reni1980 08.01.2014 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Reni my to jednak obie gotujemy jak Nigella hahhahah co jedna to lepiej! Yokasta niby moczysz i do tego mąka żytnia - i jakiś "cukier" ale nie zwykły biały - podpytam ją dokładnie - wtedy z 1 zakwasu jak się zamiesza ciasto odstawia się na następne i zawsze jest. :rotfl::rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annNS2 08.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 no wyjscie jest ale z kostką szybko i łatwo, ona az taka straszna czy ujdzie? kolezanka zawsze robi swoje kostki rosolowe w termomixie...ew. mozna zwykly rosol (mocny) zamrozic w pojemniczkach do lodu...a jesli kupne - to tylko te ze sklepu 'eko' ja tez rosolu nie umiem robic...zawsze jest za slaby i malo slony, ale dzieci zjadaja...tesciowej bym go nie podala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.01.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 podaj zakwas na ziemniaku - chociaż ja ani 1 w domu nie posiadam - pewnie jak pójdę i kupię 2 to mnie wzrokiem babka zabije:lol2: Reni my to dział "shopping" możemy jednak prowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 magda ziemniaków nie jesz, a jak zjadasz kotleciki mielone albo kotlety zwykłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Reni my to dział "shopping" możemy jednak prowadzić :lol2::lol2::lol2: jak przyjdzie mój Ka to i ja zostanę Nigellą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 kotlety z sałatkami mielone robię w sosie pomidorowym i z kaszą (choć wczoraj jedliśmy kuskus). u nas ziemniaki tez rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 08.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Ja jak kupuje dla męża i syna, to ze 3 zawsze. Przepis nie jest mój. Składniki ( na 2 formy keksowe dł 25 cm wys. 7 cm): ok 1 kg maki żytniej typ 720 2 duże ziemniaki 1/4 szklanki mleka 1 szklanka wody 14g soli Kminek opcjonalnie Z powyższych składników zrobić zakwas: Ziemniaki ugotować w 1 szklance wody do miekkości, wodę z gotowania zachowac i przestudzić 250g mąki połączyć z utłuczonymi lub zmiksowanymi ziemniakami, wodą i mlekiem Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny Dodać 100g mąki, wymieszać - pozostawic na 12 godzin Dodac kolejne 100g maki, wymieszać - pozostawic na 12 godzin Po tym czasie zakwas powinien już pięknie przyrastac i być pełen pęcherzyków (warunek: musi mieć ciepło!) W tym momencie należy odłozyć do słoika kilka łyżek na póżniej - można od razu dokarmić świeżą mąka i wodą i zobaczyć jak pieknie pracuje. Do powstałego zakwasu ( już po odjęciu tych kilku łyżek jw) dodać tyle mąki, aby utworzyło się ciasto. Najlepiej dodawać stopniowo. U mnie wmieszało się ok 400g. Jeśli sypnie się nam za dużo maki, możemy to skorygować dodając parę łyżek wody. Dodać sól i jakieś zioła, jeśli lubimy. Wymieszać na jednorodną masę. Ciasto chlebowe ma być niezbyt gęste, takie aby można było je jeszcze mieszać łyżką. Nałożyć do foremek wysmarowanych olejem, wysypanych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia do połowy ich wysokości lub minimalnie wiecej. Przykryc szczelnie folia spozywczą, można ja posmarować olejem od środka, aby się nie przykleiła do wyrośnietego chleba. A chleb, ostrzegam, rośnie na tym zakwasie jak szalony. U mnie wyrósł w 2,5 godziny! Można go piec wkładając do zimnego piekarnika, nastawionego na 230st C. Tak pieczony urosnie jeszcze minimalnie w nagrzewajacym się piekarniku. Mój piekł się 40 minut. Ale czas zależy oczywiście od piekarnika. Można pod koniec wyjąc chleb z foremek i dopiec przez 5-10 minut luzem na ruszcie. Będzie wtedy przyrumieniony ze wszystkich stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.01.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 zwykłych schabowych nie jadam w ogóle ( chyba że u mamy) mielone raz na miesiąc to wtedy robię z kaszą i z sosem z pieczonej papryki. Przez rok to może 10 kg ziemniaków zjemy ( łącznie ze świętami i ziemniakami do klusek) Agata a piekłaś z tego przepisu? nie wychodzi babka? Reni - mój pewnie za gotowanie też by mi KA sprawił...ale wolę KA nie mieć i gotować za dużo nie musieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 08.01.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Ja kotlety z sałatką, surówką Chłpakom do tego ryż, kasze, makarony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Magda hmm trudny ten zakwas, piszesz się:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 MAgda a jak robisz sos z pieczonej papryki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Ja kotlety z sałatką, surówką Chłpakom do tego ryż, kasze, makarony a ja zawsze ziemniaczki i koperek i mizeria, o tak jem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 08.01.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Reni, no zakwas... długo to trwa. Łatiwej przytargać chleb ze sklepu Oj, to ja mizeria z całego dużego orórka, jakiś pomidor, kiszone ogóry, ze dwa kotlety i obiad z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 ale jestem dumna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 córka juz wróciła ze szkoły i jestem dopiero spokojna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.01.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Magda hmm trudny ten zakwas, piszesz się:lol2::lol2: najpierw muszę go 3x przeczytać, wydrukować, pomyśleć czego w domu nie mam - a później Ci odpiszę MAgda a jak robisz sos z pieczonej papryki ? 2 papryki na pół wyczyścić z gniazdek, polać oliwą i do piekarnika aż skórka popęka - obrać ( dokładnie) i do blendera razem z tym co wypłynie z nich, do tego bazylia, albo mięta - co mam, sól, pieprz i gotowe:) Rencia nie dziwię Ci się - ja bym osiwiała chyba i dzwoniła co 10 min gdzie i czy już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Magda - a długo w tym piekarniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 08.01.2014 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Magda nawet nie o to chodzi, ja dzis musiałam zostawić syna samego:(:(, wstał z takim katarem, że hej, był sam od 9 do 14, ale dał radę chłopak, wiecie co mam bardzo samodzielne dzieci:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.01.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 czekajcie, czekajcie!!! obejrzałam filmik na YT z lanym ciastem - i je trzeba osobno gotować w wodzie czy można już w zupie???? bo ja w zupie gotowałam to może dlatego nie wysżły:p Agatha - ja daję na 20 min 180+termo - ale trzeba spr bo w zależności jaka papryka. Musi się po prostu dać obrać - zazwyczaj skórka sama odchodzi po podważeniu - a czasem pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.01.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 w zupie można Ja zawsze w zupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.