Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Reni my to jednak obie gotujemy jak Nigella hahhahah :D co jedna to lepiej!

 

 

Yokasta niby moczysz i do tego mąka żytnia - i jakiś "cukier" ale nie zwykły biały - podpytam ją dokładnie - wtedy z 1 zakwasu jak się zamiesza ciasto odstawia się na następne i zawsze jest.

 

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no wyjscie jest ale z kostką szybko i łatwo, ona az taka straszna czy ujdzie?

kolezanka zawsze robi swoje kostki rosolowe w termomixie...ew. mozna zwykly rosol (mocny) zamrozic w pojemniczkach do lodu...a jesli kupne - to tylko te ze sklepu 'eko' ;)

ja tez rosolu nie umiem robic...zawsze jest za slaby i malo slony, ale dzieci zjadaja...tesciowej bym go nie podala ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jak kupuje dla męża i syna, to ze 3 zawsze. :p

 

 

Przepis nie jest mój.

 

Składniki ( na 2 formy keksowe dł 25 cm wys. 7 cm):

ok 1 kg maki żytniej typ 720

2 duże ziemniaki

1/4 szklanki mleka

1 szklanka wody

14g soli

Kminek opcjonalnie

 

Z powyższych składników zrobić zakwas:

Ziemniaki ugotować w 1 szklance wody do miekkości, wodę z gotowania zachowac i przestudzić

250g mąki połączyć z utłuczonymi lub zmiksowanymi ziemniakami, wodą i mlekiem

Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny

 

 

Dodać 100g mąki, wymieszać - pozostawic na 12 godzin

Dodac kolejne 100g maki, wymieszać - pozostawic na 12 godzin

Po tym czasie zakwas powinien już pięknie przyrastac i być pełen pęcherzyków (warunek: musi mieć ciepło!)

 

W tym momencie należy odłozyć do słoika kilka łyżek na póżniej - można od razu dokarmić świeżą mąka i wodą i zobaczyć jak pieknie pracuje.

 

 

 

Do powstałego zakwasu ( już po odjęciu tych kilku łyżek jw) dodać tyle mąki, aby utworzyło się ciasto. Najlepiej dodawać stopniowo. U mnie wmieszało się ok 400g. Jeśli sypnie się nam za dużo maki, możemy to skorygować dodając parę łyżek wody.

Dodać sól i jakieś zioła, jeśli lubimy. Wymieszać na jednorodną masę. Ciasto chlebowe ma być niezbyt gęste, takie aby można było je jeszcze mieszać łyżką.

Nałożyć do foremek wysmarowanych olejem, wysypanych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia do połowy ich wysokości lub minimalnie wiecej.

 

 

Przykryc szczelnie folia spozywczą, można ja posmarować olejem od środka, aby się nie przykleiła do wyrośnietego chleba. A chleb, ostrzegam, rośnie na tym zakwasie jak szalony. U mnie wyrósł w 2,5 godziny!

 

Można go piec wkładając do zimnego piekarnika, nastawionego na 230st C. Tak pieczony urosnie jeszcze minimalnie w nagrzewajacym się piekarniku. Mój piekł się 40 minut. Ale czas zależy oczywiście od piekarnika.

 

Można pod koniec wyjąc chleb z foremek i dopiec przez 5-10 minut luzem na ruszcie. Będzie wtedy przyrumieniony ze wszystkich stron.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zwykłych schabowych nie jadam w ogóle ( chyba że u mamy) mielone raz na miesiąc to wtedy robię z kaszą i z sosem z pieczonej papryki.

Przez rok to może 10 kg ziemniaków zjemy ( łącznie ze świętami i ziemniakami do klusek)

 

Agata a piekłaś z tego przepisu? nie wychodzi babka?

 

Reni - mój pewnie za gotowanie też by mi KA sprawił...ale wolę KA nie mieć i gotować za dużo nie musieć :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magda hmm trudny ten zakwas, piszesz się:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

najpierw muszę go 3x przeczytać, wydrukować, pomyśleć czego w domu nie mam - a później Ci odpiszę :)

MAgda a jak robisz sos z pieczonej papryki ?

2 papryki na pół wyczyścić z gniazdek, polać oliwą i do piekarnika aż skórka popęka - obrać ( dokładnie) i do blendera razem z tym co wypłynie z nich, do tego bazylia, albo mięta - co mam, sól, pieprz i gotowe:)

 

 

Rencia nie dziwię Ci się - ja bym osiwiała chyba i dzwoniła co 10 min gdzie i czy już

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czekajcie, czekajcie!!!

 

obejrzałam filmik na YT z lanym ciastem - i je trzeba osobno gotować w wodzie czy można już w zupie????

bo ja w zupie gotowałam to może dlatego nie wysżły:p

 

Agatha - ja daję na 20 min 180+termo - ale trzeba spr bo w zależności jaka papryka. Musi się po prostu dać obrać - zazwyczaj skórka sama odchodzi po podważeniu - a czasem pęka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...