Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin - czy macie i po co?

Tom OP

Recommended Posts

A ja mam pytanie czy macie wentylację mechaniczną czy grawitacyjną?

Powiem tak - wentylację grawitacyjną z komina można zastąpić tylko mechaniczną lub rekuperatorem. Nie wierzcie czasami w cuda, że zamiast komina wstawicie sobie grzybki wentylacyjne. Brachol tak zrobił i teraz żałuje, bo komin mu wyciągał powietrze a grzybki teraz nadmuchują do wewnątrz i teraz jest zmuszony zamontować wentylaotry.

Grzybki wentylacyjne to służą jako odpowietrzenie/napowietrzenie rury od WC i nie inaczej!

W projekcie miałem komin do kominka, to zrobiłem stopę fundamentową. Komin wybudowałem długo po tym jak powstał dach (tak wyszło, bo w projekcie była rura stalowa z przyspawanymi kątownikami jako wymiennik ciepła i nie chciałem takiego dziwoląga). Nie wyobrażacie sobie ile komentarzy się nasłuchałem na temat chałupy bez komina:yes:. Można by sądzić, że wybudowałem go dla świętego spokoju:lol2:, żeby się wszyscy odczepili i nie pytali więcej co z tym kominem:P.

W planowanym domu, gdzie ma być PC i reku zastanawiam się, jak całkiem uniknąć komina, bo żona upiera się przy kominku. Chyba nie będzie wyjścia i trzeba będzie zrobić malutki komin z jednym kanałem, ale..... może zrobić częściową imitację kominka opalanego od święta nie drewnem, a propan-butanem z butli. Jest coś takiego na rynku ? Wtedy można wywalić kanał dymowy przez ścianę, jak to się robi w kotłach gazowych "turbo". Może nawet dać kanał koncentryczny z zasysaniem powietrza do tego kominka. Odpada kłopot z czerpnią.