monsanbia 18.07.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 , ale jest ogromna róznica pomiędzy przesuwnym hs w drewnie a takim plastikowym który jest uchylno przesuwny czyli napierw leci na ciebie a potem się przesuwa Ja mam w domu plastikowe HS 3m długości i na pewno na mnie nie leci! Unosi się i przesuwa jednym palcem, nic się nie uchyla Co innego okna uchylno-przesuwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.07.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) Hmmm..., no to dałaś mi teraz do myślenia finlandia, bo od razu zaświeciła mi się w głowie lampka - nasz developer stwierdził swego czasu, że wyceniał zarówno okna drewniane jak i plastikowe (i te, i te z elektrycznymi roletami), a ponieważ cena nie różniła się drastycznie (nie wiem niestety, w jakiej firmie wyceniał plastiki), zdecydował się na drewniane. SPokojnie. PCW z założenia jest troche tańsze od drewna (ok 20% - oczywiscie są liczne wyjątki w obie strony) ale tą różnicę zniwelowała prawdopodobnie cena HS. Mówię to w oparciu o cenniki trzech firm, z których na codzień korzystam. Ja mam w domu plastikowe HS 3m długości i na pewno na mnie nie leci! Unosi się i przesuwa jednym palcem, nic się nie uchyla Co innego okna uchylno-przesuwne HS się podnosi i odjezdza. Zwykłe przesuwki trzeba wczesniej uchylic jak tradycyjne okno i tu moze sie pojawiac wrazenie, ze "leci" - szczegolnie jak jest to duze, ciezkie skrzydlo. I juz zmykam, przepraszam za zaśmiecanie wątku. Edytowane 19 Lipca 2011 przez finlandia uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 19.07.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 finlandia, nie przepraszaj, bo dyskusja potrzebna bardzo Ja na przykład się dowiedziałam, że zwykła suwanka to nie to samo co HS Ale po telefonie do salonu, gdzie mam wszystko wycenione na HS na pewno się nie zdecyduję, bo jedno moje okno w systemie HS kosztowałoby tyle co połowa pozostałych okien w domu. Cena normalnej suwanki do przyjęcia... No i poprosiłam też o wycenę okien drewnianych Wycena będzie w drewnie meranti i sosna. Na zewnątrz antracyt, w środku albo biały, albo, jeśli koszt byłby dużo niższy, jakiś jasny odcień drewna (coś jak koln, jesion...). Zobaczymy, co z tego wyniknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 19.07.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 reni, a ja do Ciebie prośbę będę miała... Czy mogłabyś zrobić zdjęcie swojego okna w kuchni od wewnątrz (chodzi mi o szary kolor) w dużym zbliżeniu? Chciałabym zobaczyć, jak ten kolor na drewnie wygląda, bo dotychczas tylko o fakturze bez struktury drewna myślałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.07.2011 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 anna właśnie mnie tez o to chodziło że okna suwane to nie to samo co HS, dlatego tez moje okna były takie drogie a poza tym jedno ma 4m długosci a drugie 2,5 m długości, no i na dębie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.07.2011 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 reni, a ja do Ciebie prośbę będę miała... Czy mogłabyś zrobić zdjęcie swojego okna w kuchni od wewnątrz (chodzi mi o szary kolor) w dużym zbliżeniu? Chciałabym zobaczyć, jak ten kolor na drewnie wygląda, bo dotychczas tylko o fakturze bez struktury drewna myślałam... ok, po 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 19.07.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 ok, po 16 Dzięki pani wstępnie powiedziała, że różnica dla okien w systemie thermo, na którym mi zależy, to jakieś 30-40%. Same okna, bo rolety pozostają bez zmian, tylko prowadnice na drewniane musieliby wymienić... A o tym meranti i sośnie możesz coś napisać? Bo o dębie pani nic nie mówiła. Pewnie nie mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.07.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 anna, najmiększa i najtańsza to sosna , potem meranti, tyćke lepsze, niektóre firmy wciskaja kity że ich okna są mahoniowe a potem się okazuje że to tańsze meranti, a dąb jest najtwardszy i najdroższy i ma naładniejsze ułojenie, ale jeśli twoje okna mają być malowane na biało lub szaro i to farbą kryjącą to bym wzięła sosnowe, bo ja dębowe kupiłam ze względu na usłojenie a pod farbą i tak tego nie będziesz widzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.07.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 No i dębowe pod białym kolorem się nie sprawdzają. Przy dużej wilgotności dąb piuszcza garbniki i "wycieka z okien" woda o brudnym zabarwieniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 19.07.