Gość Rostko13 05.11.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Ze Sztokerami jest tak, że na produkcji jest wgrany dany soft, kocioł jest następnie szykowany i mocowany do palety. W sterowniku są nastawy producenta- Komiz. Sugeruję po zakupie aktualizować do nowej wersji, wejść w kod 3111 Zostawić czas podawania dla tego typu paleniska (zejść można max. do 10sekund), wydłużyć jedynie przerwę do ok. 45-50sekund tak, aby na danej instalacji wszystko dobrze się dopalało. A co do tej podpowiedzi Jareckiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.11.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 A co do tej podpowiedzi Jareckiego? On tam ma zapodane dane wyjściowe "na stare budownictwo" jak podłączycz i odpalisz, to zobaczysz ile trzeba skorygować. Tak jak pisałem w 3111 pewnie leciutko skorygujesz o 5-10sekund pauzę dla 100%mocy, reszta to już normalnie w menu klienta drobne korekcje wysokością kopca i max. siłą nadmuchu, dalej automat sobie poradzi Na sucho sprawdź sobie jaki jest numer softu wgrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.11.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 A co do tej podpowiedzi Jareckiego? Co do tej podpowiedzi to możesz tak zrobić ale nie musisz. Zobacz jak pracuje na tym co masz wgrane i dopiero kombinuj. Masz ustawienia optymalne do tej wersji softu i na pewno będzie dobrze pracował. Kocioł jak i sterownik jest produkowany przez tą samą firmę i wiedzą co robią. Nie szarżuj z ładowaniem do stera wszystkiego co jest nowe, nie zawsze każda aktualizacja jest stabilna. Poczekaj niech sprawdzą to narwańczy, tym być tym drugim hehe. Jeśli jednak pokusa była by duża i coś było nie tak to zawsze możesz powrócić do starszej wersji. Zajmuje to dosłownie chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.11.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 On tam ma zapodane dane wyjściowe "na stare budownictwo" jak podłączycz i odpalisz, to zobaczysz ile trzeba skorygować. Tak jak pisałem w 3111 pewnie leciutko skorygujesz o 5-10sekund pauzę dla 100%mocy, reszta to już normalnie w menu klienta drobne korekcje wysokością kopca i max. siłą nadmuchu, dalej automat sobie poradzi Na sucho sprawdź sobie jaki jest numer softu wgrany. Te wskazówki jak najbardziej na TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 05.11.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Wężownica schładzająca i możesz spać spokojnie nawet z gwarancją pod poduszką Czy komiz na pewno pozwala montować sztokera w układzie zamkniętym z wężownicą schładzającą? Pytam, bo mam w tej chwili układ zamknięty po olejaku i dużo zachodu było by dla mnie (a raczej dla instalatora) wyprowadzić instalację do zbiornika na strychu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.11.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Czy komiz na pewno pozwala montować sztokera w układzie zamkniętym z wężownicą schładzającą? Pytam, bo mam w tej chwili układ zamknięty po olejaku i dużo zachodu było by dla mnie (a raczej dla instalatora) wyprowadzić instalację do zbiornika na strychu... Komiz nie robi żadnych problemów, jeżeli zastosowana jest wężownica schładzająca, na końcu instrukcji instalator się podpisuje i dodaje zapis,że zastosowano wężownicę schładzającą. Wszystko jest wówczas ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.11.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Tak jak pisze jarecki. Sprzedający kocioł ma obowiązek powiadomić cię o tym, nie wiem czy twój sprzedawca to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1973 09.11.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Sprawdź jaką masz wersję softu, na .925 były jakies błędy... Nowa wersja do pobrania z:http://www.elektro-miz.pl/pol/produk...tor_cobra.html Istnieje także możliwość, że masz jakieś strefy czasowe poustawiane..... Wgrałem nowy soft i piecyk hula tak jak go nastawiłem jeszcze po walczę z ustawieniami po kodach 3111 jak radzi Jarecki79Na razie dziękuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saaw 12.11.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Sprawdź jaką masz wersję softu, na .925 były jakies błędy... Nowa wersja do pobrania z: http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html Istnieje także możliwość, że masz jakieś strefy czasowe poustawiane..... Witam wszystkich. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Sztokera 25 ze sterownikiem Cobra Na początek kilka słów o mojej instalacji. 1. Dom poniemiecki po generalnym remoncie 190 m2, ocieplony: ściany, stropy, dach. 2. Instalacja grzejniki + ogrzewanie podłogowe - miedź 3. Pompy CO i CWU na oddzielnych obiegach bez zaworów mieszających, pompa CO zainstalowana na powrocie (proszę o opinie na temat takiej instalacji) Kocioł instalowałem sam podłączając go do wcześniej działającej instalacji rozdzielając jedynie obieg CWU - na wcześniejszym kotle pracowało to na jednej pompce ze sterowaniem. CWU grzana z kotła tylko w okresie grzewczym. Na początek mam 2 pytania: 1. Jak sprawdzić wersję softu? (edit: Już wiem, podłączyłem się kompem, miałem 925, zmieniłem na 931 ) 2. Dlaczego mimo ustawień CO 55°C temperatura na kotle utrzymuje się w granicach 40°C, oraz na CWU mimo ustawień 50°C także temperatura 36-38°C (dodam że temperatura w pokojach jest wystarczająca i komfortowa)( pewnie przyczyna w sofcie - do sprawdzenia) 3. Czy zużycie pełnego zasobnika przy powyższych ustawieniach i wskazaniach w okresie 4-5 dni można uznać za zadowalające? Pozdrawiam Edytowane 12 Listopada 2011 przez saaw olśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.11.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Zużycie zadowalające, bo zasyp kosza w Sztokerze nie jest duży, lekko ponad 100kg Tutaj mocowanie kosza jest na podobnej wysokości jak w tłokach a nikt nie będzie z drabiny opału sypał przesuw paliwa też jest w zasadzie podobny jak w tłoku (bez wypiętrzania) Co do softu, może źle zrobiłeś aktualizację. 1. Powinienes połączyć się kablem USB 2. Skasować stary soft 3. Wgrać nowy ściągnięty ze strony Pompa może być na powrocie. Edytowane 13 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert1274 13.11.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Sztokera 25 ze sterownikiem Cobra Na początek kilka słów o mojej instalacji. 1. Dom poniemiecki po generalnym remoncie 190 m2, ocieplony: ściany, stropy, dach. 2. Instalacja grzejniki + ogrzewanie podłogowe - miedź 3. Pompy CO i CWU na oddzielnych obiegach bez zaworów mieszających, pompa CO zainstalowana na powrocie (proszę o opinie na temat takiej instalacji) Kocioł instalowałem sam podłączając go do wcześniej działającej instalacji rozdzielając jedynie obieg CWU - na wcześniejszym kotle pracowało to na jednej pompce ze sterowaniem. CWU grzana z kotła tylko w okresie grzewczym. Na początek mam 2 pytania: 1. Jak sprawdzić wersję softu? (edit: Już wiem, podłączyłem się kompem, miałem 925, zmieniłem na 931 ) 2. Dlaczego mimo ustawień CO 55°C temperatura na kotle utrzymuje się w granicach 40°C, oraz na CWU mimo ustawień 50°C także temperatura 36-38°C (dodam że temperatura w pokojach jest wystarczająca i komfortowa)( pewnie przyczyna w sofcie - do sprawdzenia) 3. Czy zużycie pełnego zasobnika przy powyższych ustawieniach i wskazaniach w okresie 4-5 dni można uznać za zadowalające? Pozdrawiam Też jestem posiadaczem Sztokera 25 . Mój dom ma 170m użytkuje go 1,5 m-c i mam podobną instalację co Twoja w miedzi i nie mam zamontowanych żadnych zaworów mieszających. U mnie spalanie jest około 20-25 kg na dobę , przy na stawie CO 40 CWU 50 eko-groszek ma około 26000 kal. Przy tej na stawie pompa CO zwalnia i podaje temperaturę około 45 C na kaloryfery ,sterownik ustawiony Adc . PS. też miałem problemy ze sterownikiem ale Komiz przysłał mi nowy i piecyk na razie funkcjonuje dobrze, myślę że Twoje spalanie nie jest złe. Edytowane 13 Listopada 2011 przez Robert1274 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 13.11.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 WitamOd 3 dni mam podłączonego sztokera 25. Trochę za szybko, żebym mógł coś więcej powiedzieć, poza tym, że jak na razie jestem bardzo zadowolony. Nawet mój instalator nie mógł się nadziwić: że taki mały, zgrabny i ma dużo powierzchni do odbioru ciepła ze spalin.Mam pytanie jarecki: ten pierwszy deflektor ma otwory "lejkowate". Jak powinien być włożony, otworami o mniejszej średnicy do góry? Bo nie pamiętam jak było gdy go wyjmowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saaw 13.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Co do softu, może źle zrobiłeś aktualizację. 1. Powinienes połączyć się kablem USB 2. Skasować stary soft 3. Wgrać nowy ściągnięty ze strony Pompa może być na powrocie. Wszystko poszło OK, aktualizacja za pierwszym razem bez problemu, po całej dobie palenia mogę stwierdzić że nastawa CO i CWU = wskazaniom czujników więc pełen sukces. Nie mniej uważam że producent powinien załączać najnowsze oprogramowanie a co najmniej sprawdzić to przed wysyłką a nie komplikować ludziom życia. Mam jeszcze kilka uwag co do pieca: 1. Sposób opróżniania popiołu - szufalda, jest delikatnie mówiąc porażką. Tak przemyślany i wykonany kocioł nie powinien mieć takiej niedoróbki. Rozwiązanie nasunęło mi się natychmiast przy pierwszym opróżnianiu popielnika - będę wykonywał sam, jak zrobię to podzielę się na forum. 2. W sterowniku ewidentnie brakuje mi programowania tygodniowego, jak dla mnie oczywiste jest że w wekeend kiedy cała rodzina jest w domu mogę mieć wyższe nastawy niż w dzień powszedni kiedy do południa nikogo nie ma w domu. Jeśli w sterowniku jest godzina i data to chyba nie jest to problem dla programistów - może kiedyś się doczekam... Aha - Jarecki79 może masz namiary na porządny bojler stojący o pojemności 140-200l, taki przyszłościowy żeby można np. solary podłączyć... Edytowane 13 Listopada 2011 przez saaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.11.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 2. W sterowniku ewidentnie brakuje mi programowania tygodniowego, jak dla mnie oczywiste jest że w wekeend kiedy cała rodzina jest w domu mogę mieć wyższe nastawy niż w dzień powszedni kiedy do południa nikogo nie ma w domu. Jeśli w sterowniku jest godzina i data to chyba nie jest to problem dla programistów - może kiedyś się doczekam... Obiecują, obiecują i coś nie mogą się sprężyć. Podobno na razie mają inne priorytety ale programator tygodniowy by się przydał, jego stosowanie daje oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.11.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Aha - Jarecki79 może masz namiary na porządny bojler stojący o pojemności 140-200l, taki przyszłościowy żeby można np. solary podłączyć... W sprawie bojlera stojącego to polecam firmy Galmet. Wersji do wyboru do koloru, na życzenia instalatorów robią też nietypowe wersje. Z pewnością dobierzesz model z opcją podłączenia solara...... Na strefy tygodniowe czekam równie niecierpliwie, mają być po wyjściu modułu zaworu mieszającego oraz po testach modułu GSM i zmianach kosmetycznych grafiki w sterowniku. Zobaczymy, podobno mamy się z tym zmieścić do końca grudnia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 14.11.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 WitamMam pytanie odnośnie podpięcia sterownika sztokera do kompa , gdzie znajdę wejście usb bo dzisiaj patrzyłem ale nie widziałem, czy trzeba odkręcić blachę którą obudowany jest sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.11.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam Mam pytanie odnośnie podpięcia sterownika sztokera do kompa , gdzie znajdę wejście usb bo dzisiaj patrzyłem ale nie widziałem, czy trzeba odkręcić blachę którą obudowany jest sterownik. Panel sterownika jest przykręcony 4śrubeczkami, sa po rogach, odkręć je, wysuń panelik i od spodu jest wyjście USB, takie jak do drukarek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 15.11.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 WitamMam pytanie: jak zachowa się sterownik, gdy np. nie będzie prądu przez dłuższy czas?Chodzi mi o to, czy sterowni przejdzie w tryb ręczny, czy będzie próbował rozdmuchać żar jeśli jeszcze będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 15.11.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam Mam pytanie: jak zachowa się sterownik, gdy np. nie będzie prądu przez dłuższy czas? Chodzi mi o to, czy sterowni przejdzie w tryb ręczny, czy będzie próbował rozdmuchać żar jeśli jeszcze będzie. Sterownik jak nie będzie prądu to poprostu się wyłączy a więc ani nie rozdmucha zaru ani nic nie zrobi, pozatym bez prądu nic nie działa, ani dmuchawa ani podajnik. Jedynym rozwiazaniem jezeli prądu nie ma do 1 godziny jest zastosowanie UPSa Specline Pro 700. Jak dłuzej nie bedzie prądu to też się wyłaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 15.11.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Faktycznie napisałem trochę niezrozumiale... Chodziło mi co się stanie jak włączą prąd. Jak zachowa się sterownik. Prawdopodobnie jeśli temperatura kotła spadnie już poniżej 35 stopni to sterownik przejdzie w tryb ręczny. Czy tak? czyli ani podajnik ani dmuchawa nie włączą się wówczas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts