HighlanderPatusia 20.09.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Witam szanownych forumowiczów ,to jest mój pierwszy post w tym dziale. W marcu kupiłem sztoker mini 15kw,który został zainstalowany w domu z bala (fi22) 110m2 ,parterówka,grzejniki+podłogówka [50/50]+bojler 120l ,opalam jaret 21000 kj z Jaworzna. Obecnie wprowadzam się i próbuje go ogarnąć na szybko (rozpracowywał będę go na części pierwsze w zimie bo wtedy więcej czasu człowiek ma). Co za tym idzie mam do was kilka pytań. 1.Czy żeby go opanować muszę wszystkie 103 strony przewertować ?? 2.Czy proporcje podawania do przedmuchu 1/3 są ok na jesienne temperatury?? [7/21] 3.Instalator (nie związany z sztokerem ) powiedział mi żeby min temp na CO była 55 st. c., a CWU osiem mniejsza i że to ponoć jest jakaś żelazna zasada której trzeba się trzymać,czy to prawda??? bo w domu 22st i rośnie ,wszystkie okna uchyły na maxa ,zaraz będę musiał się rozbierać 4.Jak najlepiej ograniczyć przyrost temperatury??,sterownikiem,nastawami,zaworami trójdrożnymi , czy termostatami na grzejnikach?? 5.Rura podajnika jest przykręcona do "korpusu" czterema śrubami ,na jednej z nich mam cały czas przedmuch(taki mały dymek wijący się cały czas )próba dokręcenia nic nie dała,silikonować czy jest może na to jakiś patent,czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?? może uszczelke źle zmontowali,choć z zewnątrz wygląda ok. 5.Może jakaś wiedza i wskazówki "w pigółce " dla mnie możecie podesłać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 (edytowane) Co do insztalatora to niezły stary, zacofany palant Ci się przytrafił Nie mogłeś kupić od kogoś kto ma tym choć jakieś blade pojęcie ? To że blisko nie znaczy że będzie najlepiej. Edytowane 20 Września 2014 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HighlanderPatusia 20.09.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Faktycznie ,gość wyglądał jakby był starszy od węgla:) W takim razie może coś podpowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Faktycznie ,gość wyglądał jakby był starszy od węgla:) W takim razie może coś podpowiesz Trzeba było lepiej wybrać sprzedawcę 1. nie koniecznie ale warto 2. to dość duża moc 1 do 3 3. bzdur Ci naopowiadał, Sztoker może pracować na niskich temperaturach 4. masz wszystko co Ci potrzebne, czym chcesz 5. uszczelnić Widzisz mam też Sztokera w ofercie, ile życie byłoby prostsze Aaa, też do młodzieniaszków nie należę ale staram się uczyć w miarę wolnego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HighlanderPatusia 20.09.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 (edytowane) Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź ! Edytowane 20 Września 2014 przez Highlander&Patusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 A niema za co Widzę bystry jesteś, dasz jakoś radę jak zamieszkasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HighlanderPatusia 21.09.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Po tej nocy już wiem że 7/21 to za dużo niedopały itd.) Tera testuje 8/50 zobaczymy wieczorem. Pytanie bardzo ważne Jak wyłączyć ADC ,bo w instrukcji jest tylko jak o włączyć,bardzo to dziwne! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.09.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 jak dobrze pamiętam uruchamiasz funkcję strzałką do góry a wyłączasz strzałką w dół(jeśli masz Cobrę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HighlanderPatusia 21.09.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Mam Cobrę ,ale ta strzałka w dół nie ma reakcji pid włączam i wyłączam bez problemów (właśnie strzałkami) nie wiem jak to rozpracować ,to pewnie jakaś pierdoła będzie ,coś pewnie robię źle,ale skoda niedzieli żeby w kotłowni siedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.09.