mirela99 08.01.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 jak masz wywar z mięsa to go odcedzasz (ja nie odcedzam teraz, tylko przed wlaniem do sosierki). Mieszasz smietanę (ja słodkę, 30%) z mąką, i srruuu do wywaru. Przyprawy i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.01.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 proponuję i Reni raz w tygodniu zrobić "szkołę gotowania" :lol2: u mnie zawsze tak działa jest drobna modyfikacja, jak kluski mają byc czarne, wtedy sie daje trochę mniej mąki ziemniaczanej, a dodatkowo daje potartego surowego ziemniaka lub dwa (odsączonego z wody) o kur.... ciemne myślalam, że się robi inaczej...ale siara nie napisze jak bo padniecie hahahah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 08.01.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 to względne jest te przyprawy sa u mnie zarezerwowane do innych potraw niż rosół. Tam wg mnie nie pasuja A wg mnie tak to se pogadalismy z duużą ilością tauryny - bez której kot nie będzie żyć. Ja odkąt mam koty to przewaznie robię np ze skrzydła indyczego. Pałki indycze mają fatalne ścięgna. Jeszcze jest dobre udo indycze. Pyszne Pałki rzadko kupuję, zazwyczaj właśnie na wywar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 magda jak mam ten wywar z mięska to podpiekam na nim cebulkę, potem wlewam bulion, potem do smietany daję trochę maki i wszystko mieszam a potem blenduję cebulę i jest dobry sos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 JAk ciasto na lane kluski jest gęste to same się układają już w odpowiedni kształt. Nie trzeba widelca (przynajmniej ja nigdy nie używałam). Lejesz minimalnym strumyczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 08.01.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Yokasta jak się zjawiłaś z ukrycia jak robisz zakwas do chleba? albo na czym "rośnie"? Madziu, jeszcze nie robiłam jakoś czasu brak. Mój chleb na drożdżach zawsze . Ale na zakwasie kupuję i jest o niebo lepszy - wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 08.01.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 proponuję i Reni raz w tygodniu zrobić "szkołę gotowania" :lol2: o kur.... ciemne myślalam, że się robi inaczej...ale siara nie napisze jak bo padniecie hahahah Nie mów, że chlust do zupy i już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Kręcę widelcem nad garnkiem z zupą i pomału leję ciasto i kluski same się formują. :o:o:o tosz to prawie akrobacja przed garnkiem:lol2::lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 najlepszy sos jest z wołowiny - z rolady wołowej. Przynajmniej w mojej rodzinie wszyscy tak uważają. Nie trzeba dodawać nic bulionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.01.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 ale co te lane?Nie - nie... a mieszasz jak lejesz ciurkiem zupę? Yoka - no właśnie na zakawasie robiła kuzynka ale nie ma przepisu na zakwas - niby podstawę robi się tak, ze moczy się kawałki starego chleba ( na zakwasie) w mleku...ale dalej nie wiem co z ciemnymi kluskami to wiedziałam, że tam jest ziemniak tarty - ale myślalam, że trze się ziemniaki surowe na drobnej tarce wszystkie, dodaje mąki i jajko i tak się formuje...a nie , ze tylko 1-2 się trze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 u mnie to zawsze był eilauf einlauf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 08.01.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Ja zrobiłam zakupy online - były ciuchy, których przed wyprzedażami nie widziałam w sklepie . Natomiast u mnie odwrotnie - wszystko w rozmiarze 80-86 (dla dziecka) wymiecione. Mato, ja juz 86 nie kupuje bo na styk jest :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 einlauf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 no jak sie jeszcze dzis nauczę robić kluski lane to mąż padnie:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 wiesz, moja rodzina śląska od dziada pradziada . Mój ojciem po mamie krzyczał jak mnie poprawiała żebym gwarą nie rozmawiałą. Modro kapusta tez zawsze musiałą być Choć najlepszą robi moja teściowa z poznańskiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 08.01.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Yoka - no właśnie na zakawasie robiła kuzynka ale nie ma przepisu na zakwas - niby podstawę robi się tak, ze moczy się kawałki starego chleba ( na zakwasie) w mleku...ale dalej nie wiem co Ale tak od razu chleb? Zakwas można z mąki żytniej zrobić, potem ma dojrzewać. Kurde, z doskoku jestem bo mi mały po meblach chodzi aaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.01.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Reni my to jednak obie gotujemy jak Nigella hahhahah co jedna to lepiej! Yokasta niby moczysz i do tego mąka żytnia - i jakiś "cukier" ale nie zwykły biały - podpytam ją dokładnie - wtedy z 1 zakwasu jak się zamiesza ciasto odstawia się na następne i zawsze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 reni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 jak nie wiem jakie ciasto ma mieć konsystencję (np kiedyś drożdżowe) to zawsze się posługuję You Tube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 08.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Jak chcecie zakwas zrobić szybko to moge wpisac jak się robi na kartoflu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.