PatrykZaw 20.01.2019 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Witam Serdecznie. Moze ktos by mi pomogl. Mam u siebie w domu piec Sztokera 25Kw ze sterownikiem Cobra . Został zakupiony w 2012 roku. W tym roku sie wprowadzilem i zauwazylem ze z piecem jest maly problem a dokladniej podczas gdy sie nagrzewa wystepuje moment gdy temperatura dochodzi np do 54 stopni zadana 55 na piecu i niechce isc dalej dopiero po 20-30 min rusza. Pomocy nieukrywam ze w trakcie tej przerwy podajnik chodzi i przepala ekogroszek. I dzieki tenu srednie spalanie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 20.01.2019 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Bezwładność układu,budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrykZaw 20.01.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Witam serdecznie.Mam pewien problem z moim szokerem 25kw ze sterownikiem cobra. Podczas rosniecia temperatury wystepuje moment gdy temperatura dochodzi do 54 stopni zadana 55 na piecu i niechce isc dalej dopiero po 20-30 min temp idzie dalej . Nie ukrywam ze w trakcie tej przerwy podajnik sie zalacza i spalanie w ciagu doby jest na poziomie ok 35 kg . Ustawienia pieca wysokosc kopca 0 , podawanie 10 sek przerwa 45 sek. Nadmuch max 100% minimum 25 % . moze cos jest z tymi ustawieniami bo nieukrywam ze miieszkam tu 3 miesiace. Edytowane 20 Stycznia 2019 przez PatrykZaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrykZaw 20.01.2019 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Czyli. Bo niezbyt sie znam na tym a mieszkam w tym domu dopiero 3 miesiace i chcialbym dojsc z nim do ladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 20.01.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przecież nawet kocioł gozowy ci w 5minut domu nie nagrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrykZaw 20.01.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Ok ale bardziej mi chodzi o to czy cos zmienic w ustawieniach o spalanie 30 paru kg na dobe mnie przeraza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrykZaw 20.01.2019 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Zasyp 75 kg wystarcza ledwo na 48h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 22.01.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Wgraj najnowszy soft ze strony elektromizu.Tylko pamiętaj aby zrobić to Windowsem XP bądź 7 bo nowszym się nie uda. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrykZaw 22.01.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Nigdzie na moim piecu nie widze wejscia usb gdzie go szukac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.01.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Jak odkręcisz sterownik od kotła to od spodu jest wejście drukarkowe. spinasz się nim z kompem i wycinasz jeden soft a wstawiasz drugi. zrobisz to na każdym kompie nawet z najnowszym Win10. jedyne czego Ci robić nie wolno to formatowanie dysku sterownika. nowsze wersje windowsa dogrywają dodatkowy plik po formatowaniu i nie mieści się potem soft. jeśli nie potrzebujesz fajerwerków to softy nawet te starsze działały całkiem niezle i nie widzę potrzeby zmian na nowszy. co do samego zużycia i czasu dochodzenia do zadanej to jesli pracuje kociołek w PID to czasem wcale nie będzie osiągal zadanej tylko wokól niej oscylował jeśli ma stały odbiór ciepła. dopiero jak zmniejszy się mocno zapotrzebowanie to przeciągnie ponad zadaną i przejdzie w podtrzymanie. a zużycie 35kg/dobę( to w okolicy 8KW średniej mocy będzie) w nowym domu który wymaga wygrzania i wysuszenia to nie jest tragedia. pozostaje pytanie jaki to dom i jakie ma potrzeby no i co ląduje w popielniku- moze węgiel tylko przelatuje przez palnik??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.01.