Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

3-4 godz to musze w niedzielę wstac o 8:jawdrop:

:lol2:

I tak wstajesz chyba?

ja szumowiny zbieram. Nie mam czaso na moczenie mięsa :(

hmm... to namocz wieczorem godzinę, wylej wodę i wstaw mięso do lodówki.

Naprawdę, jak się chce to się wszystko da :)

ok spr nie wylewać - ale co dokładnie zbiera "szumy" bo nigdy mi się nie uda dokładnie a stoję i pilnuje przy garnku??

Jak zbierałam to łyżką zwykłą i płukałam.

Ale teraz nie mam problemu.

ja też do rosołu nie daje liści i ziela....niby po co?!?

Dla smaku.:sick:

oooo.... tego to nie wiedziałam.... super, dzięki. Ja się czasami zapomnę :(

Ja też.:lol2: czasami i ze dwa razy!

inne zupy tak, np pomidorowa

No to połowa sukcesu za tobą :)

Moja mama mnie zawsze uczyła, że pomielone ziemniaki przesypuje się do miski i lekko ugniata (żeby była płaska powierzchnia). Potem kroi się na 4 części, i 1/4 wyciąga. W to miejsce wsypuje się mąkę ziemniaczaną (też do równej powierzchni). No i jajko.

Potem to jak ziemniaki za bardzo zbiorą makę - dosypuję. Ale rzadko - przewaznie ten patent działa.

Kluski śląskie - te lane do gotującej się zupy to nigdy mi nie wychodzą - tzn wychodzi - jedna qpa na dole garnka... a już ciasto mam gęste, zupa się gotuje, mieszkam...i nic

Ale śląskie, to nie lane, przynajmniej nie dla mnie ;) Śląskie to te z dziurką ;)

A jak to ciasto na kluski lane do zupy wlewasz? Bo jak jednym ciurkiem prosto do gara i w dodatku szybko to może tak być, że ciasto na dnie się zbierze i w jednym kawałku ugotuje. Ja lane wlewam przez widelec. Kręcę widelcem nad garnkiem z zupą i pomału leję ciasto i kluski same się formują.