swt7 09.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witajcie! Remontuję podłogę w poniemieckiej kamienicy. Pokój ma 4,2 x 3,5 m2, legary 20x20 cm rozmieszczone co ok. 75 cm. Generalnie chodzi mi o izolację akuztyczną, nic więcej. W tym celu zerwałem podłogę, wywaliłem żużel spomiędzy legarów, i teraz tak: 1. Pomiędzy legary wpakowałem dwie warstwy wełny mineralnej po 15cm grubości z rolki.2. na legary ponabijałem pocięte w paski maty zielone STEICO w celu nieprzenoszenia dźwięków z podłogi na legary i odwrotnie o grubości 7mm3. Na to położyłem płyty osb pióro-wpust 18mm na wkręty do legarów. Jak na złość izolacja akustyczna jest nieco lepsza niż było jednak dalej słychać rozmowy. I teraz zastanawiam się, czy dać jeszcze raz na leżące teraz OSB te zielone podkłady pod panele i na to kolejna warstwa OSB, czy zastosować jakąś wylewkę? Np. samopoziomującą, o grubości np 5cm? Wiadomo że dźwięki tłumi głównie masa przegrody, a więc waga czyli beton. Pytanie czy stropy nie będą się uginać? Zostały odciążone z żużlu który bardzo dużo ważył, jednak nie mam pewności co zrobić... Może macie jakies doświadczenia w tej materii i poradzicie mi co dalej? Jakie zastosować materiały aby poprawić izolację od sąsiadów z dołu? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts