlu wszystko kupić zawsze

magda ja tez lubię w lidlu jestem w nim 3 razy w tyg po pracy, zajmuje mi to 15 minut, ale wpadam i wypadam

biedrę mam na wsi - a lidla mam obok pracy:)

ja mam zawsze w pizzy problem z sosem na ciasto - robię z pomidorów z puszki z bazylią itp - ale zawsze coś brakuje

Reni u mnie problem taki, ze po pracy w lidlu 15 min ale później wyjazd z miasta zamiast 20 przedłuża się do 40 - bo pracuję blisko strefy gdzie w godzinach szczytu jest porażka.

Więc zawsze wyjeżdżam zanim "oni" ruszą - i pędem do domu po dziecko. Później czasem jadę drugi raz z nim

biedrę mam na wsi - a lidla mam obok pracy:)

ja mam zawsze w pizzy problem z sosem na ciasto - robię z pomidorów z puszki z bazylią itp - ale zawsze coś brakuje

A co dodajesz do tych pomidorów ? JA bez dodatków pomidory smażę a odrobiną pieprzy, albo dodaję zioła prowansalskie albo bazylię. Czasami nieco czosnku (w zalezności od tego do czego sos używam). I bezapleacyjnie cukier. Inaczej sos jest cierpki. Nie dodaję soli.

Przeważnie już ich potem nie traktuję blenderem (ale kupuję w kawałkach).

Grana Padano :)

mirella, widzisz.... soli nie używasz, a cukier do zupy ;)

Dobrej jakości passata nie wymaga cukru :)

Przepis na ciasto już dawałam, a sos.... tylko ze świezych pomidorów. Żadnego gotowania bo to się ketchup robi a nie sos pomidorowy :)

sos na 4 pizze

- puszka pomidorów w kostkach - ok 450 g - mają być pokrojone, nie zmiażdżone - jak za dużo soku to odsączyć

- łyżka octu balsamicznego lub świeżo wyciśniętego soku cytryny (alnbo mieszanki powyższych)

- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii)

- 0,5 łyżeczki suszonego oregano (lub pół łyżki świeżej posiekanej bazylii)

- 0,5 łyżki czosnku granulowanego (lub 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone)

- 0,5 łyżeczki soli

składniki dokładnie wymieszać. pomidorów pod żadnym pozorem nie podgrzewać. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.