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Czyli jeśli chciałabym w środku białe, to lepsza sosna lub meranti? Kurcze, a jak to z tym malowaniem jest, bo właśnie artykuł przeczytałam, że jak drewno z transparentną powłoką, to co 3 lata trzeba malować, a jak kryte farbą, to co 5. A dziewczyny tutaj wcześniej o 15 latach pisały... 15 jestem w stanie zaakceptować, ale jeśli miałabym malować za 3-5, to to nie dla mnie zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.07.2011 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 hmm , tego nie wiedziałam, no ale okien nie sprzedaję ale warto wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 19.07.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 My mamy u siebie meranti, do super twardych nie należą, ale nie są takie miękkie jak sosna - o niebo lepsze. Ale my za 7-10 lat mamy zamiar okna wymienić więc chętnie czytam co piszecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.07.2011 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 a dlaczego chcesz wymienić, 7 lat to mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 19.07.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 yokasta, a dlaczego chcecie wymienić? I na co? Ze względu na kolor? Wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.07.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Malowanie co 3-5 lat wynika ze starych instrukcji producentów lakierów. Podłogi woskowo -olejowe też trzeba "oliwić" raz do roku, a nikt tego nie robi. W tej chwili technologia poszła do przodu i wg mojej oceny malować wypada co 7-10-12 lat (zależy od konkretnego przypadku) mimo że lakier będzie wyglądał jeszcze dobrze - to jak ze ścianami - lubimy mieć czyste świeże ściany - łatwiej na szybko zmienić kolor niż czekać aż stara farba się złuszczy a tynk zacznie odpadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 19.07.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Reni,po intensywnym podczytywaniu i chłonięciu zdjęć - boska kuchnia!!!! i jaki taras!!!!!! - witam się oficjalnie:)Stworzyłaś piękny, oryginalny, nowoczesny, niespotykany dom - gratulacje! A wyszłam z ukrycia czytając Wasze rozważania o oknach - też uwielbiam drewno, drewno, tylko drewno, i tylko takie okna planujemy do domu.W mieszkaniu mamy od ponad 7 lat przepiękne, białe okna z meranti, jednej z dużych firm na U:) - na pocieszenie Wam powiem, że nie musieliśmy ich jeszcze w ogóle malować/ odświeżać, ramy wyglądają jak świeżo po zakupie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.07.2011 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 witaj Anjazzielonego miło słyszeć takie słowa anna, okna z bliska tylko zdjęcia jakieś nie bardzo http://img713.imageshack.us/img713/5053/p1040409a.jpg http://img818.imageshack.us/img818/4930/p1040410u.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 19.07.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 O reni, widzę, że u Ciebie słonko, a u mnie deszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 19.07.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) a dlaczego chcesz wymienić, 7 lat to mało Chcemy wymienić nie ze względu na kolor bo to byłaby głupota. Nie wiem jak wyjaśnić....budując dom w wielu przypadkach nie mieliśmy wpływu na materiały - jedynie znam współczynnik przenikania ciepła naszych okien i wybieraliśmy kolor. To wszystko. A jakie szyby, mechanizmy itd. już nie. Jeszcze nie mieszkamy a okna po roku w dwóch przypadkach ciężko się zamykają i otwierają, a moim zdaniem powinny chodzić jak w zegarku . 7 lat to nie mało planujemy wtedy zmianę koloru elewacji i parapetów zewnętrznych, teraz nie było na to kasy bo były ważniejsze rzeczy . Ja nie zakładam, ze będę w tym domu mieszkała do końca życia więc 7 lat to kupa czasu. W każdym razie na przyszłe okna zwrócę baczną uwagę chciałabym z zewnątrz w tym samym kolorze i od środka białe . Edytowane 19 Lipca 2011 przez yokasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 19.07.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 http://img818.imageshack.us/img818/4930/p1040410u.jpg reni, dzięki Jaśniutki masz ten szary. Na pierwszym zdjęciu jak biały wygląda Ja planuję dużo ciemniejszy, według RAL 7016. Ale okna oknami, a widok z okien i tak bardzo podobny mamy... U mnie też same palety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts