Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Dzisiaj czyściłem piec oraz miejsce pod płytką gdzie jest nadmuch powietrza, zaraz za wejściem powietrza do komory powietrznej jest taka płytka przykręcona, nie wiem po co ona tam jest po to aby zmniejszała siłę strumienia powietrza czy po coś innego prośba o inf.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem całkiem świeży na forum a pojawiłem się tutaj...bo buduję dom:-) chyba Was zaskoczyłem:-)

W budowie najgorsze jest chyba podejmowanie decyzji które kosztują kilka lub kilkanaście tysięcy złotych. Tyle tytułem wstępu,

Rozważam zakup kotła sztoker mini. Dom ma 117m2, parterowy, gazobeton 24 , styropian grafit 15cm, podłoga 15cm styropian, strop wiązary i 30 cm wełny. okna standard 1,1.

Myślę , że moc wystarczy ( choć lubimy temp. ok 22-23) mam natomiast dylematy ... czy jest to dość cichy kocioł( podajnik) gdyż kotłownia jest między salonem a sypialnią dla gości, czy trudny w obsłudze, czy ekonomiczny. Przyznam, że gdy czytałem na tym forum o różnego rodzajach spiekach, pidach, itp to zastanawiam się czy nie powinienem ukonczyć politechniki aby obsłużyć taki piec.

Kotły z podajnikiem nie są urządzeniami bezgłośnymi, tym bardziej przy takim usytuowaniu kotłowni może być to bardzo i to bardzo upierdliwe niestety.

Każdy piec z podajnikiem będzie u Ciebie dużo za duży.

Ja Ci powiem tylko; wybij sobie z głowy piec na węgiel w takim domku :)

Chyba że nie masz nic innego w pobliżu.

szpaku001

daruj sobie węgiel

w tym domku zapotrzebowanie nie przekroczy 5KW w duże mrozy a przez większą część sezonu będzie poniżej 1,5KW

do tego wystarczy duży czajnik a nie kocioł na węgiel

dołóż izolacji popraw wentylację i gaz albo pompa ciepła

rachunki ciut większe ale przy tej powierzchni nie będzie to znacząca różnica a komfort dużo większy

Szpaku001 koledzy prawdę mówią .

Zainstalowałem przed dwoma tygodniami sztokera mini i w tej chwili kocioł zduszony do -45% mocy na ok 160 m2 a budownictwo z końca lat 90 1,5 suporex 5cm między nimi styropianu + 6cm styropianu na zewnątrz .

Co do głośności podajnika to w dzień bedzie dobrze ale w nocy to raczej lipa co kilka minut włacza sie podajnik ok 5-10 razy na 6s i wtedy go słychać do czego go porównać no cóż podjedż do kogoś kto ma podajnik i posłuchaj pamietaj że w nocy słychać inaczej .

Obsługa w automacie czyli soft S równa sie prawie brakiem obsługi brawo panie Włodku .

szpaku

żeby nie pisać nie w temacie to przeczytaj sobie watki o pompach ciepła

dla Twojej chałupy w 15tysiach myślę że się zmieścisz a nawet jeśli miałoby to by ć 20 to zrobisz lepiej decydując się na pompę niż idąc w węgiel

będzie nieekonomicznie zwyczajnie. kocioł węglowy spala sprawnie w okolicy mocy nominalnej. im niższa moc robocza tym niższa sprawność. u ciebie zaden kociołek nawet najmniejszy nie będzie osiągał wysokiej sprawności. Twoje potrzeby są poniżej mocy maksymalnej 100% kotłów robionych taśmowo. jest model 7KW robiony na zamówienie ale bez historii i pytanie jak będzie się sprawował na mocach rzedu 1KW??

musiałbys pytac Jareckiego(nawet nie sprawdzałem ostatnio czy jeszcze oferuje).

minęły 2 tygodnie palenia w Mini

i walczę z niedopałami , obecny soft S i prawie bez zmian spalanie podobne jak w sofcie "manual" duże ilości sadzy w piecu

obecne nastawy to -45% mocy poprzednie w 4,5 podawania 50 postój dmuchawa 75-15 minimalna moc 1,5

temp na piecu 50 C zadana cwu 40 C zawór 4-dr puszcza na co 36-38 C temp. powrotu w/g sterownika 34-35 C

Pale Ekoretem kupiłem wczoraj na testy 100kg Pieklorza zaobacze co bedzie sie działo na tych samych ustawieniach .

Myśle że chyba jeszcze zajrzę w komin jutro z kula i poprawie drożność może to brak oddechu powoduje osadzanie dużych ilości sadzy w piecu.

wstawiłbym zdjecia ale jakoś nie wychodzi ile jest max MB na zdjęcie?

Duża ilość sadzy wynika raczej jak sądzę ze zduszenia mocy pieca. Ja aktualnie palę Wesołą na -35% mocy i mam sporo spieków i ogólnie popiołu w grudach oraz również sporo sadzy. Po 2 tygodniach piec wymaga gruntownego czyszczenia. Wcześniej paliłem miękkim groszkiem i wtedy czyściłem piec co 3-4 dni. Piec pracuje stabilnie, bez wielkich skoków temperatury mimo niewielkiego odbioru ciepła więc specjalnie nie grymaszę. Przy ustawieniu 10kg/h pracy podajnika pokazuje spalanie 10-13 kg/dobę.

male otwory rozwiercilem na 4mm a wieksze przekalibrowalem na 5 mm, teraz otworki nie zatykaja sie dzieki czemu zawsze jest nadmiar powietrza.

W sezonie zimowym palilem katowickim 29000 kcal, teraz gdy pali sie na malych mocach przeszedlem na miekki wegiel bo tamten ciezko trzymal zar i czasami na podtrzymaniu wygasal chociaz palil sie elegancko a popiol to raz na tydzien wyrzucalem.

Kociol chodzi na najnowszym z komizu A33(nie S-ka).

Probowalem palic 50/50 wegiel mial pali sie elegancko nie kopci trzyma temp. nie osadza sie sadza.Jak dopale ten wegiel co mam to przechodze na wegiel mial. Od tej chwili kociol uwazam za wyregulowany.

Ustawienia:

podawanie 5

pauza 30

wentylator 10-80

temp kotla zima-50,wiosna jesien- 45 , za zaworem 4d 38-42

temp cwu 42

spalanie 10-17 kg doba ( przeliczone zwazone)

pow ogrzewana ok 170mkw

temp w domu 23-24 st ( bo dzidzius w domku)

Edytowane przez refmim

jak długo palisz po tuningu

czy przez otwory nie sypie sie popiół do nadmuchu , jak to wyglada praktycznie ,spalanie spadło ?

Ja walcze cały czas z niedopałami pale dopiero trzeci zasobnik ale pierwszy szedł na ori sofcie V i ekorecie było dużo niedopałow i sadzy w piecu , drugi zasobnik soft S Ekoret z ustawieniami święty spokój tylko z moca zjechałem do _45% ale niedopały pozostały , obecnie kupiłem Pieklorza soft S jakby mniej niedopałow spalanie chyba podobne ale papierosowego popiołu to niestety brak

mój piecyk to 15

kol k1krzysztof popiol sie nie przedostaje jedynie drobne kamyczki wystepujace w opale ktore dawniej zatykaly otworki teraz przalatuja. Kwestia zagladniecia raz w miesiacu. Co do nidopalow to teraz nie ma tego problemu wegiel zdaza sie wypalac kwestia jakosci opalu i ilosci popiolu. Co do spalania to ciezko stwierdzic bo temperatury rozne i zuzycie cwu rozne dzisiaj w ciagu doby ze strefami w dzien stop spalanie na poziomie 9kg.

Kol bu20 temp zasilania 45, powrotu od 8-10st mniej i jade tylko na pid.

refmim' date=' spalanie 9 kg tak wynika z Twoich obliczeń czy z licznika?[/quote']

To sa wyniki z wagi nie z licznika. Ostatnio spalil 5wiaderek po 10kg w ciagu 5 dni czyli 10na dobe ,bede musial przeskalowac licznik. Licznik pokazuje od 11.5-12.5kg na dobe

Edytowane przez refmim

mija miesiąć grzania sztokerem mini, nowe wnioski: gdy temperatura spadała w okolice -10st c miałem ustawienia 75% nadmuch podawnie 10s pausa 45s aby mieć temperaturę w domu ok 21-22stC gdy miałem poprzednie ustawienia temperatura była w granicy 19stC, to troche mało dlatego zwiększyłem podawanie do 10s) co do czyszczenia; czyściłem tylko raz na 3 tygodnie ale tylko tam gdzie są kratki rewizyjnie przy rurze odprowadzającej spalin do komina ( tak wyczytalem na forach że to kocioł samoczyszczacy i wystarczy czyscić tylko w piecu przy odejściu rury do komina). Jestem zadowolony z tego pieca wsypuje ekogroszek i opróżniam popielnik reszta to frajda z bawieniem się w odczytywanie danych na monitorku wykresy spalanie temeratury na zasilaniu i powrocie. Zainstalowałem 4 dni temu nowy soft N pokazuje mi spalanie max20kg a dzisiaj 17,6kg a na węgiel też nie narzekam bo wszystko się ładnie spala. Bawię się jeszcze tylko aby bardziej podkręcić parametry i mniej spalać ale widze że i tak kociołek sam oszczędza bo wyłącza pompy cwu i co i przechodzi w stan podtrzymania.

Kolejne ponsumowanie: po 2miesięcznym okresie palenia tzn. od 10-01 do 12-03, spaliłem 43 worki*25kg w ciągu 62dni=średnie spalanie wynosi 17,3kg/dobę.

Obecnie spalam ekogroszek (mieszam ekogroszek z TaniegoOpału, naprzemiennie, brunatnym i czarnym) przy średniej temperaturze na zewnątrz, wynoszącej 8,1stC - 10,3kg/dobę. Moje ustawienia na teraz to 7,0s(podawanie), 50s(pauza) nadmuch max. 77% min.10% praca pompy c.o. 13min. i co ważne nie mam spieków, wszystko ładnie się spala, minus to mały popielnik- trzeba co 1-2dni zaglądać do wnętrza pieca, żeby przesunąć popiół w szufladzie, a co 2-3dzień wysypać popielnik. Kolejny minus: to dym wydobywający się z pieca w trakcie zaglądania i wyjmowania szuflady z popiołem, kolejny minus to jeżeli nie wyczyści się przewodów na czas to pojawia się dym w podajniku, dlatego ja czyszcze gruntownie kocioł raz w tygodniu, aby uniknąć tego typu sytuacji (prawdopodobnie częstość czyszczenia kotła ma bezpośredni wpływ na pojawianie się dymu w podajniku, natomiast rodzaj ekogroszek i jego jakość jedynie wpływają na częstotliwość występowania zadymienia w podajniku). Jednym słowem trzeba umieć dbać o piec tak jak o swój samochód, wtedy uniknie się niemiłych niespodzianek i nie ma minusów ;). Generalnie jestem bardzo zadowolony z pieca z komfortu w pomieszczeniach. Plus: spalam podobną ilość węgla jak przy piecu tradycyjnym z tym że odchodzi mi dodatkowe rąbanie i spalanie 2-3m3 drzewa, codzienne rozpalanie pieca i brak wahań temperatury w pomieszczeniach, cwu 24h/d dlatego czyszczenie raz w tygodniu pieca nie jest aż taką wysoką ceną za wygodę przy ogrzewaniu domu węglem.

.....

Ciekawe jakie będzie spalanie przy średniej temperaturze na zewnatrz np. 13stC lub 23stC, czy będzie opłacać się grzać tylko na cwu i jakie bedzie wtedy spalanie w sezonie letnim.

Jak skończy się marzec to bedę wiedział jakie miałem średnie spalanie ekogroszku w stosunku do średniej temperatury zewnętrznej w danym miesiącu: styczeń, luty i marzec. Rok temu u mnie średnia temp. w styczniu wynosiła -2,8stC w lutym -0,5stC, a w tym roku średnia temp. w styczniu wynosi -1,2st.C, w lutym +4,1stC! Takie dane przydają mi się za rok, bo będę wiedział np. ile więcej lub ile mniej spaliłem ekogroszku w sezonie albo ile mogę spalić ekogroszko przy maksymalnej i minimalnej temperaturze na zewnątrz. Poprostu chce znać jakie są możliwości tego kotła w moich warunkach.

Edytowane przez Mician

Jeśli dobrze ustawisz kociołek, spalanie powinno wahać w granicach 2,5 do 3kg na dobę, zależy ile osób będzie korzystało z CWU i jak mocno będą się babrać w wodzie :)

Piszę o lecie, także nie wychodzi to źle.

Grzeję wodę 6 lat kotłem i nie chcę nic innego, kiedyś chyba przez 16 czy 17 lat prąd latem także nikt mi nie wmówi ile to kosztuje chyba że dwie osoby gdzie pobór niewielki.

Aaa, na lato to sobie czecha zostaw.

I wybrałbym trochę lepiej niż ten "tani opał"

Faktycznie latem zużycie dobowe spada do ok 2,5 -3 kg przy grzaniu samego bojlera. Teraz natomiast mam pytanie odnośnie korekcji mocy kotła ustawiam na -20% i robią się spieki i niedopałki dopiero jak podniosłem na +15% dobrze dopala czyli mam rozumieć korekcja na - osłabia pracę dmuchawy bo na + praca jest bardziej wydajna czy może ktoś to potwierdzić:yes: