Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, potrzebuję pomocy.

Sterownik Cobra przestał reagować. Nie włącza się, oznaki jak przy braku zasilania. Dzowniłem do komizu, mam wysłać i prześlą dalej, ale będę tydzien bez ogrzewania! Dziecko chore, masakra.

Czy ktoś wie co można sprawdzić jeszcze oprócz tych bezpieczników? Wydają się być w porządku...

Usterką, która się powtarza w tym modelu sterownika jest czarny ekran.

Z tego co pamiętam, to jakieś główne zabezpieczenie czy jakoś tak, w każdym razie nie bezpieczniki, które mógłbyś zmienić.

Do Sztokera jest jeszcze to inaczej podłączane, bo koło kosza jest puszka z obudowy płomyka z której wychodzą też czujniki...

Musisz jednak to załatwić z Komiz z p.Arturem. Postaraj się go uprosić albo niech Ci wyśle na wymianę za jakąś kaucją, abyś miał pewność, że ten niedziałający odeślesz.

Jutro jadę do Pleszewa od rana, mam tam raptem 30 km... Po pierwsze dlatego, aby ni tracić kolejnego dnia, a po drugie - może uda się coś załatwić na zastępstwo... Liczę na to, że mnie zrozumieją... gdyby to był sezon letni olałbym sprawę, ale teraz nie jest za ciekawie... Zainwestowałem w kotłownie kupe kasy w zeszłym roku, miałem zwykłego miałowca po poprzednim właścicielu - ale cyrków nigdy nie było.

OK, jestem już po wizycie z naprawioną cobrą :) Cała operacja trwała 15 minut :) Jestem mega zadowolony z obsługi. W sumie to nie wiem, czemu myślałem, że cobrę muszą do bytomia wysyłać, do producenta sprzętu.

Widziałem Pume, miałą większy wyświetlacz i mozliwość dołożenia modułu wi-fi, pytanie czy technologicznie jest to to samo?

Edytowane przez marcin_wach

Producent jest w Pleszewie - Elektro-Miz w Bytomiu to jest programista sterownika Włodek z firma LS Elektronik

Jakie WiFi do Pumy?

Do Cobry/ Pumy możesz dołożyć moduł GSM Spider, niby do obu moduła Alligator, aczkolwiek soft chyba jest napisany tylko do cobry....

Kiedyś, kiedyś na potrzeby pisania softu był moduł internetowy buran tylko z samym podglądem pracy kotła, też jakieś 2-3lata temu myślałem,że ten internet to zaraz będzie, ale ni widu ni słychu o tym internecie. Przestałem się tym podniecać, ukaże się oficjalnie, to będzie o czym pisać i co sprawdzać.

Teraz to akurat ma wychodzić nowy model sterownika MiniSter to już chyba mogę nawet pokazać.... :)

miniSter.jpg

Planuję zakup tego kotła w wersji mini . Czy polecacie tę konstrukcję ( pytanie kieruję do tych co przesiedli się z retortowego inne opinie również mile widziane) ? Powierzchnia 130 m2 ocieplony , komin fi 200 14 m ( dwuścienny izolowany - MK Żary ) . Znudziło mi się ciągłe rozpalanie ( palę od góry - piec -trudno określić czy górniak czy dolniak , przewymiarowany 19 kw , bez dozoru boję się go zostawić , dom przegrzewa - taki był i w takim palę .O ile wrasta Wam rachunek za prąd w sezonie grzewczym ? Edytowane przez cody_007

mając trochę czasu podliczyłem dotychczasowe zużycie opału SZTOKER 15

25.09.2014 - 13.12.2014 Soft S

zużycie 892 kg

dni pracy 79

średnie zużycie dobowe 11,29 kg

moc pieca -55 w większości czasu pracy/ próbowałem testowo na -35 zużycie wzrasta znacznie /

przy temp 0 - -5 moc na -50

jak wiało poprzednio przy ujemnej temp i odczuwalnej -10/-15 to moc pieca -45 , powód nie dociągał do zadanej 55 C

średnia z wcześniejszego okresu 25.09.2014 - 15.11.2014

zużycie 455kg

dni pracy 50

średnie zużycie dobowe 9,1 kg

ale średnie zużycie za okres 15.11 -13.12.2014

437kg

dni 29

średnia 15,7 kg

powód po prostu było chłodniej

maksymalne zażycie odnotowane wg COBRY to 22kg/dobę

palę Ekoretem i chyba dlatego mam jeden problem dość sporo sadzy przy czyszczeniu , ok 0,5 wiaderka / 8L , popielnik czyszczę co 3 dni zasobnik wystarcza na na 5-6dni / aktualne temp /

temp. za zaworem 4-drogowym 38-40 C temp w pomieszczeniu pomiarowym /salon/ oscyluje 22-noc 23-dzień , ustawione sa na piecu strefy w nocy -4 c

Cwo na minimum 40 C 120l płaszczowy - 4 osoby

podsumowując

jestem zadowolony:D

palę Ekoretem i chyba dlatego mam jeden problem dość sporo sadzy przy czyszczeniu , ok 0,5 wiaderka / 8L , popielnik czyszczę co 3 dni zasobnik wystarcza na na 5-6dni / aktualne temp /

Myślę, że powodem tak dużej ilości sadzy w tej konstrukcji jest ruszt wodny, który na niskiej wysokości obniża temperaturę spalin. To powoduje, że sadze nie zdążą się wypalić.

