Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Mam pytanie do Jarecki 69

podobno powstał nowy mini15 o nowej konstrukcji, jak tak to co będzie jeszcze lepszy od starego ?

Gdzie mogę zerknąć na schematu budowy'

Nie wiem czy lepszy, to pokaże czas.

Zmodyfikowany na półkowy, czyszczony od przodu z większym rusztem awaryjnym, bo o to podobno był naciski,że w starszym był za mały, do luftu itd.

Nie wiem na co komu w podajniku częste korzystanie z rusztu, ale niby tak było. Plus to czyszczenie od przodu, bo niby na te pionowe narzekania były,że niewygodne do czyszczenia. Dla mnie ta pionowa konstrukcja była fajna, tam tylko częściej od przodu z góry z przejścia z prostokąta w rury przy nawrocie zgarnąć cały syfek a pozostałe pionowe to już sporo rzadziej.

Napisz na priva, to linka podam z fotkami do obejrzenia

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mician jak wypadł test "S"

ustawiłem temperaturę na kotle na 50stC

korekta -55% moc min. 4%

pompa c.o. włącza się co 6min.na 2min.

CWU 41stC/3s.

lokalizacja czujnika CWU na powrocie z bojlera, wcześniej miałem zamontowany na zasilaniu

paliwo spala się super

dzięki k1krzysztof

Edytowane przez Mician

• 2 weeks później...
Cześć wszystkim . Chcę coś wam powiedzieć . Problem spiekania się węgla , niedopalania, czy osadzania się dużych ilości sadzy to nie jest przyczyna ustawień pracy kotła.Ten problem występuje nie tylko w sztokerze lecz w wielu piecach z podajnikie rynnowym.Coś wam powiem - dwa lata nauki najpierw o co ,potem o konstrukcjach kotłów aż w końcu o spalaniu się węgla i następnie odbyło się spawanie, wiercenie , dorabianie nowych elementów i mój sztoker 15 zaczął cykać . Teraz sypię węgiel i wybieram popiół odkurzaczem od kominków ( popiół jak i babci w piecu kaflowym , piec nie zarasta), włączone pid który dopiero teraz robi za mnie całą robotę nie ważne jakie parametry podam, pid i tak je przestawia np ustawiam 16/150 podawanie a pid mi zmienia przy stałym odbiorze na 16/400 i tak dalej .Nie czepiajcie się ustawień i sterowników. Sterowniki firmy cobra są debest, Przyczyną jest piec i jego problem ze spalaniem.Wiem przerobiłem piec straciłem gwarancje ale było warto. A jeszcze jedno dom wolno stojący ok 100 m2 dobrze ocieplony, bojler 150l 5 osób w domu. temperatura 23 st. - spalanie dobowe przy tej pogodzie jąką mamy Od 6.8 do 10.8 km i zero zaglądania w końcu do kotłowni sypie węgiel wybieram odkurzaczem popiół ręsztę robi za mnie piec jak gazowy czy ropniak i i tak firma sztoker powinna oferować swój wyrób ( wcześniej czyściłem pić co tydzień a kotłownie mam przy przedpokoju bo nie mam piwnicy ani garażu to nie powiem wam co dostałem od żony za smród w domu) Życzę powodzenia teraz wiecie czego szukać A tak na marginesie informowałem sztokera o swoich pracach nad nim ale mnie zlekceważyli więc prowadziłem je sam i dziś mam ferrari w klasie kotów pozdrawiam HANDYMAN

Cześć wszystkim . Chcę coś wam powiedzieć . Problem spiekania się węgla , niedopalania, czy osadzania się dużych ilości sadzy to nie jest przyczyna ustawień pracy kotła.Ten problem występuje nie tylko w sztokerze lecz w wielu piecach z podajnikie rynnowym.Coś wam powiem - dwa lata nauki najpierw o co ,potem o konstrukcjach kotłów aż w końcu o spalaniu się węgla i następnie odbyło się spawanie, wiercenie , dorabianie nowych elementów i mój sztoker 15 zaczął cykać . Teraz sypię węgiel i wybieram popiół odkurzaczem od kominków ( popiół jak i babci w piecu kaflowym , piec nie zarasta), włączone pid który dopiero teraz robi za mnie całą robotę nie ważne jakie parametry podam, pid i tak je przestawia np ustawiam 16/150 podawanie a pid mi zmienia przy stałym odbiorze na 16/400 i tak dalej .Nie czepiajcie się ustawień i sterowników. Sterowniki firmy cobra są debest, Przyczyną jest piec i jego problem ze spalaniem.Wiem przerobiłem piec straciłem gwarancje ale było warto. A jeszcze jedno dom wolno stojący ok 100 m2 dobrze ocieplony, bojler 150l 5 osób w domu. temperatura 23 st. - spalanie dobowe przy tej pogodzie jąką mamy Od 6.8 do 10.8 km i zero zaglądania w końcu do kotłowni sypie węgiel wybieram odkurzaczem popiół ręsztę robi za mnie piec jak gazowy czy ropniak i i tak firma sztoker powinna oferować swój wyrób ( wcześniej czyściłem pić co tydzień a kotłownie mam przy przedpokoju bo nie mam piwnicy ani garażu to nie powiem wam co dostałem od żony za smród w domu) Życzę powodzenia teraz wiecie czego szukać A tak na marginesie informowałem sztokera o swoich pracach nad nim ale mnie zlekceważyli więc prowadziłem je sam i dziś mam ferrari w klasie kotów pozdrawiam HANDYMAN

