Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

jeśli dobrze czytam ten rysunek to masz zasilany cały układ za zaworem a zatem idzie to samo na podłogę co na grzejniki i wraca jednym powrotem?

czy ewentualnie powrót z grzejników możesz skontrolować przed połączeniem z powrotem podłogówki?

mogę nie ogarniać bo z hydrauliki nie jestem biegły więc może niech ktoś mądrzejszy oceni poprawność.

obawiam się jednak że może pompa od podłogówki wyciągać z obiegu kalafiorowego i woda płynie odwrotnie

jakoś mi to dziwnie wygląda wszystko.

potrzebna jednak opinia kogoś z większą wiedzą niż moja

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

timon120777...nie on ma dodatkowe mieszanie na podłogówce.... więc podmiesza wodę na piewrwszym mieszaczu ....podaję ją do grzejników i pod mieszacz na podłogówce...

napewno woda z grzejników ci nie wychładza kotła skoro nie ma w nich przepływu na lini od grzejników do trójnika łączącego napewno z OP woda tam poprostu stoi....

jeśli w grzejnikach nie ma przepływu to tylko podłogówka może ci wychładzać kocioł....w dodatku w układzie masz zainstalowany mieszacz 3-drogowy wiec schaładzając wodę podawaną na grzejniki i OP nie zasilasz powrotu z wodą goracą....

ja mam zawór 4-dr....i różnica u mnie na zasilaniu po zaworze 4 dr a powrotem bezpośrednio do pieca wynosi przeważnie 2-5stC.....obecnie jeszcze nie grzeję....

bo temperatura w domku...jest 24 stC na parterze a na poddaszu 22....więc jest ciepło...

a nie lepiej zamienić zawór 3 dr na 4-drogowy? a po co ci dodatkowy zawór mieszający skoro masz tam mieszacz....nie działa jak mieszacz 3 dr ale spełnia swoją funkcję....co do pompy rzeczywiście jeśli pompa będzie przed zaworem 3 dr będzie część ciepła pchała na powrót...ale wtedy na całe CO pójdzie taka temp. wody jak na piecu....a jedynie na OP będziesz mógł ją zmniejszyć....(ale w przypadku grzejników masz zamontowane głowice termostatyczne)....

ja mam tak, iż bojler grzeję grawitacyjnie...bo po wyjściu z pieca mam trójnik jeden koniec zasila mi wodą grzewczą bojler a drugi zawór 4 dr za zaworem na zasilaniu mam pompę....i do grzejników oraz na zawór mieszający pod OP woda grzewcza ma tyle ile nastawię na zaworze 4 dr....pompy włączają mi się równocześnie po osiągnięciu przez kocioł zadanej temp +1 stC (bo przewyższa o 3-4 stC) pompy się wyłączają jeśli temp kotła spada poniżej zadanej...i po ochłodzeniu o 1 stC załącza się dmuchawa a następnie podajnik....to tak w skrócie zimą ....latem pompy wogóle nie pracują....

• 2 weeks później...
Witam

Mam pytanie, jakie mieliscie ostanio zużycie węgla? U mnie Mnie jest około 12,5kg na dobę.

Nie wiem jaką ustawic srenia na piecu pod kodem 1207 tam jest kh/h.

najłatwiej to wyliczyć zasypując pełny kosz i czekac aż całość się spali. potem dopasujesz licznik do faktycznego zużycia ale i tak będzie ono lekko niedokładne. wszystko zalezy od granuilacji opału i rodzaju przekładni oraz ślimaka. u mnie teraz chodzi na nastawie 21kg/h, szwagier testujący Cobrę na zwykłej fajce ma około 17,5kg mimo iż kocioł większej mocy i inny palnik.

jednym słowem metoda prób i błędów.

co do zużycia 5,8kg/dobę

• 3 weeks później...
Jakie macie doświadczenia z paleniem ekogroszkiem PIeklorz z Piekar (29MJ) w kotle sztoker mini15kW? Możecie coś poradzić? mam sporo spieków (3/4wiadra po dwóch dniach palenia) i gasło mi początkowo w piecu jak było plus 17stC na zewnątrz. Przeszedłem od ustawień 3,5s 60s do obecnie 22s 270s. Pompa c.o. praktycznie przestała pracować w trybie ciągłym (stan podtrzymania pompy włącza się stale co 10min) przy termostacie pokojowym ustawionym na 22,8stC, za to chodzi mi nonstop dmuchawa, żeby "dobić" do temperatury zadanej na kotle 61stC. Grzeję ok. 100m2 nieocieplonego domu mam ponad 23-24stC w domu, w nocy ponad 22stC na kotle temperatura waha się od 50-60stC.

a może warto by było zmienić soft na S :

http://www.elektro-miz.pl//upload/file/PROGRAMY/Co_v11_S10u_Sztoker_15kW.bin

ja mam ok 170 m2 opał Ekoret KHW ustawienia korekta mocy kotła-45% , minimalna moc kotła 1.5% , temp wody ustawiona 40 C /faktycznie zmierzona ok 50 C / temp. na piecu 50 C plus strefy czasowe tygodniowe wg potrzeb , temp na układ za zaworem 4-drogowym ok 38 C temp. powrotu na kotle ok 33 C zawór 4-dr ustawiony na 5,5 .

rozpaliłem 25.09 i do 25.10 spaliłem 217 kg dzieląc to przez 30 dajeto średnio 7,23 kg na dobę .Termostaty na grzejnikach poustawiane na "3" a temp w pomieszczeniu głównym- salon - oscyluje przy 24 C

nic nie kombinuję tylko czyszczę i sypię opał popiołek dopalony z grudkami rozpadającymi sie w placach , kolor biały .

Na obecne warunki te ustawienia są b dobre jak się zrobi zimniej to poprawię korektę mocy kotła lub podniosę temp na kotle .

Mam pytanko jak wygląda wasze palenisko?

Bo u Mnie żar jest z tyłu paleniska a popiół z przodu na wysokośc około 10 cm.

Posiadam Sztoker 25KW.

Jak zwiększam czas podawania to jest nie dopalony węgiel.

Obecnie mam ustawienia

podawanie 6 /55

Dmuchawa 5/82

Zużycie przez te ostatnie dni to w granicach 25kg na dobę a w domu rozkręcone grzejniki na 3 i 3,5 a w domu 22 stopnie

Jakie macie doświadczenia z paleniem ekogroszkiem PIeklorz z Piekar (29MJ) w kotle sztoker mini15kW? Możecie coś poradzić? mam sporo spieków (3/4wiadra po dwóch dniach palenia) i gasło mi początkowo w piecu jak było plus 17stC na zewnątrz. Przeszedłem od ustawień 3,5s 60s do obecnie 22s 270s. Pompa c.o. praktycznie przestała pracować w trybie ciągłym (stan podtrzymania pompy włącza się stale co 10min) przy termostacie pokojowym ustawionym na 22,8stC, za to chodzi mi nonstop dmuchawa, żeby "dobić" do temperatury zadanej na kotle 61stC. Grzeję ok. 100m2 nieocieplonego domu mam ponad 23-24stC w domu, w nocy ponad 22stC na kotle temperatura waha się od 50-60stC.

witam o spiekach można pisać bardzo dużo (spieki koksowe,spiekanie się popiołu z węgla itd) no ale dalej, masz sztokera 15 obniż nadmuchy powodem robienia się spieków może być za wysokie napowietrzanie,ae potem prawdopodobnie powstanie inny problem . Daj znać czy się poprawiło i jakie zmiany nastąpiły w piecu .pozdrawiam sztokerowców