Panowie, gdzieś czytałem, ze do sztokera najlepiej sprawdzają się węgle mniej kaloryczne. Palił ktoś retopalem? Jest taki na allegro, 825/tonę, firmy RUBIN. Miał ktoś z tym do czynienia?

Jesli chodzi o ekoret, bardzo miło wspominam foliowe worki,a le sam opał palił się tak samo długo jak każdy inny ale miał mnóstwo spieków....

Dokładnie chodzi mi o ten:

http://bartexwegiel.pl/sklep/index.php?id_product=22&controller=product

Edytowane przez marcin_wach

Dom jednorodzinny ok 120m, nowe budownictwo mur 24pustak 10 welna 12 pustak, instalacja na wymienniku obieg zamkniety ok 90m2 podłogowe reszta grzejniki. Groszek o ile pamietam to chyba pieklorz albo ekoret. Po 24h palenia mam pelniutki popielnik zuzli, nastawy piwleca ktore najlepiej dzialaja to temp zadana 50, przerwa 51, podawanie 9, dmu hawa 75% monimalna moc zeby moc utrzymac temperaturę musze mirlec ustawione 15%

25KW na 120 m nowego budownictwa to kocioł chyba za duzy... ja mam stary, nieocieplony dom 110 m2, mam sztokera 15KW, tytlko grzejniki plus bufor 150l. Obecnie, na węglu no name, 28kJ i sofcie "s" przy ustawieniu mocy -15% mam splanie 4 x +/-25kg na tydzień.. I mi się wydaje wysokie, ale piec często się odstawia bo odbiór ciepła znikomy (termostaty na grzejnikach)

Witam Panowie, czy możecie mi pomóc?

Mam problem z osadzaniem się smoły w kotle i dymieniem przy otwieraniu drzwiczek. Nie wiem już co mam robić bo w dwu-stanie jeszcze jakoś to wygląda ale na pid to już masakra. Kociołek pracuje na nowym sofcie V11A33N wcześniej pracował na V9A33m ale było to samo, ustawienia to 65 na piecu podawanie 5/30 nadmuch 80/10 cwu 45/40 podtrzymanie 3% Pomocy...

Edytowane przez dycha80

Dom jednorodzinny ok 120m, nowe budownictwo mur 24pustak 10 welna 12 pustak, instalacja na wymienniku obieg zamkniety ok 90m2 podłogowe reszta grzejniki. Groszek o ile pamietam to chyba pieklorz albo ekoret. Po 24h palenia mam pelniutki popielnik zuzli, nastawy piwleca ktore najlepiej dzialaja to temp zadana 50, przerwa 51, podawanie 9, dmu hawa 75% monimalna moc zeby moc utrzymac temperaturę musze mirlec ustawione 15%

myślę że po pierwsze za duża moc - nie wiem czy to ustawienia dla pracy dwustanowej czy w automacie ale są za bogate na taą powierzchnie i izolację, pomijam że kocioł za duży.

do tego przy tak wysokiej mocy minimalnej są zbyt częste przedmuchy i one mogą działać takie kwiatki.

zmień ustawienia na słabsze gdzieś w okolicy 1:7 i obniż do tego nadmuch

dodatkowo jak pamiętam z opisów z przesżlości to Sztoker nie przepada za mocnymi węglami i lepiej radzi sobie na średnich i słabszych. tu jednak lepiej się znają inni i moga mnie poprawić jeśli się mylę

poza tym nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc ostatnie zdanie - możesz nieco rozjaśnić

Witam Panowie, czy możecie mi pomóc?

Mam problem z osadzaniem się smoły w kotle i dymieniem przy otwieraniu drzwiczek. Nie wiem już co mam robić bo w dwu-stanie jeszcze jakoś to wygląda ale na pid to już masakra. Kociołek pracuje na nowym sofcie V11A33N wcześniej pracował na V9A33m ale było to samo, ustawienia to 65 na piecu podawanie 5/30 nadmuch 80/10 cwu 45/40 podtrzymanie 3% Pomocy...

jak się objawia to dymienie? występuje w pracy czy w podtrzymaniu? jest jakiś szyber? jeśli tak to jak ustawiony?

wrzuć zdjęcia jakieś, napisz coś więcej?

może kotłownia źle napowietrzana albo opał mokry? może kocioł się kisi w podtrzymaniu bo za dużo mocy? a nic o powierzchni i izolacji nie piszesz niestety

]Witam. Jeśli chodzi o dymienie to jest ono podczas pracy i podtrzymania. Domek 120m poroterm ocieplony 15 styropian. Węgiel nie jest mokry 27kJ. otwór w ścianie napowietrzający 150mm +- 5mm. Nie bardzo rozumiem jeśli chodzi o szyber?DSC_0343.jpgDSC_0344.jpgDSC_0345.jpg

To zdjęcia z zeszłego roku jak na piecu miałem 50 do 55 stopni.

Teraz jest trochę lepiej

2222.jpg

Edytowane przez dycha80