DSC03543 (2).jpg

DSC03084 (2).jpgDSC03091 (2).jpgDSC03561 (2).jpg

dołączam kilka zdjęć jak wyglądał piec w tamtym roku i jak zaczyna wyglądać w tym

a które są z tego roku?

powiem tak wyślę więcej zdjęć jak piec mi wyschnie -dwa lata nagaru nie suszy się w kilka dni a po za tym nie interesuje mnie czy ktoś mi wierzy czy nie, ja wiem co mam .Na razie. ( pytanie dlaczego sztoker zrobił nową konstrukcje pieca 15 kw ? co pierwsza to zła)

ja nie twierdzę że Ci nie wierzę- gdzie tak napisałem?

moze ta druga konstrukcja jest zwyczajnie jeszcze lepsza;)

piec wyschnie? nie rozumiem chyba:jawdrop:

witaj

piec podwóch latach na ściankach w wymienniku ciepła miał nie wiem spaloną sadzę do grubości 1mm i nie szło tego zeskrobać ( tak myślę że to sadza bo nie jestem chemikiem i nie wiem co co tam się odkładało) teraz dopiero zaczyna to odchodzić i pojawia się czysta blacha . Dlaczego nazwałem że piec się suszy , ponieważ wcześniej sadze które się osadzały były tak smoliste ,że jak go czyściłem to wyglądałem jak kominiarz a próby użycia odkurzacza kominkowego kończyły się od razu fiaskiem bo filtr zalepiał i nie ciągnął .Teraz popiół jest suchy wybieram go odkurzaczem ,wytrzepuje filtr hepa i wszystko gra . A co do drugiej wersji pojęcia nie mam czy lepsza ,ale jak mogę wyrazić swoje zdanie to raczej nie . Wymiennik ciepła + rury pionowe rewelacja. Zmierzę temperaturę na wyjściu z pieca ale na pewno jest niska bo nigdy nawet delikatnie nie przypiekła rąk a na okrągło ją łapałem- na oko max 60 st.

drobiazg ,

Tak czytam o problemach jakie mają koledzy przy innych piecach-sterownikach i myślę że obsługa SZTOKERA przy tym sofcie to banał .

z ciekawości jaką;

temp puszczasz na chatę za zaworem 3-4 drogowym ,

temp w pomieszczeniu wzorcowym

i spalanie dobowe za poprzednie dni .

Teraz mam takie spalanie:

WP_20141115_07_07_09_Pro.jpg

Mam zawór trójdrogowy mechaniczny(ręczny) na c.o pod pionami, nie mam podłogówki. Temperatura idzie na grzejniki taka jaka pokazywana jest na kotle czyli 52-47stC.

Edytowane przez Mician

Teraz mam takie spalanie:

[ATTACH=CONFIG]289401[/ATTACH]

Mam zawór trójdrogowy mechaniczny(ręczny) na c.o pod pionami, nie mam podłogówki. Temperatura idzie na grzejniki taka jaka pokazywana jest na kotle czyli 52-47stC.

Kolego mam pytanie:

Co ile zasypujesz zasobnik i ile worków?

Kolego możesz opisac jakie wprowadziłeś zmiany w piecu?

Zastanawia mnie czy czasem nie zmniejszyłeś płyty paleniska z otworami do połowy, też to planuje zrobic bo żar cały czas mam w tylnej części paleniska nawet zmniejszając przerwę w podawaniu obecnie mam ustawione 8/90 ale jak było 8/60 było tak samo a był nie dopalony groszek.

Spalenie nie z kopmutera tylko z zasobnika ile wsypie i na ile dni wystarczy obecny to 20-23 kg na dobę. :-(

Zastanawia mnie czy czasem nie zmniejszyłeś płyty paleniska z otworami do połowy, też to planuje zrobic bo żar cały czas mam w tylnej części paleniska nawet zmniejszając przerwę w podawaniu obecnie mam ustawione 8/90 ale jak było 8/60 było tak samo a był nie dopalony groszek.

Spalenie nie z kopmutera tylko z zasobnika ile wsypie i na ile dni wystarczy obecny to 20-23 kg na dobę. :-(

Jak dobrze zrozumiałem to 20-23 na dobę to trochę dużo jak na 15 a którą masz wersję starszą czy nowszą , ale myślę że to bez znaczenia .Mam pytanie w czym mam pomóc bo jak chcesz żebym z niego zrobił to co u mnie to będzie trochę roboty. Jeżeli chcesz sypać groszek i wybierać popiół to niestety zmniejszenie paleniska nic ci nie da. Ja swoją zabawę zacząłem nie z oszczędności tylko powodem było czyszczenie można było dostać świra a że przy okazji wyszło co innego to się cieszę . Nie twierdze że moje to cudo ale go nie czyszczę i nie pilnuje. Spalanie rzeczywiste 12.5 kg na dobę . Może innym pali 7 no ale piec piecowi nie równy. Opisz wszystko co się dzieje z piecem parametry, schematy kotłowni itd. Jak myślę będę musiał ci zrobić rys. techniczny co masz przerobić w piecu . A tak przy okazji wszyscy którzy będą potrzebowali mojej skromnej pomocy niech podziękują jareckiemu79 bo ten gość namówił mnie żebym się podzielić tym co się nauczyłem, żeby nie on to by mnie tu nie było.

Jak dobrze zrozumiałem to 20-23 na dobę to trochę dużo jak na 15 a którą masz wersję starszą czy nowszą , ale myślę że to bez znaczenia .Mam pytanie w czym mam pomóc bo jak chcesz żebym z niego zrobił to co u mnie to będzie trochę roboty. Jeżeli chcesz sypać groszek i wybierać popiół to niestety zmniejszenie paleniska nic ci nie da. Ja swoją zabawę zacząłem nie z oszczędności tylko powodem było czyszczenie można było dostać świra a że przy okazji wyszło co innego to się cieszę . Nie twierdze że moje to cudo ale go nie czyszczę i nie pilnuje. Spalanie rzeczywiste 12.5 kg na dobę . Może innym pali 7 no ale piec piecowi nie równy. Opisz wszystko co się dzieje z piecem parametry, schematy kotłowni itd. Jak myślę będę musiał ci zrobić rys. techniczny co masz przerobić w piecu . A tak przy okazji wszyscy którzy będą potrzebowali mojej skromnej pomocy niech podziękują jareckiemu79 bo ten gość namówił mnie żebym się podzielić tym co się nauczyłem, żeby nie on to by mnie tu nie było.

moje ustawienia- podawanie 120/10, nadmuch 80/20 pid włączony

Ustaw piec podawanie 10 przerwa 120 nadmuch min80 albo wyżej, pid wyłącz . powinno spaść spalanie , piec powinien lepiej wyglądać ale będą spieki , węgiel powinien być dopalony- spróbuj to jedyne ustawienie które u mnie kiedyś skutkowało na razie

Mam piec 25kw

Moje ustawienia:

70/8

90/5

pid ma wyłączony

grzejniki w domu rozkręcone na 3 a jeden w salonie na 6max

temperatura nastawiona na 56 ale jej wahania są takie od 46 do 57

20140925_205114.jpg

20140925_205114.jpg

20140925_205208.jpg

20140925_205128.jpg

schemat mojej instalacji

20140925_205321.jpg

dom o powierzchni 130 m2, dom ocieplony 12cm lambda 33, i podasze nie użytkowe ale jeszcze nie ocieplone.

nie wiem jakie jeszcze info podac...

Mam piec 25kw

Moje ustawienia:

70/8

90/5

pid ma wyłączony

grzejniki w domu rozkręcone na 3 a jeden w salonie na 6max

temperatura nastawiona na 56 ale jej wahania są takie od 46 do 57

[ATTACH=CONFIG]289612[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]289612[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]289614[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]289613[/ATTACH]

schemat mojej instalacji

[ATTACH=CONFIG]289615[/ATTACH]

dom o powierzchni 130 m2, dom ocieplony 12cm lambda 33, i podasze nie użytkowe ale jeszcze nie ocieplone.

nie wiem jakie jeszcze info podac...

zawór mieszający to trójdrożny ?