Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"fabryczne" przerwa/podawanie to bodajże 25/8s. dziś zauważyłem kilka niedopalonych węgli w popielniku więc zmniejszyłem podawanie do 7s. zobaczymy, może się poprawi. od 2 dni również palę wesołą (iskrą) i popielnik jeszcze nie jest zapełniony. nie wiem jak z pogodówką, bo u mnie nie ma zastosowania.

Zauważyłem czytając od jakiegoś czasu forum, że niby piec ten sam, instalacja z grubsza podobna a zeznania na temat ustawień najróżniejsze są. Refmim pali na 5-33 bodajże, zyzio na 8-25, mician 10-45. Jak się nie wie jak działa ten algorytm to jest to wieczne błądzenie po omacku bez większego zrozumienia. Niby jak są spieki to obniżyć nadmuch, jak niedopały w popiele to zmniejszyć podawanie ale u mnie to nie działa - kilka kombinacji ustawień testowanych ostatnio dało mniej wiecej ten sam efekt - szuflada popiołu ze spiekami i niedopałami na dobę. Może to węgiel. Zdaje się, że soft S miał być odpowiedzia na tego typu dylematy - żadnego gmerania w nastawach tylko korekta mocy. I może tego będę się trzymał póki co i eksperymentował z nastawami mocy. Taka refleksja w sobotę rano :)

Witam,

od dłuższego czasu czytam ten watek i w związku z planowanym zakupem kotła na ekogroszek nasuwa mi się pytanie, który kocioł do mojego domu, 15kW czy 25kW. Obecnie dom ogrzewam kotłem typu Olsztyn 15kW, palę w nim drewnem, piec ten spokojnie daje rade ogrzać dom i podgrzać wodę. Dom jest o powierzchni: parter 70 m2, natomiast piętro tak samo z ta różnicą, że są skosy, a sufit zawieszony jest na wysokości 225 cm, zasobnik na ciepłą wodę 140 litrów. Z lektury tego wątku nie wiem czy trafnie wywnioskowałem, że Sztokery gorzej spalają na obniżonej mocy. Stąd nie wiem czy 15 wystarczy, a czy 25 nie będzie za duża i będzie się męczyła na obniżonej mocy. Dodam, ze dom budowany był na przełomie lat 80-90, ściany są z suporeksu - 1,5 bloczka, do tego tynk, a kilka lat temu docieplony został styropianem 5 cm. Proszę o rady.

Nie nie próbowałem ale u mnie błąd prawdopodobnie tkwi w złym podłączeniu zaworu 4d

Zawór 4-drogowy mam od wielu lat. Najlepiej jeżeli obwód kotłowy jest wykonany z rur o większym przekroju. Ale też sprawdza się takie rozwiązanie: jedna pompa tłoczy na grzejniki, druga zamontowana w powrocie z zaworu 4-drogowego do kotła (tłoczy w powrót kotła). .

A w ogóle to zawór musi byc właściwie podpięty do instalacji. Suma dopływów musi być równa sumie odpływów .

skoro aktualnie 15kw piec spokojnie wystarcza to chyba nie ma żadnego uzasadnienia żeby kupować piec o 40% większy. Ja mam akurat mały domek ale na forum pisze kilku uzytkowników, którzy spokojnie ogrzewają 15kw sztokerem domy o pow. ~160m2.

dzięki!

Zawór 4-drogowy mam od wielu lat. Najlepiej jeżeli obwód kotłowy jest wykonany z rur o większym przekroju. Ale też sprawdza się takie rozwiązanie: jedna pompa tłoczy na grzejniki, druga zamontowana w powrocie z zaworu 4-drogowego do kotła (tłoczy w powrót kotła). .

A w ogóle to zawór musi byc właściwie podpięty do instalacji. Suma dopływów musi być równa sumie odpływów .

To gdzie dokładnie masz zamontowany zawór 4d?

To gdzie dokładnie masz zamontowany zawór 4d?

Zawór 4-drogowy jest zamontowany z boku Sztokera na wysokości wyjścia gorącej wody.

Patrząc na zawór podłączenie wygląda tak: wyjście z kotła jest pionowe, więc kolanko i z lewej strony do zaworu. Górne wyjcie zaworu to zasilanie instalacji c.o. Dolne wyjście zaworu podłączone do powrotu kotła. A prawe wyjście zaworu to powrót z instalacji c.o. Akurat ja mam z prawej strony kotła. Można to adaptować i na lewą stronę kotła.

Panowie znowu mam problem. Temp na powrocie powinna wynosić conajmniej 45' ja przeważnie mam 32-35 czasami skoczy do 40. Szkoda mi pieca bo traci na żywotności.

Czy ta niska temp może być przyczyną zamontowania pompy cwu za zaworem mieszającym?

Jak próbuje ustawić na mieszczu to spada mi temp na grzejnikach i są letnie tak samo woda.

Macie jakiś pomysł?

1-sze, to kocioł ma zbyt niska temp. zadaną. Podwyższyć. 2-gie, to zbyt mała wydajność cieplna kotła. A w ogóle, to spróbować wyłaczyć pompę CWU i zobaczyć jaki wpływ.

Na kotle mam 65'.

Chodzi mi o temp powrotu z odczytu na sterowniku mam np. dzisiaj 36' a powinna wynosić conajmniej 45'.

mam 2 pompy co dla podłogówki na parter i piętro, dolna jest podpięta do cobry i moge sterować przerwe i pracę jak chc,e a górna za aligatorem i tu problem poprostu niedziała zadne opóżnenie i przerwa tylko jak termostat ją załącza albo wyłącza kol. Jarecki w jaki sposób mogę ja ustawić by pracowała tylko 1 min. a przerwa odnosnie od warunków na zewnatrz

a górna za aligatorem i tu problem poprostu niedziała zadne opóżnenie i przerwa tylko jak termostat ją załącza albo wyłącza kol. Jarecki w jaki sposób mogę ja ustawić by pracowała tylko 1 min. a przerwa odnosnie od warunków na zewnatrz

Jak masz do tego wpięty termostat pokojowy, to masz dwie opcje:

1. Przy korekcji 0 pompa za alligatorem na czas utrzymania temp. będzie wyłączona

2. Pompa chodzi ciągle, ale wybierasz o ile obniżyć nastawę za zaworem mieszającym na czas utrzymania temp. w pomieszczeniu