Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szara elewacja. Pomoc w podjęciu decyzji.

Recommended Posts

Cześć,

Przygotowuję się do położenia tynku na kostce z lat 70. Dom jest już po termomodernizacji - ocieplony wełną mineralną, czeka nas położenie tynku.

W związku z tym mam zagwozdkę - wybór kolorystyki wzoru na elewacji. Zdecydowaliśmy, że idziemy w szarą kolorystykę. Z pośród kilkunastu projektów, które przygotowałem wybrałem dwa.

Pozostała ostateczna decyzja - i tutaj prośba do was. Który wg was projekt jest ładniejszy, który wybrać? . Poniżej wizualizacje jakie przygotowałem. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam:p

6..jpg

4..jpg

5..jpg

9..jpg

9,1..jpg

No to zaczęły się wątpliwości.... :)

U mnie goszczą już od końca zeszłego roku, dlatego wolę zapytać szersze grono. W sumie to pomysłów było ponad 20 + wariacje kolorystyczne.

Może jeszcze ktoś dołączy się i podzieli swoja opinią? Proszę :)

Edytowane przez Romko107

a coś takiego?

http://www.ekodom2000.com.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=190&gid=7

co myślcie?

Romko107 czy planujesz uzyskanie efektu boni (pasów pomiędzy oknami) poprzez różne kolory tynków w jednej płaszczyźnie (wąski pasek szary, szeroki popielaty itd) ? Czy chcesz przyklejać prawdziwe bonie?

a coś takiego?

http://www.ekodom2000.com.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=190&gid=7

co myślcie?

Romko107 czy planujesz uzyskanie efektu boni (pasów pomiędzy oknami) poprzez różne kolory tynków w jednej płaszczyźnie (wąski pasek szary, szeroki popielaty itd) ? Czy chcesz przyklejać prawdziwe bonie?

Podobne kolory chcę zastosować u siebie.

Chciałbym zrobić prawdziwe boniowanie, jednak mam już położoną wełnę i raczej nie ma sensu teraz wycinać pasów - spowodowałoby to osłabienie konstrukcji. Muszę pozostać przy udawanym boniowaniu - czyli zastosować różne kolory tynków. Zdaję sobie sprawę, że prawdzie boniowanie miałoby lepszy efekt, no ale cóż zrobić.