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 ok. 8/40 pod 8/45 dla Jareta wyjściowo można zacząć.Nadmuch góra 82% pod 85%, dół ok.5-7%Min moc kotła dać na 2%Masz wybór: ADC, PID-II, wyłączony PID... zrób na to drugie położenie, czyli aktywne PID-II, mi się z tym najlepiej pracuje. W sztokerach masz w zestawie moduł alligator z obsługa siłownika zaworu i pompy za zaworem, więc instalator mógł podłączyć tak, aby na kotle było 55, mogłas bojler ładować na 45st.C a na dom za zaworem przez alligatora puszczac np. 35 czy 38st.C..... Tutaj masz także soft testowy bez nastaw:http://www.elektro-miz.pl//upload/file/PROGRAMY/Co_v11_S10u_Sztoker_15kW.bin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HighlanderPatusia 21.09.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.09.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 jestem już w domu więc sprawdziłemmój pracuje w dwustanie więc mam pid wyłączony, jedno naciśnięcie strzałki w górę pid na niebiesko, drugie to załączenie Adc. naciśnięcie strzałki w dół przełącza z Adc na pid a kolejne przełącza w dwustan. innej opcji nie ma raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HighlanderPatusia 21.09.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Dokładnie tak jak piszesz Zmyliło mnie to że nie ma bezpośrednio komunikatu adc-off ,a jest pid-on ,pid-off. Myślałem że cały czas mam włączony pid i adc. Jeszcze trochę czasu minie zanim się "dotrzemy" np. teraz się zastanawiam nad zmianą koloru wyświetlania mocy pieca. Wcześniej na czarno wyświetlało mi moc na jakiej piec pracuje,a tera doszło do tego jakiś parametr który pojawia sie chwile na czerwono?? O co chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.09.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 przy załączonym adc kolor zmienia się w zależności czy dodaje lub ujmuje mocyna czerwono plusuje a na niebiesko gdy jest na minusie(albo odwrotnie- nie pamiętam bo nie korzystałem od dawna)przy wyłączonym adc wyświetla domyślnie na czarno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekmax 23.09.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Witam używam Sztokera25 3 lata jak wygląda sprawa wymiany oleju w reduktorze Pozdrawiam użytkowników sztokerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 24.09.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Witam po małej przerwie. od tygodnia grzeje domek bo do tej pory tylko CWU, troszkę się dziwię bo spalanie skoczyło o ponad połowę. Dodam że ogrzewny dom to 130m2 w tym podłogówka 45m2 i piec non stop się załącza a grzejniki na 3 i są zimne lub letnie w domu 22 stopnie. piec ustawiony mam 50/6 podawanie wentylator 80/5 wyłaczony pid temperatura ustawiona na 53 w nocy o 3 niżej CWU 51 w nocy 3 niżej i powrót z grzejników jest zimny może zle instalacja zrobiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 25.09.2014 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 a może podłogi muszą odebrać ciepło i powrót wychładza zimna woda z pętli a nie z kalafiorów. moc dość niska ustawiona i po przejściu w podtrzymanie nie przebija zapewne i stąd krótkie okresy odpoczynku, ja bym nie narzekał na taki stan.jeśli w domu 22st a na termostatach 3 ustawiona to nic dziwnego że zimne- w większości termostatów "3" to okolica 21-21,5stC. zatem jest to prawidłowe zjawisko- termostat zwyczajnie odcina dopływ wody bo jest wystarczająco ciepło. pytanie jeszcze ile to jest ta "połowa" ?jeśli spalał 3kg/dobę na samo CWU a teraz 4,5 z grzaniem domu to nie ma chyba tragedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 25.09.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 W wolnej chwili pokażę schemat mojej instalscji. Spalanie węgal wynosi teraz 8-9kg a było 3kg Z pętli podłogówki powrót idzie ciepła woda natomiast z powrotu grzejników idzie zimna bo ma oddzielne obiegi nie wiem może pomoże sterownik pokojowy bo mam zamiar go zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 25.09.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 trochę zatem dziwne skoro kalafiory zimne i nie ma odbioru aby powrót się wychładzał może coś skopane w instalacji jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 25.09.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 przesyłam zdięcie mojej instalacji szkic oraz zdjęcie rodzielaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts