Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

, ale jest ogromna róznica pomiędzy przesuwnym hs w drewnie a takim plastikowym który jest uchylno przesuwny czyli napierw leci na ciebie a potem się przesuwa

:o

Ja mam w domu plastikowe HS 3m długości i na pewno na mnie nie leci!

Unosi się i przesuwa jednym palcem, nic się nie uchyla :no: Co innego okna uchylno-przesuwne

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm..., no to dałaś mi teraz do myślenia finlandia, bo od razu zaświeciła mi się w głowie lampka - nasz developer stwierdził swego czasu, że wyceniał zarówno okna drewniane jak i plastikowe (i te, i te z elektrycznymi roletami), a ponieważ cena nie różniła się drastycznie (nie wiem niestety, w jakiej firmie wyceniał plastiki), zdecydował się na drewniane.

SPokojnie.

PCW z założenia jest troche tańsze od drewna (ok 20% - oczywiscie są liczne wyjątki w obie strony) ale tą różnicę zniwelowała prawdopodobnie cena HS. Mówię to w oparciu o cenniki trzech firm, z których na codzień korzystam.

:o

Ja mam w domu plastikowe HS 3m długości i na pewno na mnie nie leci!

Unosi się i przesuwa jednym palcem, nic się nie uchyla :no: Co innego okna uchylno-przesuwne

HS się podnosi i odjezdza. Zwykłe przesuwki trzeba wczesniej uchylic jak tradycyjne okno i tu moze sie pojawiac wrazenie, ze "leci" - szczegolnie jak jest to duze, ciezkie skrzydlo.

I juz zmykam, przepraszam za zaśmiecanie wątku.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

finlandia, nie przepraszaj, bo dyskusja potrzebna bardzo :) Ja na przykład się dowiedziałam, że zwykła suwanka to nie to samo co HS ;) Ale po telefonie do salonu, gdzie mam wszystko wycenione na HS na pewno się nie zdecyduję, bo jedno moje okno w systemie HS kosztowałoby tyle co połowa pozostałych okien w domu. Cena normalnej suwanki do przyjęcia... No i poprosiłam też o wycenę okien drewnianych :yes: Wycena będzie w drewnie meranti i sosna. Na zewnątrz antracyt, w środku albo biały, albo, jeśli koszt byłby dużo niższy, jakiś jasny odcień drewna (coś jak koln, jesion...). Zobaczymy, co z tego wyniknie...

reni, a ja do Ciebie prośbę będę miała... Czy mogłabyś zrobić zdjęcie swojego okna w kuchni od wewnątrz (chodzi mi o szary kolor) w dużym zbliżeniu? Chciałabym zobaczyć, jak ten kolor na drewnie wygląda, bo dotychczas tylko o fakturze bez struktury drewna myślałam...

ok, po 16

ok, po 16

Dzięki :hug: pani wstępnie powiedziała, że różnica dla okien w systemie thermo, na którym mi zależy, to jakieś 30-40%. Same okna, bo rolety pozostają bez zmian, tylko prowadnice na drewniane musieliby wymienić...

A o tym meranti i sośnie możesz coś napisać? Bo o dębie pani nic nie mówiła. Pewnie nie mają...

anna, najmiększa i najtańsza to sosna , potem meranti, tyćke lepsze, niektóre firmy wciskaja kity że ich okna są mahoniowe a potem się okazuje że to tańsze meranti, a dąb jest najtwardszy i najdroższy i ma naładniejsze ułojenie, ale jeśli twoje okna mają być malowane na biało lub szaro i to farbą kryjącą to bym wzięła sosnowe, bo ja dębowe kupiłam ze względu na usłojenie a pod farbą i tak tego nie będziesz widzieć

Czyli jeśli chciałabym w środku białe, to lepsza sosna lub meranti?

Kurcze, a jak to z tym malowaniem jest, bo właśnie artykuł przeczytałam, że jak drewno z transparentną powłoką, to co 3 lata trzeba malować, a jak kryte farbą, to co 5. A dziewczyny tutaj wcześniej o 15 latach pisały... 15 jestem w stanie zaakceptować, ale jeśli miałabym malować za 3-5, to to nie dla mnie zabawa :no:

Malowanie co 3-5 lat wynika ze starych instrukcji producentów lakierów. Podłogi woskowo -olejowe też trzeba "oliwić" raz do roku, a nikt tego nie robi.

W tej chwili technologia poszła do przodu i wg mojej oceny malować wypada co 7-10-12 lat (zależy od konkretnego przypadku) mimo że lakier będzie wyglądał jeszcze dobrze - to jak ze ścianami - lubimy mieć czyste świeże ściany - łatwiej na szybko zmienić kolor niż czekać aż stara farba się złuszczy a tynk zacznie odpadać:)

Reni,

po intensywnym podczytywaniu i chłonięciu zdjęć - boska kuchnia!!!! i jaki taras!!!!!! - witam się oficjalnie:)

Stworzyłaś piękny, oryginalny, nowoczesny, niespotykany dom - gratulacje!

A wyszłam z ukrycia czytając Wasze rozważania o oknach - też uwielbiam drewno, drewno, tylko drewno, i tylko takie okna planujemy do domu.

W mieszkaniu mamy od ponad 7 lat przepiękne, białe okna z meranti, jednej z dużych firm na U:) - na pocieszenie Wam powiem, że nie musieliśmy ich jeszcze w ogóle malować/ odświeżać, ramy wyglądają jak świeżo po zakupie!

a dlaczego chcesz wymienić, 7 lat to mało

Chcemy wymienić nie ze względu na kolor :) bo to byłaby głupota. Nie wiem jak wyjaśnić....budując dom w wielu przypadkach nie mieliśmy wpływu na materiały - jedynie znam współczynnik przenikania ciepła naszych okien i wybieraliśmy kolor. To wszystko. A jakie szyby, mechanizmy itd. już nie. Jeszcze nie mieszkamy a okna po roku w dwóch przypadkach ciężko się zamykają i otwierają, a moim zdaniem powinny chodzić jak w zegarku :).

7 lat to nie mało :) planujemy wtedy zmianę koloru elewacji i parapetów zewnętrznych, teraz nie było na to kasy :) bo były ważniejsze rzeczy :).

Ja nie zakładam, ze będę w tym domu mieszkała do końca życia więc 7 lat to kupa czasu. W każdym razie na przyszłe okna zwrócę baczną uwagę :) chciałabym z zewnątrz w tym samym kolorze i od środka białe :).

Edytowane przez yokasta