Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no własnie, a ja lubię jeśc to na co mam akurat ochote a nie co jest w lodówce. I dlatego lodówka pusta :)

 

Ale ja kupuję tylko to, co lubię i na co mam ochotę.

Faktycznie nie mam konkretnych apetytów danego dnia :no:. Wystarczy, że ugotuję z tego, co mam, a mam to, co lubię.

 

No i najbliższy duży spożywczy jest za daleko, żeby za każdym razem gotować coś wyszukanego, do czego potrzeba konkretnych składników. Mamy dużo produktów z długą datą ważności (mleko, woda, oliwa, puszki z pomidorami, fasolą, groszkiem, dużo zamrożonego mięsa) i zawsze świeże warzywa (jak się kończą - jedziemy na zakupy). Da się z tego zawsze zrobić sensowny obiad, a jak nie - zarządzam dzień spaghetti ;) (makaron + pomidory w puszce i groszek + przyprawy).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6267967
Udostępnij na innych stronach

MAgda - ale ja mieszkam na wsi - dla mnie zrobienie zakupów to 5 minut. Dlatego piszę - trzeba wziąć pod uwagę wszystko - nie ma jednego sprawdzonego modelu.

 

Reni - mam wrażenie, ze śmierdzi. Musze mieć wszystko idealnie świeże. Ja mam świra na punkcie czystości w lodówce. Zawsze mi się wydaje, ze smierdzi :). Oczywiście tylko mi śmierdzi :). Ja nawet niczego nie mroże - bo tez mi smierdzi. Ale mrożonki zapakowanie oryginalnie i nie otwarte już sa oki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6267970
Udostępnij na innych stronach

magda soki w garażu, cole i wodę, wogóle to wszystkie napoje w garazu, mleko w lodówce, ma całą półkę, wchodzi zgrzewka, mokarony i inne sypkie w szufladach, przetwory w garażu, reszta w lodówce, a czasami woda i soki dla dzieci w winiarce bo tam inna wyższ temperatura
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6267972
Udostępnij na innych stronach

u nas pizza co najmniej 1x w tyg - taka domowa posypana rukolą

Uwielbiam:)

 

drożdżowe robicie ciasto?

 

Ja tak - mam świetny przepis. Wcześniej nie lubiłam domowej pizzy, teraz cała rodzina zajada aż huczy (przepis z pizzy hut, od pracownika, ale to przepis na te stare spody, teraz się zmieniły).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6267973
Udostępnij na innych stronach

ja ostatnio robiłam drożdżowe ciasto na pizzę. Super wyszła. Ciasto było idealne. Rękami wyrabiałam chwilkę0.

To moja pierwsza w zyciu pizza była. Ogólnie nie jadamy pizzy. Może góra raz do roku. Choć te rukolowe, mozarellowe mnie kuszą :).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6267974
Udostępnij na innych stronach

a podaj Ilona jak masz pod ręką - porównam z moim:)

 

Mirela - ja mieszkam prawi na wsi :) sklep mam 100 m od domu - ale mam wrażenie, że warzywa stare - lubię w Lidlu wszystko kupić zawsze

 

magda ja tez lubię w lidlu jestem w nim 3 razy w tyg po pracy, zajmuje mi to 15 minut, ale wpadam i wypadam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6267984
Udostępnij na innych stronach

biedrę mam na wsi - a lidla mam obok pracy:)

 

ja mam zawsze w pizzy problem z sosem na ciasto - robię z pomidorów z puszki z bazylią itp - ale zawsze coś brakuje

 

Reni u mnie problem taki, ze po pracy w lidlu 15 min ale później wyjazd z miasta zamiast 20 przedłuża się do 40 - bo pracuję blisko strefy gdzie w godzinach szczytu jest porażka.

Więc zawsze wyjeżdżam zanim "oni" ruszą - i pędem do domu po dziecko. Później czasem jadę drugi raz z nim

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6267986
Udostępnij na innych stronach

biedrę mam na wsi - a lidla mam obok pracy:)

 

ja mam zawsze w pizzy problem z sosem na ciasto - robię z pomidorów z puszki z bazylią itp - ale zawsze coś brakuje

 

 

A co dodajesz do tych pomidorów ? JA bez dodatków pomidory smażę a odrobiną pieprzy, albo dodaję zioła prowansalskie albo bazylię. Czasami nieco czosnku (w zalezności od tego do czego sos używam). I bezapleacyjnie cukier. Inaczej sos jest cierpki. Nie dodaję soli.

Przeważnie już ich potem nie traktuję blenderem (ale kupuję w kawałkach).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6268004
Udostępnij na innych stronach

na patelni czosnek, cebulka oliwa - do tego pomidory z puszki aż się rozejdą - blenduję

przyprawy: sól, pieprz, bazylia.

 

I ciągle mam wrażenie, ze za mdły.

OOO to może brak cukru? bo jest taki jakiś - ciągle pomidorowy a nie włosko-ketchupowy

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6268010
Udostępnij na innych stronach

ja np nie lubię smaku czosnku usmazonego. Daje go niemal gotowej potrawy. Ma wtedy zupełnie inny smak. I nie daję cebuli (pewnie z lenistwa ;)).

A cukier do wszystkoego co pomidorowe wg mnie powinien iść. Nawet dużo daję do zupy pomidorowej.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6268018
Udostępnij na innych stronach

Grana Padano :)

 

mirella, widzisz.... soli nie używasz, a cukier do zupy ;)

Dobrej jakości passata nie wymaga cukru :)

 

 

Przepis na ciasto już dawałam, a sos.... tylko ze świezych pomidorów. Żadnego gotowania bo to się ketchup robi a nie sos pomidorowy :)

 

sos na 4 pizze

 

- puszka pomidorów w kostkach - ok 450 g - mają być pokrojone, nie zmiażdżone - jak za dużo soku to odsączyć

- łyżka octu balsamicznego lub świeżo wyciśniętego soku cytryny (alnbo mieszanki powyższych)

- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii)

- 0,5 łyżeczki suszonego oregano (lub pół łyżki świeżej posiekanej bazylii)

- 0,5 łyżki czosnku granulowanego (lub 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone)

- 0,5 łyżeczki soli

 

składniki dokładnie wymieszać. pomidorów pod żadnym pozorem nie podgrzewać. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/878/#findComment-6268030
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...