Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Reni, płyty na schodach bardzo mi się podobają. Kosteczka też, bo sama taką kiedyś planuję ;). Te ciemne szare pasy... No ja bym je zlikwidowała. Przynajmniej ten wewnętrzny na chodniku. A oświetlenie zewnętrzne bomba :)

I się nie dołuj więcej :hug:

Edit: A ogrodzenie będzie rewelka!!! (skopiowałam je do swoich inspiracji; mogłam?)

dzięki wszystkim za opinie

rere dzięki bogu ze się odezwałaś, myślałam ze taka tragedia , ze chcesz mnie obraźić, i powiem tak nie ma efektu wow, kostki bym nie zmieniła bo na taką tylko mnie było stać, mój podjazd ma 250m2, te szare pasy mają nawiązanie do całości , popołudniu wkleję zdjęcie z szerszej perspektywy, ale chyba je wywalę bo nie chciałam ich od początku, mój mąż bez mojej wiedzy uzgodnił z wykonawcą takie ciemne wstawki i potajemnie zakupił ciemną kostkę, schody lepiej aby były szare ale takich płyt nie widziałam szarych, ale już wczoraj zapytałam męża co by na ewentualną wymianę powiedział i nawet się nie zdenerwował.

rere teraz to jestem na maxa wk...., byłam w składzie z kamieniami rózenego rodzaju i widzę piękny naturalny szary kamień na schody po 120 m2 a ja za piep.... płyty z libeta imitujące kamień dałam 130, no myślałam że mnie trafi, muszę to przemyśleć i pogadać z mężem

yokasta napisze tutaj bo to żadna tajemnica, ułożenie kostki 25 zł, podbudowa 12zł, krawężniki 10 zł za szt , palisada 40 zł za mb, plus inne pierdy typu odwodnienia,materiał osobno był kupowany przez nas, kostka betonowa najtańsza na rynku 22 zł netto m2

Ooo super, baaardzo dziękuję! :hug: to mnie pocieszyłaś, bo granit wyszedł nam stanowczo za drogo, może betonowa będzie bardziej do przełknięcia, u nas 100 metrów niecałe.

Zapomniałam napisać o schodach - mi się bardzo podobają, ale do szarych pasków na kostce nie pasują. Za to paski pasują do elewacji :). Te płyty wyglądają fajnie, bo rozświetlają - gdyby były szare to jakoś buro by się zrobiło. Nic nie zrywaj :no:.

yokasta pomiędzy granitem a betonem jest przepaść cenowa, jak ja dałam za cały podjazd na gotowo, liczę też nawożony kamień na pobudowę to wyszło nie całe 30tys a z granitowej kostki chyba 90tys musiałabym liczyć, takie bynajmniej miałam oferty, a jakoś mniej metrów wyjść nie chciało

Nam wyszło trochę mniej :D podjazd w zasadzie mamy prosty, obok ścieżka oddzielona małą rabatą + schody z kostki. I tyle, w zasadzie pewnie koło 80-90m2. Bez żadnych ekscesów, mam nadzieję że wyjdzie poniżej 10 tys. przynajmniej tak mi wyszło z rachunku jak do tej pory (konkretnie 7 tys. bez krawężników,palisad,odwodnień itd.). Zobaczymy jak wyjdzie w przyszłym roku i czy uda nam się tanio kupić kostkę :rolleyes:.

Do tej pory byłam przekonana do granitowej - bo to jednak naturalny kamień, ale kasa to kasa....utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że lepiej wybrać betonową :). Jeszcze raz dziękuję. I przepraszam, że się tak o swojej przyszłej-niedoszłej kostce rozgadałam :).

Reni,

elewacja, kostka, oświetlenie - świetnie zgrane, przepiękne!

beżowe płytki - odcinają się wyraźnie od reszty, faktycznie, rozjaśniają otoczenie i są na pierwszym planie.

Yokasta,

a wliczyłaś sobie koszt kamienia? Przy podjeździe do garażu musi być warstwa 45-50 cm, a to sporo kosztuje.

