Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Witam Serdecznie.

Moze ktos by mi pomogl. Mam u siebie w domu piec Sztokera 25Kw ze sterownikiem Cobra . Został zakupiony w 2012 roku. W tym roku sie wprowadzilem i zauwazylem ze z piecem jest maly problem a dokladniej podczas gdy sie nagrzewa wystepuje moment gdy temperatura dochodzi np do 54 stopni zadana 55 na piecu i niechce isc dalej dopiero po 20-30 min rusza. Pomocy nieukrywam ze w trakcie tej przerwy podajnik chodzi i przepala ekogroszek. I dzieki tenu srednie spalanie wychodzi

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie.

Mam pewien problem z moim szokerem 25kw ze sterownikiem cobra. Podczas rosniecia temperatury wystepuje moment gdy temperatura dochodzi do 54 stopni zadana 55 na piecu i niechce isc dalej dopiero po 20-30 min temp idzie dalej . Nie ukrywam ze w trakcie tej przerwy podajnik sie zalacza i spalanie w ciagu doby jest na poziomie ok 35 kg .

Ustawienia pieca wysokosc kopca 0 , podawanie 10 sek przerwa 45 sek. Nadmuch max 100% minimum 25 % . moze cos jest z tymi ustawieniami bo nieukrywam ze miieszkam tu 3 miesiace.

Edytowane przez PatrykZaw

Jak odkręcisz sterownik od kotła to od spodu jest wejście drukarkowe. spinasz się nim z kompem i wycinasz jeden soft a wstawiasz drugi. zrobisz to na każdym kompie nawet z najnowszym Win10. jedyne czego Ci robić nie wolno to formatowanie dysku sterownika. nowsze wersje windowsa dogrywają dodatkowy plik po formatowaniu i nie mieści się potem soft.

jeśli nie potrzebujesz fajerwerków to softy nawet te starsze działały całkiem niezle i nie widzę potrzeby zmian na nowszy.

co do samego zużycia i czasu dochodzenia do zadanej to jesli pracuje kociołek w PID to czasem wcale nie będzie osiągal zadanej tylko wokól niej oscylował jeśli ma stały odbiór ciepła. dopiero jak zmniejszy się mocno zapotrzebowanie to przeciągnie ponad zadaną i przejdzie w podtrzymanie.

a zużycie 35kg/dobę( to w okolicy 8KW średniej mocy będzie) w nowym domu który wymaga wygrzania i wysuszenia to nie jest tragedia. pozostaje pytanie jaki to dom i jakie ma potrzeby no i co ląduje w popielniku- moze węgiel tylko przelatuje przez palnik???

Ok ale bardziej mi chodzi o to czy cos zmienic w ustawieniach o spalanie 30 paru kg na dobe mnie przeraza

Co Cię przeraża bo nie bardzo kumam?

Piszesz ze masz kocioł o mocy 25kW, tak?

Spala Ci obecnie około 35kg węgla na dobę, tak?

Jeśli tak to spalenie 35kg/dobę daje nam dopiero coś około 7kW a masz kocioł 25kW czyli na mocy znamionowej powinien spalać Ci około 120 do 130kg/dobę zależy to od kaloryczności paliwa. Dla mnie jest to normalne spalanie a jak na takiego smoka to nawet niskie spalanie a nie przerażające.

Dom to stara chalupa z lat 90 tylko dach ocieplony a reszta sam tynk na scianach powierzchnia do grzania 150m2. Zaktualizowalem sterownik na nowa cobre pid z strony komiz i aktualnie pracuje na 12/50 i w podajniku laduje czysto przepalony ekogroszek lekkie spieki. I teraz mam 2 pytanie czy jest jakas mozliwoac aby go jakos inaczej ustawic bo aktualnie temperatura dobija do 55stopni dogrzewa do max 55.2 i w ciagu 10 min spada na 52.9 i na nowo sie zalacza jest jakas mozliwosc by wydluzyc ten cykl podtrzymania ?

70 stC na ślimaku i włącza się alarm. Wczoraj wygasiłem piec. Okazało się że w miejscu paleniska są dwie dziury na szerokość 4mm i długość ponad 20mm, blacha cienka i powyginana jak żyletka . Jedna dziura w tyle przy ślimaku a druga zaraz przy nadmuchu. Nie da się już palić, tragedia w styczniu minęło dopiero 5lat od montażu sztokera 15kW ręce opadają

Przepalenie blachy musiało nastąpić 2 lub 3 lata temu odkąd zaczął pojawiać się też dym w zasobniku na węgiel.

Jak maci dym w zasobniku i w którym słychać prace wentylatora to macie przepalone palenisko!!!

... moze cos jest z tymi ustawieniami bo nieukrywam ze miieszkam tu 3 miesiace.
ustawienia są ok , tylko jak pisze karoka kocioł nie ten - wywal go i brak ocieplenia . Masz dwie ręcę ? umiesz nimi coś zrobić ? połóż styropian z samą siatką zbrojącą i zobaczysz jak spalanie peleci na łeb na szyję . Materiał na taka opcje wyjdzie poniżej 10 tyś , czyli tyle co zaoszczędzisz w dwa sezony no może 3 . Grzeje peleciakiem 160m2 i mam spalanie na poziomie do 17kg doba wraz z grzaniem CWU , a palet mniej kaloryczny :p . Mnie zasyp 130 kg wystarcza na 8-9 dni przy obecnych temperaturach .

Ja np swój kociołek obłożyłem dodatkowo 5cm wełny z folia alu , a na drzwwiczki 10cm , by zmniejszyć mu straty na piwnicę .

Edytowane przez cuuube