Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Jeśli dobrze ustawisz kociołek, spalanie powinno wahać w granicach 2,5 do 3kg na dobę, zależy ile osób będzie korzystało z CWU i jak mocno będą się babrać w wodzie :)

Piszę o lecie, także nie wychodzi to źle.

Grzeję wodę 6 lat kotłem i nie chcę nic innego, kiedyś chyba przez 16 czy 17 lat prąd latem także nikt mi nie wmówi ile to kosztuje chyba że dwie osoby gdzie pobór niewielki.

Aaa, na lato to sobie czecha zostaw.

I wybrałbym trochę lepiej niż ten "tani opał"

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Faktycznie latem zużycie dobowe spada do ok 2,5 -3 kg przy grzaniu samego bojlera. Teraz natomiast mam pytanie odnośnie korekcji mocy kotła ustawiam na -20% i robią się spieki i niedopałki dopiero jak podniosłem na +15% dobrze dopala czyli mam rozumieć korekcja na - osłabia pracę dmuchawy bo na + praca jest bardziej wydajna czy może ktoś to potwierdzić:yes:

Jeśli dobrze ustawisz kociołek, spalanie powinno wahać w granicach 2,5 do 3kg na dobę, zależy ile osób będzie korzystało z CWU i jak mocno będą się babrać w wodzie :)

Grzeję wodę 6 lat kotłem i nie chcę nic innego, kiedyś chyba przez 16 czy 17 lat prąd latem także nikt mi nie wmówi ile to kosztuje chyba że dwie osoby gdzie pobór niewielki.

Możesz napisać jakie masz ustawienia kotła w trybie letnim na grzanie tylko samego CWU sztoker 25kw soft A33_N

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem Sztokera Mini 15kW i mam pytanie dotyczące ciągu kominowego. Wymagany komin podawany w instrukcji dla tego kotła jest taki sam jak dla wersji 25kW i 35kW. Wymiary minimalne: 220cm kwadratowych, 5,5m długości, ciąg 20Pa . Czy rzeczywiście potrzebuje on tak szerokiego komina? Jak to wygląda u Was, użytkowników w praktyce? Mam do dyspozycji komin 14x14cm z cegły, ze sporymi niedokładnościami wewnątrz, do tego długi na 12m. Zastanawiam się nad ciągiem i czy mogą wystąpić problemy z wygrzaniem i skraplaniem pary, zwłaszcza w okresach cieplejszej aury i pracy na niskiej mocy.

Jak dawno, dawno temu rozmawiałem z jego konstruktorem, to mówił,że planem było, aby ten mały sztoker chodził na takich kominach 14x14cm

Konstruktor myślał wówczas o wykorzystaniu tego także do takich starszych, większych mieszkań w kamienicach a tam najczęściej takie kominy.

Wyjście spalin w sztokerze-mini to fi.120mm

Może to wyglądać na głupie zapytanie, ale zadam. A czy do Sztokera komin jest w ogóle potrzebny ? Może wystarczy krótki kawałek rury i niech ''leci'' razem z parą wodną. Jak zdejmę rewizję na kolanie ustawionym na czopuchu kotła, to praktycznie nic nie widzę i nie czuję. A tak w kominie u wylotu jest wilgotno.

A gdyby tak oddzielić parę wodną ze spalin i skierować ją do paleniska ?

Teraz poważne zapytanie:

Sterownik SPP w Sztokerze. Sprawdził Ktoś ?

Edytowane przez toker

Sterownik SPP w Sztokerze. Sprawdził Ktoś ?

Mocno wątpię.

Zestaw jest konkretnie składany, początkowo z Pumą a seryjnie "leci" z Cobrą

Widzisz też,że jest podzielony na panel na górze i dodatkową puszkę na dole koło kosza.

Ja nie znam nikogo, kto do sztokera podłączył inny od fabrycznego sterownik, no ale może się mylę.

Mirek, jak masz SPP to podłącz i sprawdź, to nie bomba atomowa-, nie wybuchnie.

Podłącz, sprawdź sobie i podziel się wrażeniami.

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem Sztokera Mini 15kW i mam pytanie dotyczące ciągu kominowego. Wymagany komin podawany w instrukcji dla tego kotła jest taki sam jak dla wersji 25kW i 35kW. Wymiary minimalne: 220cm kwadratowych, 5,5m długości, ciąg 20Pa . Czy rzeczywiście potrzebuje on tak szerokiego komina? Jak to wygląda u Was, użytkowników w praktyce? Mam do dyspozycji komin 14x14cm z cegły, ze sporymi niedokładnościami wewnątrz, do tego długi na 12m. Zastanawiam się nad ciągiem i czy mogą wystąpić problemy z wygrzaniem i skraplaniem pary, zwłaszcza w okresach cieplejszej aury i pracy na niskiej mocy.

U mnie Sztoker Mini pracuje na takim właśnie starym kanale kominowym 14x14cm, przy czym jego wysokość to ok. 9m. Działa od listopada w różnych warunkach (generalnie warunkach ciepłej zimy i małych odbiorów ciepła) i jak do tej pory problemów z ciągiem i wykraplaniem nie zaobserwowałem. Trochę czasami dymi do środka jak się otwiera drzwiczki, ale ciąg jest.

dzięki ;)

• 2 months później...

1.Spalanie kotła mini w okresie letnim bardzo mile mnie zaskoczyło(cwu-80L);

-29.05.2014-temp. max. na zew. 15,9st.C--->3,3kg (grzanie w kuchni, łazience i 2 pokojach+cwu)

-28.05.2014-temp. max. na zew. 24,5st.C--->1,4kg (tylko cwu)

-27.05.2014-temp. max. na zew. 24,4st.C--->1,3kg (tylko cwu)

-26.05.2014-temp. max. na zew. 24,1st.C--->1,6kg (tylko cwu)

-25.05.2014-temp. max. na zew. 24,2st.C--->1,6kg (tylko cwu)

Zdjęcie0629.jpg

2. Wykres temperatury między godz. 23.00-7.00

Zdjęcie0632.jpg

3. Wykres temperatury między godz. 7.00-15.00

Zdjęcie0633.jpg

4. Wykres temperatury między godz. 14.00-22.00

Zdjęcie0634.jpg

5. Wykres temperatury między godz. 20.00-4.00

Zdjęcie0635.jpg

Edytowane przez Mician

6. Ustawienia temp. CWU oraz innych parametrów na kotle w okresie letnim

[ATTACH=CONFIG]263298[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]263299[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]263300[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]263301[/ATTACH]

Na jakim sofcie masz sterownik i jaką masz ustawiona pauze w podawaniu bo na zdjeciu jest tylko czas podawania

• 2 weeks później...