Wszystko mam wliczone, kamień, piasek itp. i robociznę :) z tych 85 (średnio licząc) metrów, sama ścieżka zajmuje mi 12 metrów, oprócz tego rabata 8 metrów, na podjazd zostaje 65... i nie będzie 45-50 cm tylko trochę mniej ale to nam ceny nie zmieni, z różnych technicznych powodów których nie będę tutaj naświetlać ;) (rodzaj gruntu tez ma znaczenie, u nas glina, obciążenie na jedno auto (wystarczy 25-40 cm)). :D w 10 tys. się na luzie zmieścimy z ewentualnym odwodnieniem, a myślę że wyjdzie mniej.

Całe szczęście, że u nas zagłębie kamieniarskie, kamień, piach itd. można dostać w dobrej cenie.

Edytowane przez yokasta

Reni kostka jest śliczna i co ważne bardzo pasuje stylem i kolorem do domku.

Za to schody... są ładne, ale nie do Twojego nowoczesnego designu:no: Nie ten wzór i nie ten materiał.

Sorki, takie jest moje zdanie:hug:

Odnośnie kosztów kostki granitowej, to jestem zdziwiona tym co piszecie. Koszt samej szarej kostki jest identyczny jak betonowej. Oto pierwszy lepszy przykład z Allegro. Tona kosztuje ok. 200zł, a średnia wydajność to nawet 9 m2 (wymiar 4/6) Droższa jest tylko robocizna. U nas za betonową płaciliśmy 30zł a za granit chcieli 50zł/m2:)

http://allegro.pl/kostka-granitowa-producent-i1726213583.html

Agawi, u nas za układanie wszędzie w okolicy wołają 100 zł/m z wykonaniem podbudowy - do tego koszt kostki i innych materiałów. Nawet znajomy sąsiad powiedział, że w naszych warunkach taniej nie da rady. Koszt kostki właśnie to pikuś :) - bo faktycznie wychodzi podobnie, samo wykonanie podbudowy z robocizną to już dużo większy koszt i się nie opłaca.

Powiedzmy za granit wyszła nam wycena 15 tys., za beton możemy się zmieścić w 7.

Edytowane przez yokasta

Agawi, u nas za układanie wszędzie w okolicy wołają 100 zł/m z wykonaniem podbudowy - nawet znajomy sąsiad powiedział, że w naszych warunkach taniej nie da rady. Koszt kostki właśnie to pikuś :) - kostkę mogliśmy mieć w każdej chwili - za darmo ale i tak się nie opłacało, samo wykonanie podbudowy z robocizną to już dużo większy koszt i się nie opłaca.

Ooo, to może u nas chcieli tanio, albo cena bez podbudowy? Nie dopytywałam za bardzo szczegółowo, bo byliśmy zdecydowani na betonową. Granit u nas w ogóle nie pasuje:no:

Ja wciąz chciałabym granit, bo to kamień jednak, ale za różnicę w cenie moge kupić parę niezbędników :) i wybór stał się prosty.

...

Kurde, chyba nawet ponad 100 bo się teraz doliczyć nie mogę, pamiętam tylko końcową wycenę za 90m kostki (bo tyle podaliśmy).

Nieważne, grunt że beton wychodzi taniej i zdaje mi się, że daje większe możliwości.

Wklejam u siebie jaką kostkę wypatrzyłam :) i zmykam dziewczyny.

Miłego dnia!

reni, a myślałaś o tym, żeby te schody z kostki zrobić? Mi się bardzo podoba podjazd i dojście do domu. Te ciemniejsze pasy też. Może z sentymentu, bo sama takie u siebie planuję ;) Ale schody, tak jak wczoraj pisałam, jakoś w tym zestawieniu nie bardzo. Pisałam wczoraj delikatnie :), bo po pierwsze to Twój dom więc nie ma co swojego zdania narzucać, po drugie kupa kasy wydana więc żal, jeśli coś nie tak wyjdzie... Ale czytam, że wspominałaś nawet mężowi nieśmiało o zmianie więc znaczy, że o tym myślisz i sama do końca przekonana nie jesteś... Jeśli tak, to ja bym zmieniła. Myślę, że może to wyglądać dużo fajniej. Albo kostka, albo właśnie jakieś szare płyty. Chociaż ja bym już nie mieszała materiałów i zrobiłabym z kostki. Obrzeże ciemniejsze, środek jaśniejszy. Tak, żeby to wszystko ładnie zgrać.