Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale chyba sterimar uzywacie?! ;)

ilonka - w takim razie przy najblizszej okazji masz tu liste:

- altacet junior na drobne stluczenia ;)

- nuforen forte (bo mniejsza dawke sie podaje)

- masc majerankowa (edit: przepraszam, to juz masz ;)

- euphorbium spray (homeopatyczny) przy wiekszych katarkach...bo przy zielonym katarze - dicortineff lub biocadyna w kropelkach (ale to na recepte)

przy zdrowym dziecku w zupelnosci taki zestaw wystarczy ;)

:rotfl: Ann, maść na stłuczenia? On zacznie chodzić za pół roku ;). Najwcześniej :rotfl:.

Dicortineff znam - ble, a fuj. Często sama miałam to aplikowane :sick:.

Ilonka, ale bedzie raczkowal/raczkuje wiec tez sie przydaje.. uderzy sie itp... warto jednak taka masc posiadac :)

dokladnie ;) jak zacznie raczkowac, potem wstawac, chodzic...to bardzo urazowe umiejetnosci ;)

zamiast komarka mamy cos na e...nie pamietam...mlodego jak komar ugryzie to robi mu sie strasznie wielki i twardy babel ktory dlugo nie chce zejsc...;) ew fenistil w kroplach :)

o chorobach to tu jeszcze chyba nie bylo :D

Na przeziębienie najlepiej: herbata z lipy + maliny ze sloiczka lub mrozone,inalacja gorąca woda do garnka +sól (lepiej działa bo jest ciepłą inhalacją a z inhalatora bardziej sę nadaje dla astmatyków bądz przy chorobach płuc oskrzeli;) kupa kasy zostaje

Ja lubię takie domowe sposoby :yes:.

Ale to działa super przy zdrowych dzieciach.

dokladnie ;) jak zacznie raczkowac, potem wstawac, chodzic...to bardzo urazowe umiejetnosci ;)

zamiast komarka mamy cos na e...nie pamietam...mlodego jak komar ugryzie to robi mu sie strasznie wielki i twardy babel ktory dlugo nie chce zejsc...;) ew fenistil w kroplach :)

Na komary nic nie mamy, bo miał latem kilka miesięcy, a wtedy się nie podaje (chociaż lekarz twierdził, że można). U nas super sprawdziła się lawenda w plastrach. Jeden plasterek na łóżeczko, jeden na wózek i zero komarów w pobliżu.

Kiedyś pani na spacerze okrzyczała męża, że chodzi po lesie, a tam tyyyle komarów. Ja bym na jego miejscu zapytała: "To mam iść do miasta, wzdłuż autostrady czy do centrum handlowego po świeże powietrze?" :rotfl:.

Raczkuje jak szalony. Wstaje tylko na mnie. Chodzić będzie późno.

No i nie siedzi, a już dziesiąty miesiąc leci.

ja na owady i komary mam Dapis

http://www.nowafarmacja.pl/img/product_media/kamsoft_photo_6955.jpg

i jeszcze jakis ale nie pamietam nazwy...

ten bynajmniej super dziala u corki... ona to ma okropne rany uczuleniowe..on skutecznie je goi.

zapisane ;) do sprawdzenia juz niebawem (bo przeciez WIOSNA IDZIE!!:)

Ja właśnie czytam, że tylko dzieci opóźnione nie siedzą jak mają 9 miesięcy :bash:.

Jeeezu, po co matki to sobie robią? Jedna nawet dobiła załamaną matkę: "Mój jak miał 9 już chodził, więc twoje jest opóźnione, co wynika z błędów rodziców".

:rotfl:.

Dobra, nie wiem, po co to czytam, miałam tego nigdy, przenigdy nie robić.

Ilona moja mlodsza tez pozno (w prownaniu z pierwsza corka) zaczela siadac..

ale jak juz usiadla to i podnoszenie sie w lozeczku sprawnie jej poszlo, stanie bez trzymanki a po krotkim czasie chodzenie :D

nie warto czytac pierdol typu jak tamta matka z Twojego cytatu..jakbym taka dorwala to bym jej oczy osobiscie wydrapala za te teksty!

pewnie jej dziecko to juz samo siedzialo jak mialo 3 miesiace..no bo dzieci w tych czasach tak szyyybko dojrzewaja;)

Ilona moja mlodsza tez pozno (w prownaniu z pierwsza corka) zaczela siadac..

ale jak juz usiadla to i podnoszenie sie w lozeczku sprawnie jej poszlo, stanie bez trzymanki a po krotkim czasie chodzenie :D

nie warto czytac pierdol typu jak tamta matka z Twojego cytatu..jakbym taka dorwala to bym jej oczy osobiscie wydrapala za te teksty!

pewnie jej dziecko to juz samo siedzialo jak mialo 3 miesiace..no bo dzieci w tych czasach tak szyyybko dojrzewaja;)

Wiesz co Mmelisa, ja się nie martwię, bo poza tym wszystko ok - ładnie podnosił głowę zawsze, pełzał, teraz raczkuje, podnosi się na kolanach do góry, czasami klapnie na pupę z tej pozycji, ale jest tak niecierpliwy, że od razu z powrotem do raczkowania i rusza przed siebie, bo coś zobaczył. Pokonuje tory przeszkód w całym domu, a że nie siada? Poczekamy.

No i brat mnie uspokaja, że jego dwójka najpierw zaczęła wstawać, dopiero potem siadać - po 10. miesiącu. Mama mówi, że my mieliśmy tak samo, a chodzić zaczęliśmy późno. Każde dziecko jest inne. Natomiast jak czytam: "Jestem rehabilitantem, każde dziecko musi siadać do szóstego miesiąca" albo: "Wszystkie dzieci siedzą w siódmym miesiącu" - no co za durnie to wypisują? Taaa, wszystkie chodzą przed skończeniem roku, mówią płynnie i całymi zdaniami jak mają półtora, a w wieku sześciu lat cała Polska czyta Sienkiewicza ;).

Ilonka opózniona to jes ta mamuśka ,która to pisze:yes::yes:

Mi sie wydaje, ze ta mamuska to bedzie krzywdzic swoje dziecko... w sensie... we wszystkim bedzie naj... najszybszy, najbystrzejszy...

nie lubie takiego wychowywania... moim skromnym zdaniem jest to, ze na wszystko przyjdzie czas...

tyle w temacie bo to temat rzeka ;)

9miesiecy chodzi... taaa teraz juz 12latki w PL w ciaze zachodza z kolegami 13letnimi ;)

ot taka przykladowa szybkosc wychowywania dziecka :rolleyes: