Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hihi...
Zakupoholizm to kompulsywne robienie zakupów, bez namysłu i refleksji nad konsekwencjami nieprzemyślanych zakupów. Jak leczyć zakupoholizm? Najlepszym rozwiązaniem jest psychoterapia, ale czasami trzeba łączyć terapię psychologiczną z farmakoterapią. Okazuje się bowiem, że u zakupoholików występuje korelacja między poczuciem przymusu kupowania a depresją, dlatego też leczenie zakupoholizmu może opierać się na podawaniu antydepresantów. Jak wygląda terapia uzależnienia od zakupów? Jak wyrwać się z rujnującego finansowo nałogu?

Mi się wydaje, że często nie doceniamy tego co mamy. Jak to P. by pwoiedział: w dupach się poprzewracało ;).

jak bym mojego słyszała, ale ja bardzo doceniam to co mam

największe szczęście dla mnie to to , ze mam cudną rodzinę, męża, piękny dom, i czasem mogę kupić to i owo, marzenia mam ale wiem, ze wszystkie się spełnią, tak to że mogę mieszkać w domu a nie w bloku, kiedyś o tym marzyłam

http://natemat.pl/1705,panstwowa-terapia-dla-zakupoholikow

tutaj jest napisane kiedy sie zaczyna zakupoholizm :)

Czynnikiem, który utrzymuje człowiek w tym nałogu, jest możliwość podejmowania decyzji, a co za tym idzie samodzielne dokonanie wyboru. Zdaniem ekspertów, sama możliwość wyboru i poczucia kontrolowania wpływa na mózg w taki sposób, że odczuwamy szczęście.

Zakupoholizm potęguje również presja społeczna. - Ludzie coraz częściej chcą naśladować otoczenie, kupować rzeczy popularne. Jako zwierzęta społeczne obserwujemy innych i nie chcemy być gorsi. To potęguje ryzyko uzależnienia - twierdzi Buczny

Ilonka, ja marzylam o Chanelkach kilka lat temu (o okulary chodzi) i też cena zabijała, ale jak podliczyłam, ile w sezonie par "zwykłych" okularów kupuję, bo coś się połamało, bo ich nie szanowałam, tylko wrzucałam do torby, to też się spora kwota uzbierała. I kiedyś postanowiłam kupić porządne, takie wymarzone. Było szkoda kasy, nie powiem, ale teraz nie żałuję :no: Mam je od 3 lat, dbam o nie i wiem, że jeszcze kilka lat ponoszę. Tak więc jak marzysz o Ray Banach, to ja namawiam na zakup ;)

No patrz, ostatnio właśnie zgubiłam całkiem fajną parę :yes:. Ze względu na cenę bardzo żal nie było :no:. Łamać też łamię, wrzucam do torby, zakładam jak opaskę na włosy i jeżeli są to druciane pilotki, to wykrzywiają się przy wysiadaniu z auta (nigdy nie pamiętam, że mam je na głowie i muszę ją schylić).

a wiecie, że z tą samooceną to nie taki proste. Jak wychowujecie dzieci - doceniacie je ? Dbacie o ich samoocenę czy raczej nie zwracacie na to uwagi ?

Niska samoocena jest w większości przypadków powodem uzalezniania się wszelakich substancji psychotropowych, alkoholu itd.

Nie tak łatwo ją u siebie zauważyć. Nawet pewna siebie kobieta może miec z nia problem....

Edytowane przez mirela99

a wiecie, że z tą samooceną to nie taki proste. Jak wychowujecie dzieci - doceniacie je ? Dbacie o ich samoocenę czy raczej nie zwracacie na to uwagi ?

Niska samoocena jest w większości przypadków powodem uzalezniania się wszelakich substancji psychotropowych, alkoholu itd.

Nie tak łatwo ją u siebie zauważyć. Nawet pewna siebie kobieta może miec z nia problem....

Napisz mi jak dbać o dobra samoocenę dziecka to powiem czy tak robię,bo raz myśle ,że tak a częściej niestety ,że nie:(

Zapewnianie, że jest cudowne, najwspanialsze, mówienie że się go kocha, że jest najwspanialszą rzeczą jaka wzyciu wam się przytrafiła. Docenianie wszelakich prób pomocy, nie krytykowanie, zauważanie dobrych stron, nie wyciaganie tych złych. Niekrytykowanie wygladu, ubiory, pracy jaką wykonało, Ale przede wszystkim zapewnianie o miłości, wyjątkowości.