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ok ale bardziej mi chodzi o to czy cos zmienic w ustawieniach o spalanie 30 paru kg na dobe mnie przeraza Co Cię przeraża bo nie bardzo kumam? Piszesz ze masz kocioł o mocy 25kW, tak? Spala Ci obecnie około 35kg węgla na dobę, tak? Jeśli tak to spalenie 35kg/dobę daje nam dopiero coś około 7kW a masz kocioł 25kW czyli na mocy znamionowej powinien spalać Ci około 120 do 130kg/dobę zależy to od kaloryczności paliwa. Dla mnie jest to normalne spalanie a jak na takiego smoka to nawet niskie spalanie a nie przerażające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.01.2019 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Karokapoczekajmy jak kolega dom opisze dokładniejwtedy będzie wiadomo czy to dużo czy mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 27.01.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Mam pytanie czym technicznie różni się kocioł 12 kW Inter-Tech http://www.kotlyco.pl/produkt/_prod:d42 od kotła sztoker +12 kW https://komiz.pl/sztoker/ oprócz estetyki iceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.01.2019 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Wykupili licencję i taki produkują.Początkowo (jeszcze w marketach zobaczysz) na tańszym MiniSter PID , możliwe,że już teraz na Cobrze-IINie wiem jaka blacha czy 5mm czy 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrykZaw 04.02.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Dom to stara chalupa z lat 90 tylko dach ocieplony a reszta sam tynk na scianach powierzchnia do grzania 150m2. Zaktualizowalem sterownik na nowa cobre pid z strony komiz i aktualnie pracuje na 12/50 i w podajniku laduje czysto przepalony ekogroszek lekkie spieki. I teraz mam 2 pytanie czy jest jakas mozliwoac aby go jakos inaczej ustawic bo aktualnie temperatura dobija do 55stopni dogrzewa do max 55.2 i w ciagu 10 min spada na 52.9 i na nowo sie zalacza jest jakas mozliwosc by wydluzyc ten cykl podtrzymania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 06.02.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Przecież ten kocioł pracuje prawidłowo. Nie wiem wczym widzisz problem. Chcesz wydłużyć podtrzymanie?? Poczekaj do wiosny. Przypominam, że mamy luty a w takim miesiącu kotły mają grzać a nie być sobie na podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 06.02.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Masz spore straty ciepła to szybko spada ci temperatura poniżej nastawionej histerezy. Możesz ewentualnie probować jak najdłuższej ciągłej pracy (mniejsze straty na podtrzymanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabka77 13.02.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 witamod wczoraj zauważyłem dziwna pracę dmuchawy (mpm WP-06) strasznie głośno pracuje prawie wyje czyżby łożyska się wytarły czy po prostu zużycie materiału. Przeczyściłem łopatki al nic nie pomogło,czy ktoś miał podobny problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 17.02.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 70 stC na ślimaku i włącza się alarm. Wczoraj wygasiłem piec. Okazało się że w miejscu paleniska są dwie dziury na szerokość 4mm i długość ponad 20mm, blacha cienka i powyginana jak żyletka . Jedna dziura w tyle przy ślimaku a druga zaraz przy nadmuchu. Nie da się już palić, tragedia w styczniu minęło dopiero 5lat od montażu sztokera 15kW ręce opadająPrzepalenie blachy musiało nastąpić 2 lub 3 lata temu odkąd zaczął pojawiać się też dym w zasobniku na węgiel. Jak maci dym w zasobniku i w którym słychać prace wentylatora to macie przepalone palenisko!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.02.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) ... moze cos jest z tymi ustawieniami bo nieukrywam ze miieszkam tu 3 miesiace. ustawienia są ok , tylko jak pisze karoka kocioł nie ten - wywal go i brak ocieplenia . Masz dwie ręcę ? umiesz nimi coś zrobić ? połóż styropian z samą siatką zbrojącą i zobaczysz jak spalanie peleci na łeb na szyję . Materiał na taka opcje wyjdzie poniżej 10 tyś , czyli tyle co zaoszczędzisz w dwa sezony no może 3 . Grzeje peleciakiem 160m2 i mam spalanie na poziomie do 17kg doba wraz z grzaniem CWU , a palet mniej kaloryczny . Mnie zasyp 130 kg wystarcza na 8-9 dni przy obecnych temperaturach . Ja np swój kociołek obłożyłem dodatkowo 5cm wełny z folia alu , a na drzwwiczki 10cm , by zmniejszyć mu straty na piwnicę . Edytowane 17 Lutego 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts