timon120777 18.11.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 to nie jest sprawność tylko moc z jaką pracuje(cosik ala obrotomierz)jeśli masz powiedzmy dla mocy maksymalnej podawanie 5 sek i przerwa 25 a wyświetla się 50% to oznacza że będzie podawać 5 sek co 50 sek. tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 18.11.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 ok a jak to ma się do ekonomi ?czy są jakieś zalecenia co do % od - do \ nie mniej - więcej niż czy patrzeć w popielnik , zasobnik i wnętrze pieca Zauważyłem że jak piec chodzi na korekcie mocy bliskiej 0 w cieplejszym okresie to produkuje niedopały -... ileś tam na minus poprawia jakość wypalania ... mniej podaje na ruszt i chyba mniej wieje ale lepiej dopala tylko do jakiej granicy to przesuwać może ktoś rozwinie wtajemniczony normalnym językiem /prostym/ zwiazek przyczynowo skutkowy . Może to już zostało opisane to proszę o naprowadzenie .Jedyny negatywny skutek prasy Sztokera 15 jaki mam u siebie to dość duże ilości sadzy w komorze spalania pieca i z tym próbuję walczyć reszta jest ok.ale gdybym przy okazji coś ugrał na ekonomi to przyjmę to z ochotą .Sztokerowcy opiszcie swoje obserwacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.11.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 kocioł ma uzupełnić straty- im są wyższe tym więcej spali. jak mu ustawisz niską moc będzie pracował w trybie ciągłym. jak bardzo wysoką to przeciągnie i się odstawi, wtedy zapewne naprodukuje trochę sadzy i może jakieś spieki albo niedopały.uważam że kociołek powinien pracować a nie odpoczywać. swój ustawiam tak aby tak właśnie było.mam dość mocno ograniczone nastawy dla 100% mocy. jak pracowałem na wcześniejszych softach to obniżałem moc nawet do -50%.poczytaj wątek Włodka_pid, wątek o Skam i sterownik Puma, był też wątek przejście na PID ze standardowego sterownika. trochę będziesz musiał pogrzebać ale myślę że warto a co do ekonomii to nie wiem jak jest bo nie mam ciepłomierza i nie potrafię odpowiedzieć czy taniej jak pracuje czy jak pogoni na mocy maksymalnej i się odstawi. spytaj SUSPENSER-a on ma ciepłomierz może robił testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 18.11.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Dzisiaj spalanie po ustawieniu na 10/120 spalanie około 30 kg przejdę z powrotem na 8/70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 22.11.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 witam, mam kłopot z dolnym deflektorem: tak jakby zaczął pękać, tzn. wybrzuszył się w górę i zbliża się powoli do deflektora górnego, w pewnym momencie go dotknie i nie będzie między nimi miejsca, blokując przepływ płomieni. Zanim to się stanie chciałbym coś zrobić, tylko nie wiem co : wyjąć go i zostawić tylko górny? a może taki deflektor można wymienić? Poradźcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert1274 23.11.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 witam, mam kłopot z dolnym deflektorem: tak jakby zaczął pękać, tzn. wybrzuszył się w górę i zbliża się powoli do deflektora górnego, w pewnym momencie go dotknie i nie będzie między nimi miejsca, blokując przepływ płomieni. Zanim to się stanie chciałbym coś zrobić, tylko nie wiem co : wyjąć go i zostawić tylko górny? a może taki deflektor można wymienić? Poradźcie... Musisz zadzwonić do Pleszewa i zamówić nowy defektor. Kosz ok.120 zł z przesyłką. Miałem taką samą sytuację,defektor się wybrzuszył i pękł. Dzwoniłem do Pleszewa i dowiedziałem się,że defektory nie są na gwarancji i trzeba kupić nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.11.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Trzeba dzwonić w tej sprawie do Komizu Nigdzie deflektory nie są objęte gwarancją, przeczytajcie choćby dtr-ke często wymienianego dla przykładu pancerpola....Jak się kończy- trzeba wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabka77 29.11.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 witam mam problem ostatnio kilka razy w piecu włączył się alarm pożar kosza co może być przyczyna czy można ta funkcje wyłączyć piec sztoker 15kw pracuje na sofcie S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.11.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Cobra ma niską temp. alarmu oraz aktywny czujnik koszaAlarm 70st.c na rurzea od 60st.C zaczyna na algorytm wpływac czujnik kosza i skraca pauzę, aby wypychac więcej paliwa na palnik i nie doprowadzić do alarmu. Coś się musiało zmienić, ciąg kominowy, zabrudzenie kanałów dymnych..... Soft serii S zniknął ze strony E-M, przypuszczam,że na żądanie kierownika firmy Komiz, wychodzi ze słusznego założenia,że skoro nie ma instrukcji, to on tego nie oferuje klientom W kodzie 1982 masz temp. czujników, w tym ten kosza, zobacz jakie sa aktualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 29.11.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 a dymi ci może w kosz zasypowy ?jak tak to sprawdz tak jak kolega pisze odprowadzenie spalin z pieca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 30.11.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 ok a jak to ma się do ekonomi ? czy są jakieś zalecenia co do % od - do \ nie mniej - więcej niż czy patrzeć w popielnik , zasobnik i wnętrze pieca Zauważyłem że jak piec chodzi na korekcie mocy bliskiej 0 w cieplejszym okresie to produkuje niedopały -... ileś tam na minus poprawia jakość wypalania ... mniej podaje na ruszt i chyba mniej wieje ale lepiej dopala tylko do jakiej granicy to przesuwać może ktoś rozwinie wtajemniczony normalnym językiem /prostym/ zwiazek przyczynowo skutkowy . Może to już zostało opisane to proszę o naprowadzenie . Jedyny negatywny skutek prasy Sztokera 15 jaki mam u siebie to dość duże ilości sadzy w komorze spalania pieca i z tym próbuję walczyć reszta jest ok. ale gdybym przy okazji coś ugrał na ekonomi to przyjmę to z ochotą . Sztokerowcy opiszcie swoje obserwacje . U mnie od początku sezonu piec chodzi na sofcie S z korekcją mocy na -10% i włączoną pogodówką - na piecu temp. bazowa 49C z płaską krzywą grzewczą (przy -4C na piecu 51C), na zaworze 4D 38C ze stromą krzywą (przy -4C za zaworem 41C). Do tego mam domek ze sporymi stratami ciepła przez przegrody ale za to mały i z przewymiarowaną mocą grzejników c.o. Taka kombinacja bytomska Przy ustawieniu licznika zużycia na 10kg/dobę (co mniej więcej odpowiada rzeczywistemu zużyciu) w temp. od 0 do +5C zużywa jakieś ~12 kg/dobę, przy temp -2C do-4C jakieś ~17 kg/dobę. Palę pieklorzem 27MJ. W domu mam ok. +22C. Generalnie wszystko działa bez większych zastrzeżeń, piec nie ma większych wahań temperatury (tak +/- 3C) poza momentami kiedy zaczyna grzać bojler, poza jedną kwestią - czyszczenie pieca i ilość popiołu ze spiekami. Na początku sezonu piec się zasyfiał sadzą w sposób trudny do przyjęcia, właściwie to co tydzień trzeba było go dość gruntownie czyścić, kiedy temperatury spadły jest jakby trochę lepiej ale teraz zbiera się w górnej komorze mnóstwo takiego brunatnego kurzu - po 2 dniach warstwa ma jakieś conajmniej 1 cm grubości. Nie mam pomysłu co z tym zrobić. Zastanawiam się też czy nie powinienem zwiększyć temp. pracy pieca - tylko, że piec i tak jest przewymiarowany w stosunku do odbiorów ciepła i wtedy efektem będzie częstsze odstawianie się. Na razie zmieniłem korektę mocy na -20% i zobaczę co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 30.11.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Generalnie wszystko działa bez większych zastrzeżeń, piec nie ma większych wahań temperatury (tak +/- 3C) poza momentami kiedy zaczyna grzać bojler, poza jedną kwestią - czyszczenie pieca i ilość popiołu ze spiekami. Na początku sezonu piec się zasyfiał sadzą w sposób trudny do przyjęcia, właściwie to co tydzień trzeba było go dość gruntownie czyścić, kiedy temperatury spadły jest jakby trochę lepiej ale teraz zbiera się w górnej komorze mnóstwo takiego brunatnego kurzu - po 2 dniach warstwa ma jakieś conajmniej 1 cm grubości. Nie mam pomysłu co z tym zrobić. Zastanawiam się też czy nie powinienem zwiększyć temp. pracy pieca - tylko, że piec i tak jest przewymiarCowany w stosunku do odbiorów ciepła i wtedy efektem będzie częstsze odstawianie się. Na razie zmieniłem korektę mocy na -20% i zobaczę co z tego wyniknie. Z sadzą mam identycznie po tygodniu palenia pół wiaderka 8 litrowego sadzy i pyłu z górnej półki wyciągam . Słuchaj spalanie mamy podobne z tym ze ja grzeję ok 150 m2 - temp CO 54 C za zaworem 4d 38 C w pomieszczeniu wzorcowym /salon/ 22-23 C tylko grzejniki , korekta mocy -50 , zużycie za ostatni tydzień 100kg na 7dni śr. ok 14kg wyszło . póżniej zobcze aktualne zużycie z wczoraj bo u mnie noc -6 dzień -4 było myślę że bedzie ok 20-22 kg ale ... sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 30.11.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie wiem czy to nie jest cecha wrodzona sztokerów z tą sadzą i syfem, może wynikajaca ze specyficznej konstrukcji pieca. Nie miałem pieca retortowego wiec trudno mi porównywać ale z tego co się dopytuję u innych to mam wrażenie, że kłopot z sadzą w piecach retortowych jest jakby mniejszy. Masz podobne zużycie przy większym domu bo prawdopodobnie masz niższe straty ciepła - ja mam ściany gr. 8cm - taka fińska konstrukcja kompozytowa sprzed 60 lat, ale mimo wszystko dość efektywna. Zużycie węgla myślę, mocno zależy od czynników związanych z budynkiem typu straty ciepła, usytuowanie w stosunku do stron świata itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 30.11.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) byłem , jestem mile zaskoczony spalanie wg.sterownika 16,6 rzeczywiste 18kg dosypałem do pełna 32 kg na 43 h palenia jest super . cytat Masz podobne zużycie przy większym domu bo prawdopodobnie masz niższe straty ciepła - ja mam ściany gr. 8cm - taka fińska konstrukcja kompozytowa sprzed 60 lat, ale mimo wszystko dość efektywna. Zużycie węgla myślę, mocno zależy od czynników związanych z budynkiem typu straty ciepła, usytuowanie w stosunku do stron świata itp. koniec cytatu. tak ściany 24+5+12+5 /suporex+styropian/ ale masz wielki plus - tani zakup opału ja płacę ok 900 za t/eko . co do usytuowania to na górce nieosłoniętej pierwsza chata pizga aż miło , u mnie wiatr buja drzewem w mieście liśćmi . Edytowane 30 Listopada 2014 przez k1krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 30.11.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 No więc chciałbym zdementować te mity o tanim węglu na Śląsku. Mimo, że do kopalni Bobrek-Centrum mam ze 3 km w linii prostej, ostatnio jak rypnęło pod ziemią to myślałem, że mi się domek poskłada, to węgiel kupuję w workach po 800zł/tonę. Kopalnia nie prowadzi bezpośredniej sprzedaży węgla ani ekogroszku w ilościach mikrodetalicznych i kupuje się i tak od pośredników.Policzyłem sobie wsp. U dla moich fińskich ścian i wychodzi mi, że oryginalna ściana bez dodatkowego ocieplenia, a taką posiadam ma U=0,65W/m2K około.U mnie zużycie groszku od 20.10 do dzisiaj to średnio 10,7 kg/dobę (policzyłem worki z węglem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabka77 02.12.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 witam mam problem ostatnio kilka razy w piecu włączył się alarm pożar kosza co może być przyczyna czy można ta funkcje wyłączyć piec sztoker 15kw pracuje na sofcie S faktycznie problem tkwił w przewodzie kominowym wszystko wyczyszczone i problem zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 06.12.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Witam, jakie macie w swoich sterownikach Cobra wersję oprogramowania do Sztokera 15 kW?Ja mam A33 P a na stronie widzę najnowszą do pobrania z literka N. I pytanie, który nowszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.12.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Nowszy jest P, ale różnica to jedynie wersja językowa dla naszych wschodnich sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
refmim 08.12.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Witam.Kolego Handyman ja tez bawie sie w modyfikowanietego kociolka i zastanawam sie czy moze moglibysmy wymienić się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 10.12.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Panowie, potrzebuję pomocy.Sterownik Cobra przestał reagować. Nie włącza się, oznaki jak przy braku zasilania. Dzowniłem do komizu, mam wysłać i prześlą dalej, ale będę tydzien bez ogrzewania! Dziecko chore, masakra.Czy ktoś wie co można sprawdzić jeszcze oprócz tych bezpieczników? Wydają się być w porządku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts